L’espectacle mira enrere
El tricentenari marca la rica oferta festiva, que va del teatre a la màgia
La tradició ha estat sempre un dels trets distintius de la festa major de Barcelona, i la desfilada dels seus elements singulars és, de fet, tot un clàssic. Enguany, però, els gegants, els capgrossos, l’àliga, els diables, els dracs i, fins i tot, les autoritats hauran de compartir el protagonisme amb figures històriques com ara Rafael de Casanova, Antonio de Villarroel o l’arxiduc Carles. I és que el tema central d’aquesta Mercè té a veure amb un moment molt concret: el 1714 i el setge que la ciutat va patir per les tropes borbòniques. La programació sencera és plena de referències al tricentenari, i les arts escèniques no en són l’excepció. Tant al flamant Born Centre Cultural, on es pot veure l’Auca del Born —l’espectacle de Jordi Casanovas que permet conèixer el recinte i els seus jaciments a partir de la recreació del barri de la Ribera de fa 300 anys— com al parc de la Ciutadella, que reviurà també l’època amb La ciutat de la bullícia —recreació de l’entorn a càrrec dels escenògrafs Jordi Bulbena i José Menchero, acompanyada de danses, balls i músiques de la Barcelona del XVIII—, hi trobareu personatges abillats amb la vistosa indumentària de l’època i interpretats per actors tan coneguts com Anna Briansó, Quimet Pla o Mònica Lucchetti.
Les danses, els balls i les músiques del XVIII seran recreats al parc de la Ciutadella
I com que l’arxiduc Carles era vienès, la capital austríaca és la ciutat convidada de la Mercè 2013. Una barreja de propostes, entre les més típiques de Viena i les més contemporànies, s’afegeixen a la programació (vegeu pàgina 12).
Amb tanta historicitat i perquè la cosa no quedi antiga, la programació fa un salt cap al futur i ofereix, al parc de la Ciutadella, les propostes més innovadores. A banda del vessant de la modernitat vienesa, a l’Escenari 2014, situat al passeig del Til·lers, hi haurà la dansa dels catalans Kulbik Dance, que fusionen el hip-hop amb l’electrònica, el blues, el jazz, el funk o el reggae a Cube fragments (des de demà fins diumenge), i organitzen tallers (dies 20 i 23); o la parella còmica Xavi Xevi Xou, que presenten From lost to the river, express i també munten un taller (dies 21, 22 i 24).
L’oferta de circ, a Montjuïc, és de molt alt nivell: alemanys, japonesos, canadencs...
El mateix escenari acollirà els cinc dies un fragment del Combinat 47 de Torpeza Rítmika, una mostra dels artistes de circ de l’Ateneu Popular de Nou Barris que té com a protagonista l’artista Rossy Boffa i la seva dansa dins d’una anella gegant; i els dies 21, 22 i 24, l’espectacle Hotot de Marcel Tomàs, xou en què l’actor es desdobla en un munt de personatges esbojarrats.
També a la Ciutadella, però a l’Espai Zoologia, els bascos Markeliñe presentaran ZooZoom, proposta teatral lúdica en què una sèrie de tubs esdevenen tot tipus d’animals (dies 21, 22, 23 i 24); i el català José Antonio Puchades, Putxa, un espectacle de titelles, Nymio. Històries mínimes explicades a mà.
A l’Escenari de la Cascada, els membres de la companyia catalana Tap Olé, els Tapage de Tolosa i el Chicago Tap Theatre presenten Liason III, espectacle conjunt de fusió d’estils diferents de claqué (dies 21, 22, 23 i 24); i els també catalans Dei Furbi oferiran La flauta màgica, la seva versió de l’òpera de Mozart, un muntatge que ha tingut molt bona acollida a La Seca-Espai Brossa (dies 21, 22 i 24).
Altres propostes a la Cascada són: A ritme musical, espectacle de dansa amb temes de musicals infantils, peces clàssiques i de més contemporànies que interpretarà la Banda Municipal de Barcelona; i The Incredible Box, de la companyia de circ La Tal, que té pinta de ser una capsa plena de sorpreses.
Pel que fa al circ, però, el gruix de la programació s’instal·larà al Castell de Montjuïc. A l’escenari 1 del Fossat de Santa Eulàlia es podrà gaudir d’un Combinat de Circ Internacional de primer nivell, presentat per José Luis Redondo i amb el basc Asier com a mosso de pista, amb companyies i espectacles premiats al Festival Mundial del Circ de Demà de París. Els alemanys Chris & Iris, el Duo XY dels Estats Units, els canadencs Eric Bates, Will i Hélo i la parella Duo eMotion, el japonès Ouka i el català Nacho Flores són les set companyies que hi participen, en tres sessions els dies 21, 22 i 24.
L’Espai Brossa concentra la millor màgia amb una marató de 12 hores
En altres espais del Castell trobareu una dotzena més d’espectacles de circ, entre els quals destaquen la companyia xinesa Hubei Wuqiao Acrobatic Art School, els catalans Los2play, dirigits per Leandre Ribera, el mateix Leandre, amb l’espectacle No sé, i els finlandesos Kate & Pasi amb els seus equilibris.
Una altra cita habitual de la Mercè és la que proposa La Seca-Espai Brossa, amb una de les disciplines més populars, la màgia. Les 12 hores de màgia de Barcelona, la marató ideada i coordinada per Hausson que reuneix els il·lusionistes més importants del país, arriba a la seva sisena edició. El diumenge 22, la sala Joan Brossa oferirà, des de migdia fins a mitjanit, 12 intervencions màgiques de 45 minuts cadascuna. Els artistes que hi participen són: la parella Aliskim i Luna, que han actuat en les celebracions de l’any nou xinès a Pequín (a les 12 i 18 h); Enric Magoo, il·lusionista amb tres dècades de trajectòria i un munt de premis (13 i 19 h); Serjo, artista singular que barreja llenguatges i tècniques (14 i 20 h); Mag Edgard, una companyia que abraça des dels close-up fins als grans formats (15 i 21 h); el gran Hausson, que no necessita presentació (16 i 22 h), i Fèlix Brunet, que té fins i tot un llibre sobre el tema.
Tots els detalls a merce.bcn.cat/es/Programa-pdf
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.