_
_
_
_
_

Del residu a l’expressió artística

19 artistes plàstics i 9 dissenyadors utilitzen tot tipus de material per crear

Blanca Cia
Bub1, un creació de Quim Rifà, un dels artistes del Drap Art 2013.
Bub1, un creació de Quim Rifà, un dels artistes del Drap Art 2013.

Customitzar taules i cadires amb trossos de palets —disseny de Pétula Plas—, encenedors buidats i enganxats a una base de metacrilat per donar forma a un llum —SystemDesignStudio—, acoblar part d’un telèfon, una caixa registradora i cames d’una nina per donar forma a un gos —creació de Quim Rifà—... Les possibilitats de transformar residus, qualsevol cosa que es llença o s’arracona —vella, gastada, trencada—, en una expressió artística semblen infinites i és el leitmotiv del Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya (Drap Art 2013), que enguany comença el 14 de desembre i acaba el 5 de gener. El certamen, que és tot un referent del reciclatge creatiu, celebra en aquesta edició el seu desè aniversari.

19 artistes plàstics i 9 dissenyadors, seleccionats per convocatòria pública, deixen clar que qualsevol material —fusta, vidre, ferro, tela, cartró, paper, i fins a elements orgànics— és susceptible de convertir-se en peces úniques d’art. Les possibilitats semblen inacabables: un maó que es fon —David Ribó— i que parla de l’habitatge, joieria amb components de PC, cables d’impressores i maniguets de coure —Yael Olave— o un instrument de percussió a base de safates de cuina, varetes i diversos elements metàl·lics dissenyat per Eli Gras.

Els escenaris del Drap Art 2013 seran el Centre de Cultura Contemporània (CCCB), els voltants de l’edifici i la plaça Reial. En l’edició del 2013 s’hi ha sumat com a col·laborador el Museu del Cànem de Barcelona. Ha Schult, pioner en l’art mediambiental i conegut pels seus exèrcits de ferralla —recentment la platja de la Barceloneta es va omplir d’un dels esquadrons de deixalles— participarà en el festival, al qual ha donat una de les seves creacions.

Conferències, espectacles i performances, tallers de reciclatge artístic i consum sostenible, projecció d’audiovisuals i cinema sobre medi ambient seran també part de l’oferta del Drap Art 2013.

L’edició d’enguany comptarà amb artistes convidats, com ara Ulisses Pistolo, un creador que utilitza diners com a matèria primera per donar forma a Forrada de dinero, una escultura/maniquí feta amb monedes i material industrial. O Karol Bergeret, dissenyadora d’una singularíssima taula de planxar realitzada amb objectes diversos.

Al Drap Art 2013 s’hi ha incorporat aquest any el mercat de reciclatge artístic i consum sostenible, a la plaça Reial. El dissabte 14 de desembre serà el primer dia del mercat, i es repetirà cada dissabte fins al 4 de gener amb la intenció d’oferir tant un ampli circuit d’art i disseny reciclats com tallers de reciclatge oberts a tot aquell que hi vulgui participar.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

Blanca Cia
Redactora de la edición de EL PAÍS de Cataluña, en la que ha desarrollado la mayor parte de su carrera profesional en diferentes secciones, entre ellas información judicial, local, cultural y política. Licenciada en Periodismo por la Universidad Autónoma de Barcelona.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_