_
_
_
_
art
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

Jordi Colomer al MACBA: Món i meravella

Fins al 24 de setembre, es presenta ‘Façana, foto, festa, futur, fideus’, l’exposició més gran dedicada a l’artista barceloní

L'obra X-Ville, 2015 de Jordi Colomer al MACBA
L'obra X-Ville, 2015 de Jordi Colomer al MACBAMiquel Coll

Façana, foto, festa, futur, fideus. L’aplec eclèctic i festiu del títol expressa l’ànim de l’exposició que el Macba dedica a l’univers de Jordi Colomer (Barcelona, 1962), i que es podrà veure fins al 24 de setembre. Eclèctica, però no desproveïda d’un eix robust que vertebra aquest repertori de vídeos, fotografies, escultures, collages, instal·lacions i accions en viu. La condició escènica és al cor de la mostra més gran que s’ha consagrat fins avui al barceloní, i que reuneix més de cinquanta peces i quatre dècades de treball. Entrem en un espai aparentment desordenat i sorollós, on els diversos treballs de Colomer es materialitzen i es disposen a la manera de les estructures ambulants pròpies de les fires, i que suggereix caos, provisionalitat, trànsit i canvi perpetu, obertura de mons i d’espais possibles.

Alliberada de l’ordre cronològic, l’exposició és la metàfora d’una ciutat en petit, on els recorreguts i el punt de vista es multipliquen a cada visita (“més del que jo em pensava”, comenta l’artista) i les diverses obres es fan eco entre si. El visitant és convidat a definir el seu propi recorregut narratiu, però també a immiscir-se, d’alguna manera, en els diversos projectes artístics. En una obra travessada per la idea de coparticipació i agència col·lectiva, la nostra observació no és mai del tot passiva: graderies i matalassos, que semblen extensions de les escenes de Colomer, ens conviden a encarar-nos als diversos treballs no només testimoniant-los des de fora, sinó fent-nos-en partícips. Aquesta porositat debilita els dualismes entre persona (observador) i personatge, realitat i ficció: l’autor ens indueix a formar part d’aquest seguit de ficcions realitzades, que són, a la vegada, realitats ficcionalitzades, en paraules de Peran.

A través de la referència a les tradicions i celebracions populars, a l’arquitectura i l’urbanisme, als referents culturals i a altres ingredients configuratius d’imaginari col·lectiu, Colomer aprofundeix i escenifica la construcció de comunitats reals o imaginàries (La, re, mi, La festa de la roba bruta), es demana per allò essencial que fa possible la vida, explora maneres d’organitzar-nos per transferir coneixement (Abecedario argentino), i qüestiona i difumina els límits entre esfera pública i domèstica (Medina Parkour). I amb això va creant, a través de la seva proposta, escletxes per a la llibertat i l’emancipació de les persones i dels ciutadans (Crier sur les toits). La nostra capacitat de construcció i transformació política es manifesta, en aquesta obra, a través del gest que configura i concreta escenaris de mons possibles posant-los en escena (X-Ville, 2015).

El Balcó, 2024, de Jordi Colomer, produït per MACBA en col·laboració amb el Casal dels Infants del Raval
El Balcó, 2024, de Jordi Colomer, produït per MACBA en col·laboració amb el Casal dels Infants del RavalRoc Pont (MACBA)

La indagació sobre els espais públics —les incomptables maneres d’ocupar-los, habitar-los i construir-los (El orden nuevo), la seva càrrega semàntica i els relats i narratives que els travessen (Un crime)— no només queda reflectida en el contingut dels projectes. L’exposició excedeix les parets del Macba: ocupa el balcó de l’edifici Meier i s’estén al pati del CCCB i a l’espai de creació La Infinita de l’Hospitalet, fent prova de la permeabilitat del Museu Possible encapçalat per Elvira Dyangani.

I si el desplaçament de les obres a contextos nous genera lectures i perspectives diverses, la descontextualització d’objectes i imatges a través del gest artístic indueix a paradoxes (Monique), inaugura realitats noves (12 pensaments interiors), ens obliga a tornar a calibrar la mirada i ens parla de la nostra manera de situar-nos al món (The Istanbul Map).

Maravillas (fragment) acomiada —o introdueix— el recorregut expositiu. Aquest rètol de neó, mancat d’algunes lletres, suggereix a la vegada pèrdua i construcció. Evoca la condició transitòria i de canvi inherent a la naturalesa humana; la nostra força generadora i destructora d’utopies, mons possibles i altres meravelles, en dialèctica permanent de construcció i desconstrucció.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_