_
_
_
_
teatre
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Glengarry Glen Ross’: Diners, testosterona i capitalisme

Àlex Rigola recupera l’obra de David Mamet, un muntatge que dibuixa amb precisió quirúrgica la competitivitat i l’engany del sistema econòmic

Glengarry Glen Ross
Una escena de l'obra 'Glengarry Glen Ross'
Oriol Puig Taulé

Àlex Rigola va inaugurar l’any passat la coqueta sala Heartbreak Hotel amb l’objectiu de convertir-la en el temple de l’actor i la paraula. Sense espai per a escenografies aparatoses (ni de cap altre tipus), la proximitat entre l’escena i l’espectador és absoluta i els intèrprets poden parlar a un volum normal. La sala amb la millor acústica de Barcelona l’hauria de visitar més d’un arquitecte. Ara Rigola ha tornat a David Mamet, i a una obra que coneix molt bé: Glengarry Glen Ross. Fa 21 anys en va estrenar un muntatge molt recordat al Teatre Lliure: gran repartiment, escenografia d’impacte (peixera giratòria de vidre), música en directe. Ara ens en presenta una adaptació, molt destil·lada, per a cinc intèrprets i espai buit. Dos tamborets i el títol de l’espectacle escrit amb guix a terra són l’única escenografia. No cal res més.

David Mamet va guanyar el Premi Pulitzer el 1984 amb aquest text, que és adaptat per Rigola a un present globalitzat (es parla de diners, però no hi ha dòlars ni euros). Som davant d’un retrat del capitalisme dibuixat amb una precisió quirúrgica: competitivitat, engany i traïció són el pa nostre de cada dia. Un concurs entre treballadors d’una agència immobiliària fa sortir el pitjor de cadascun, i la complicitat s’esvaeix davant de l’amenaça de l’acomiadament. És un encert absolut convertir en dones dos personatges d’aquesta obra tan masculina: Miranda Gas i Sandra Monclús estan magnífiques, i la seva simple presència esdevé un reflex i una crítica de la testosterona de l’ambient. Hi ha massa ous, cigales i collons en aquesta oficina. Nota del crític: volem veure Sandra Monclús més sovint als nostres escenaris. El seu “Menja’m el rabo” és antològic.

Hi ha actors que han nascut per interpretar alguns personatges, i a Glengarry Glen Ross això passa amb Pep Ambròs. La seva presència corporal és forta i vampírica, exerceix una gran violència verbal (a estones recorda Tom Cruise a Magnolia), però al mateix temps ens mostra que està trencat per dins. La precarietat laboral ens afecta a tots igual. Francesc Garrido s’ho passa bomba (i es nota) en aquest muntatge de teatre de cambra: el Heartbreak Hotel ens permet gaudir de cadascun dels seus gestos i inflexions de veu, i a Garrido només li calen una gorra i unes ulleres de sol per fer la màgia. Andrés Herrera (visca el Sankt Pauli!), amb un paper més petit, és la baula més feble en aquest tanc ple de taurons, i la seva escena amb Sandra Monclús és del bo i millor de l’espectacle. Aquests homes adults es continuen comportant com adolescents a l’institut: es diuen pel cognom (“Gas!”) i mostren la mateixa empatia que una hiena davant dels seus companys moribunds. Masclistes, racistes i homòfobs, per descomptat: als vuitanta es deien “col·lega”, ara es diuen “bro”.

Celebrem enormement que Àlex Rigola hagi eixamplat una mica les costures del seu famós “decàleg” interpretatiu i dramatúrgic, que continuem esperant que publiqui algun dia. Ja ho sabeu, que els actors duguin la seva roba, es diguin pel seu nom real i tot això. Les normes hi són per trencar-les, i a aquest repartiment d’excel·lents actors se’ls ha de deixar jugar amb una total llibertat. Glengarry Glen Ross continua funcionant perquè el nostre món s’assembla cada dia més als Estats Units dels anys vuitanta: ara tenim mòbils, però és la mateixa merda amb decorats diferents.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Oriol Puig Taulé
Oriol Puig Taulé (Sabadell, 1980) es crítico y cronista de artes escénicas. Es licenciado en Historia del Arte y tiene un Máster en Estudios Teatrales por la Universidad Autónoma de Barcelona. Coordina la sección de teatro y danza del digital cultural 'Núvol', y lo encontraréis en los escenarios más insospechados
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_