Melindros del XVIII
‘La ciutat de la bullícia’ recrea la Barcelona més festiva
Una de les celebracions més ben documentades del segle XVIII a Barcelona és el casament entre Isabel Cristina de Brunswick i l’arxiduc Carles d’Àustria. L’enllaç es va celebrar l’1 d’agost del 1708, a la basílica de Santa Maria del Mar. L’alegria va desbordar el temple i la celebració va omplir el carrer, tal com recorden les cròniques de Francesc de Castellví: “Competien les seves resplendors en la multitud de llums i focs artificials amb la claredat del cel”, recorda l’historiador a Narraciones históricas. Als carrers, amb cotes de colors, les autoritats i els veïns de la ciutat cridaven: “Visca la reina, Visca el rei!”.
L’equip de festes i cultura tradicional de l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB), amb Marta Almirall al capdavant, s’ha mirat amb cura la documentació d’aquesta festassa moderna per inspirar-se a l’hora de dissenyar La ciutat de la bullícia, un dels plats forts d’aquesta edició de la Mercè. Es tracta d’un espectacle de teatre de carrer, en què una part del parc de la Ciutadella es convertirà en una màquina del temps que viatjarà 300 anys enrere. Hi haurà menjar, música, balls, processons, xocolates amb xurros del segle XVIII... Entre el 20 i el 24 de setembre, tot el dia, és un dels llocs obligats per gaudir de la festa.
El muntatge s’inspira en les celebracions del casament de l’arxiduc Carles
“Ens va semblar que sumar la Mercè a les celebracions del tricentenari era important, i que calia aprofitar aquesta oportunitat per vincular-hi el teatre del Mercè Arts de Carrer”, assegura Almirall. El treball d’escenografia ha anat a càrrec de José Mechero i Jordi Bulbena, amb la direcció de Montse Colomé. En total, la Ciutat de la Bullícia tindrà uns 250 actors que interactuaran amb els visitants que s’apropin a la Ciutadella. Darrere el projecte hi ha un total de 400 persones (vegeu pàgina 13).
“Un dels ambients que hem preparat serà precisament la Taverna Colomer, que és un dels locals que s’ha pogut identificar en els treballs arqueològics del Born”, explica Almirall. Un altre seran les tradicionals xocolateries, on serà possible comprar —això sí, amb euros, no amb monedes de l’època— begudes del XVIII. I es poden acompanyar amb melindros. “La xocolata amb melindros que encara és famosa al carrer Petritxol ja ho era el 1700”, assegura Almirall.
La plaça de la Font de la Guineu o el parc seran altres llocs per on es passejaran personatges vestits de l’època, com ara una vídua, un notari i una madam. Tot amb una visió molt pedagògica. Dins de la seva actuació buscaran explicar la vida diària, cadascú des del seu paper, dels barcelonins moderns. El ball i la música del segle XVIII també es veuran a la Taverna Colomer, gràcies a un programa creat per la companyia Xuriach. Es podrà gaudir de l’espectacle, de diumenge a dilluns, a les 12 i 18 hores.
Una altra de les actuacions amb què es podrà trobar el visitant en la simulació de la ciutat antiga és la de les processons. “Moltes eren laiques, serien el que avui són les cavalcades”, explica la directora de festes de l’ICUB. Els dies 21 i 22, a les 13.45, 17.00 i 19.45, es podrà apreciar el recorregut d’una gran carrossa, decorada amb motius pagans i populars. “La reproducció no és fidel, són fantasia, però hem utilitzat els pigments i materials tradicionals per realitzar-les”, explica Almirall.
La Taverna Colomer, epicentre de la presentació, va existir al Born
En els extramurs de la Barcelona d’altres temps també hi ha molt per veure. Allà s’assentaran els campaments de miquelets i d’Almansa. En aquesta recreació es podrà conèixer com vivien les tropes de tots dos bàndols, quines eren les seves municions i altres detalls de la quotidianitat durant la Guerra de Successió. Els membres de l’Associació Cultural 1770 són els encarregats de recrear les tropes borbòniques.
L’Espai de les Veus, a l’Umbracle, és una instal·lació sonora que permetrà al visitant apropar-se als fets de 1714. Els moments clau del conflicte successori seran narrats per artistes que encarnaran Antonio de Villarroel i l’arxiduc Carles d’Àustria.
La poesia barroca també tindrà el seu lloc a l’Escenari 1714, a la Ciutadella, a càrrec del poeta Josep Pedrals. I la façana del Parlament també permetrà fer un viatge en el temps, però al revés. Dani Serra i Franc Aleu mostraran, en una presentació audiovisual, un recorregut per la Catalunya des del setge borbònic fins avui.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.