_
_
_
_

La cantonada vegana de Barcelona

El restaurant Pötstot i l’hamburgueseria Mad Mad Vegan ofereixen menjar sense rastre d’animals a pocs metres de distància a l’esquerra de l’Eixample

Vegans Barcelona
Alguns dels plats vegans del restaurant Pötstot de Barcelona.
Mar Rocabert Maltas

El veganisme és una tendència que segueix creixent a càmera lenta a casa nostra. És veritat que hi ha vegans més estrictes que d’altres i que a alguns la militància els dura una temporada, però no és d’estranyar en una societat on els productes derivats dels animals estan presents a cada àpat del dia. També és cert que entre els omnívors va calant el missatge de reduir el consum de carn i els restaurants hi donen resposta. Cada cop n’hi ha més a Barcelona per alimentar-se sense productes d’origen animal, una opció que es tradueix en ingredients alternatius -carns sense carn- i més productes d’origen vegetal. En una cantonada de l’Eixample de Barcelona, fa poc que n’han obert dos: Pötstot i Mad Mad Vegan.

A Pötstot, tothom pot menjar de tot

A priori, costa retenir el nom d’aquest restaurant. Però quan t’expliquen què vol dir, la cosa se simplifica. Podríem interpretar-ho com “ho pots tot”, perquè la principal missió és que tothom s’ho pugui menjar tot. A més de cuina vegana, és sense gluten ni lactosa, que són algunes de les principals intoleràncies i al·lèrgies alimentàries. La resta també en gaudiran perquè més enllà d’una cuina vegetal és una cuina gustosa, que reinterpreta en clau vegetal els plats de la tradició catalana.

La carta és plena de receptes originàriament amb proteïna animal, on aquesta se substitueix per altres ingredients. Per exemple, es pot començar amb unes torradetes de sobrassada, que elaboren ells mateixos amb moniato de base i condimentat amb pebre vermell fumat i all perquè recordi a la de porc; o amb un hummus de llenties amb all negre. Tenen diferents tipus de croquetes, arrebossades amb panko de pèsols, com les de ceps i tòfona negra o les d’espinacs.

Si sempre heu abominat de la coliflor, doneu-li una oportunitat. Aquí us la presentaran rostida amb salsa tahín i uns grans de magrana. Receptes tradicionals com els canelons es farceixen amb tofu i bolets, mentre que la beixamel s’elabora amb llet de soja. El mateix passa amb les mandonguilles, fetes a base de soja i civada, però guisades amb una salsa de verdures tipus jardinera.

Un dels forts del restaurant, amb un local acollidor com ho vol ser la carta, són els arrossos, amb el cereal procedent del Delta de l’Ebre. Per a un mínim de dues persones, n’hi ha de verdures, que ara inclouen tirabecs o espàrrecs de marge; de bolets de temporada, ceps a la primavera; de carabassa i tofu, o de mar i muntanya, on l’aigua salada està representada per les algues i la salicornia, mentre que la muntanya pels bolets com el shitake o els cigrons. Un racó a l’Eixample per menjar sense recances.

Pötstot

Carrer València, 204, Barcelona

938 082 335 /  620 349 019 (xat)

Obert cada dia, migdia i nit

Preu mitjà: 30 euros

Les hamburgueses de Mad Mad Vegan

Les hamburgueses de Mad Mad Vegan acaben d’aterrar a Barcelona, procedents de Madrid, on des del 2019 han anat alimentant la fama de ser de les millors hamburgueses veganes, sobretot per als que volen recordar el sabor de la carn. La majoria que tenen a la carta estan fetes amb talls de Beyond Meat o Heura que recorden una hamburguesa original, però també tenen una versió per als que, al contrari, volen un entrepà amb un sabor que no tingui res a veure amb el gust d’un tall sucós, elaborada amb llegums.

Només fa un mes que Inés González va portar aquest concepte d’hamburgueseria a Barcelona, i ha obert la primera franquícia d’un negoci creat fa quatre anys en una petita parada del mercat de San Ildefonso de Madrid. Explica que l’acollida ha estat molt bona entre els locals, però sobretot entre el públic estranger. De fet, l’hora punta són les sis de la tarda, que és força indicatiu del tipus de clients. El local, d’aires industrials, taules de fusta i neons de color vermell, té capacitat per a 65 persones i una petita terrassa al carrer.

Les hamburgueses de Mad Mad Vegan de Barcelona.
Les hamburgueses de Mad Mad Vegan de Barcelona.

És clar que el pat principal és l’hamburguesa, però per començar també hi ha una variada opció de coses per picar, com els tequeños, els palets farcits de formatge típics veneçolans. Aquí el formatge és vegà i s’acompanyen d’una mermelada de fruits vermells i allioli verd. Un hit són les aletes cruixents de coliflor, que piquen l’ullet a les de pollastre, però no tenen res a veure. Estan arrebossades amb moltes espècies i porten salsa picant.

L’hamburguesa més emblemàtica es diu The Mad Signature i arriba amb la carn de Beyond Meat, enciam, tomàquet, cogombrets, mix de ceba vermella i cruixent i formatge cheddar fos, a més d’una salsa que anomenen mad. Aquesta és per als que volen una queixalada clàssica, com també la doble de formatge amb bacó, elaborada amb la carn d’Heura, els mateixos acompanyants i una salsa catalogada com a sweet carolina. Venen acompanyades de patates o moniatos fregits.

No amaguen que els agrada la cultura americana i la seva devoció per les hamburgueses, però no volen veure ni rastre de sang, convençuts que cal un canvi d’alimentació. Per això, explica Nicolás Romero, un dels socis creadors de la marca, la cadena del seu logo està trencada. Volen trencar motlles, alliberar-se i lluitar pel que creuen. També és vegana Inés Gonzàlez pero explica que les seves hamburgueses poden agradar als que mengen carn habitualment. Hi haurà paladars que les trobaran més o menys similars a les hamburgueses fetes amb carn picada, però una cosa és clara: són molt més lleugeres.

Mad Mad Vegan

Carrer Aribau, 65, Barcelona

Obert cada dia de 12.30 h a 23.30 h

 931 45 44 62

Preu mitjà: 18-20 euros

 

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_