_
_
_
_
més ben dit
Columna
Artículos estrictamente de opinión que responden al estilo propio del autor. Estos textos de opinión han de basarse en datos verificados y ser respetuosos con las personas aunque se critiquen sus actos. Todas las columnas de opinión de personas ajenas a la Redacción de EL PAÍS llevarán, tras la última línea, un pie de autor —por conocido que éste sea— donde se indique el cargo, título, militancia política (en su caso) u ocupación principal, o la que esté o estuvo relacionada con el tema abordado

Per què sempre tinc la sensació que la vida intel·lectual ja no bull?

El Vendrell, on hi ha el museu d’Apel·les Fenosa, és a només una hora de Barcelona, així que no sigueu ganduls

Jardí del museu Apel·les Fenosa, en una imatge cedida per la fundació.
Jardí del museu Apel·les Fenosa, en una imatge cedida per la fundació.

Fins fa un parell de setmanes Apel·les Fenosa era només un carrer inhòspit de Gràcia pel qual passava de tant en tant. Així que vaig decidir posar remei a la llacuna i me’n vaig anar fins al Vendrell, on aquest escultor va estiuejar durant trenta anys amb la seva dona Nicole, també artista. A la casa, la Casa del Portal del Pardo, ara reconvertida en museu, s’hi exposen més de tres-centes escultures, que només són una cinquena part de l’obra de què disposa. Les miniatures de terracota són hipnòtiques; els busts, inapel·lables. Al jardí, l’Orlando monumental carregant el seu cavall mort ja justifica per si sol l’excursió. No m’estranya gens que fa unes dècades l’obra de Fenosa s’exposés al Museu Rodin de París; algunes de les seves obres em produeixen aquell mateix estat de meravellament. O d’abismament: contemples l’escultura i és com si caiguessis en un buit.

Però la visita al Museu Fenosa no s’acaba ni molt menys amb la seva obra. L’obra només obre les portes cap a la vida excepcional d’aquest escultor que va tractar amb Picasso, Trisan Tzara, Jean Cocteau, Paul Éluard o Salvador Espriu. Quina enveja imaginar-los xerrant al formidable porxo blau. ¿Per què sempre tinc la sensació que la vida intel·lectual ja no bull, que ja no es basteixen ponts entre disciplines, sinó que cada art viu cada vegada més tancada en el seu propi gueto?

L'empresari Joan Gaspar, el poeta Joan Perucho i l'escultor Apel·les Fenosa l'any 1965 al porxo de la casa.
L'empresari Joan Gaspar, el poeta Joan Perucho i l'escultor Apel·les Fenosa l'any 1965 al porxo de la casa.Fundació Aple.les Fenosa

La casa guarda tota mena de tresors, alguns dels quals encara no estan oberts al públic. Per exemple, una camisa que Mercè Rodoreda va cosir per a Nicole Fenosa. Per exemple, la correspondència que Fenosa va mantenir amb tota mena de personalitats catalanes, des de Carles Riba o Josep Carner fins a Josep Tarradellas o Jordi Pujol. Si fóssim en un país com cal, vull dir en un país culturalment com cal, vull dir en un país que no es menystingui, vull dir en un país en el qual les coses de casa fossin motiu d’orgull i no de vergonya, vull dir en un país menys acomplexat, vull dir en un país en què el que ve de fora no sempre es consideri millor pel simple fet de venir de fora, en un país així, dic, Fenosa seria una figura reivindicada, estudiada i celebrada. ¿Com pot ser que faci 25 anys que no hi hagi hagut cap exposició retrospectiva a Barcelona?

La casa mateixa és una delícia, una d’aquelles finques amb aura que produeixen una gelosia insana: les torres, el jardí, el porxo blau, les passioneres que se t’ofereixen esbatanades i extraterrestres, l’espai diàfan de l’última planta (no oberta al públic). El Vendrell és a només una hora de Barcelona, així que no sigueu ganduls, que costa més arrencar-vos a vosaltres de Barcelona que a una paparra del cuir cabellut. Aprofitant el viatge, es pot visitar també el museu i la casa de Pau Casals, així com la Casa Museu d’Àngel Guimerà. Perquè si ni tan sols nosaltres admirem, apreciem i reverenciem la pròpia cultura, ¿qui voleu que ho faci? Comencem ja o acabarem arrossegant la cultura del país a coll, com un cavall mort. Però quin cavall, tu, quin cavall!

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_