Recomanem

Disc

L’escena incipient de hip-hop en valencià va afegint-hi components nous. En el treball de debut, Atupa, una jove formació de Montcada, fa una mena d’homenatge sonor a la música que els agrada, dels pioners del rap autòcton Rapsodes a Obrint Pas o, fins i tot, a l’univers dels cantautors o a la disbauxa Orxata Sound System. Però més enllà d’aquest peatge iniciàtic, presenten un treball ben polit, amb bones bases i rimes i un rapejat homologable i amb bastant flow sobre el qual despleguen les lletres de combat, les relacions, les autoreferències i una mica d’humor.

Assaig

A hores d’ara és molt conegut el paper que fan les cooperatives d’ensenyament del País Valencià i, especialment, les arrelades a les comarques de l’Horta, la zona de més tradició. Però de ben segur que no ho és tant la història d’aquestes entitats i el paper que van exercir en la transició a la democràcia pel que fa a la valencianització i la modernització pedagògica del sistema educatiu. Aquests dos historiadors pouen en aquell relat tan engrescador de manera esquemàtica i acadèmica, però també assequible a tota mena de lector interessat en el tema.

 Poesia

Agafant com a fil conductor la bella història de Keo, la càpsula amb informació sobre la nostra civilització actual que tornarà a aterrar a la Terra d’ací a 50.000 anys, Lorena Cayuela edita el seu primer poemari en el qual confirma el potencial intuït per mitjà d’antologies i poemes esparsos. Poesia vivencial, amb un pes decisiu de les relacions humanes, elegant i visceral alhora, en què els versos fluctuen entre les referències cultes i un univers proper i quotidià amb pinzellades de saludable sornegueria. Versos de lectura fluida i propera que no amaguen la feixuga faena que fa encaixar les peces.

Normas

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Logo elpais

Ya no dispones de más artículos gratis este mes

Suscríbete para seguir leyendo

Descubre las promociones disponibles

Suscríbete

Ya tengo una suscripción