_
_
_
_
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

Salamanca, el seny i el retard

Disculpin-me si em poso sentimental, però el 20 de novembre de 1975, mentre el caudillo expirava, un servidor era a Salamanca consultant carpetes de l’aleshores semisecret i anònim arxiu domiciliat al casalot barroc de San Ambrosio; i ara, 37 anys, 2 mesos i 17 dies després, em trobo comentant el capítol final de la història rocambolesca d’aquells documents confiscats per la força de les armes a les acaballes de la Guerra Civil. Vull dir que l’afer dels papers de Salamancam’ha acompanyat durant tota la vida professional, a estones amb una implicació força intensa a través de comissions, informes, ponències, debats i articles. Conec el tema, doncs, si bé admeto no ser-ne un observador neutral.

 Si la Transició democràtica espanyola hagués estat tan exemplar com ens han volgut fer creure, la devolució dels papers robats el 1938-1939 a Catalunya amb finalitats purament repressives s’hauria produït entre 1977 i 1979, en el mateix període i dins la mateixa lògica que portà Adolfo Suárez a legalitzar sindicats i partits, a promulgar l’amnistia, a donar la benvinguda als últims exiliats, a restablir la Generalitat i reconèixer-ne Tarradellas com a president, etcètera. O, a tot estirar, la restitució hauria tingut lloc durant els primers anys de govern de Felipe González, quan es va dissoldre la Brigada Político-Social i es van reconèixer els drets passius dels funcionaris i els militars de la República, i es va iniciar el rescabalament dels béns immobles requisats per Franco a les organitzacions rojo-separatistas.

Però, entre altres febleses, aquella Transició no va depurar en absolut els aparells de l’Estat: ni jutges, ni policies, ni militars, ni un alt funcionariat de concepcions unitaristes que mai no es va prendre seriosament allò de les autonomies. I va ser d’aquests poders corporatius que va sorgir la primera i eficaç resistència a qualsevol hipòtesi devolucionista. Després, el mateix lobby centralista incrustat al Ministeri de Cultura va promoure, com a nova línia de defensa, la politització de l’assumpte: restituir els papers catalans era cedir al xantatge separatista i ofendre els sentiments espanyolíssims dels habitants de Salamanca i de Castella i Lleó.

En definitiva, ni l’últim govern González ni el primer govern Aznar —tots dos condicionats per CiU— no van gosar o voler reparar l’espoli. Encara menys, és clar, l’Aznar amb majoria absoluta, que el 2002 va tenir l’arrogància de donar el tema per definitivament tancat. No hi va quedar gràcies a la tossuderia de la Comissió de la Dignitat, i es desbloquejà a favor de la conjuntura política del 2004-2005, de la necessitat de donar oxigen al primer tripartit, del paper crucial que ERC jugava tant a Barcelona com a Madrid, etcètera.

Tot i així, la llei de restitució dels documents espoliats, aprovada per les Corts a final del 2005, i el subsegüent inici del retorn físic dels papers a Catalunya, van ser objecte per part del PP local, regional i estatal de tota mena de manifestacions de rebuig, impugnacions jurídiques i argúcies legals destinades a paralitzar la devolució i revertir-la. Aquesta és l’estratègia partidista i demagògica de la qual el Tribunal Constitucional va certificar divendres passat el fracàs definitiu.

Arribats a aquest punt, i girant la vista enrere, les preguntes són òbvies: ¿calien les tres dècades i mitja de conflicte i polèmica? ¿No hauria estat millor aplicar la justícia i el seny més elementals des de bon principi? I tots aquells personatges públics (l’arxiver Miguel Ángel Jaramillo, els alcaldes Jesús Málaga i Julián Lanzarote, els ministres Jesús Caldera, Pilar del Castillo, Ángel Acebes…), dedicats durant anys a enverinar el tema, els que alimentaren les amenaces de mort contra Carod-Rovira en la manifestació del 2005, els que van intoxicar l’opinió local fins al punt de convertir un botí de guerra en patrimoni a preservar, els que vinculaven la “unidad” del pseudoarxiu de Salamanca i la unitat d’Espanya, ¿què diuen ara? ¿Per ventura el Tribunal Constitucional ha esdevingut un niu de separatistes? Sí, suposo que esperar d’algun d’ells una rectificació i una disculpa seria il·lusori.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_