_
_
_
_
teatre
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

‘Cavallet de mar o el peix invisible’: Cos d’home trans embarassat

L’obra, a la Sala Flyhard, bascula sàviament entre la comèdia generacional i l’activisme, llançant preguntes molt pertinents sobre la identitat, el gènere i la masculinitat

Cavallet de mar o el peix invisible
Una escena de l'obra 'Cavallet de mar', amb Marc Torres.
Oriol Puig Taulé

El dramaturg Pau Coya ha desembarcat als teatres de Barcelona com un tsunami, però en comptes de provocar desgràcies ha causat sorpreses ben agradables. En poques setmanes ha passat de ser un desconegut per al gran públic a tenir dos espectacles en cartell. A la Sala Versus Glòries s’ha pogut veure Pols de diamant, protagonitzada per Dafnis Balduz i Albert Salazar, i a la Sala Flyhard s’està representant aquests dies Cavallet de mar o el peix invisible. L’autor mallorquí escriu sobre les temàtiques LGTBIQ+ amb totes les lletres: si a la primera obra la protagonista és la “G”, a la segona tot gira al voltant de la “T”. Fa molt temps que les persones trans són una realitat, i l’augment de la seva visibilitat ha suposat la seva aparició en tota mena de ficcions. Cavallet de mar arriba amb un parell de premis sota el braç i ens parla sobre la vida d’un jove trans que es veu trastocada per un anunci inesperat: està embarassat.

Rebeca Del Fresno dirigeix amb molt d’ofici un monòleg amb un debutant (i enlluernador) Marc Torres. Ell és Martí Moll, el protagonista d’aquesta història, i ens explica la seva vida interpretant amb encert tots els personatges que l’envolten, com la mare, l’amiga o la doctora. L’espectacle bascula sàviament entre la comèdia generacional i l’activisme, llançant preguntes molt pertinents sobre la identitat, el gènere o la masculinitat (“Tothom està més guapo amb barba”). L’escenografia i la il·luminació de Joan Fullana aconsegueixen transformar el minúscul escenari de la Sala Flyhard en múltiples localitzacions, i les projeccions dissenyades per Laura Bonnín s’integren perfectament en un relat que, com les nostres vides, està contínuament interromput pels estímuls lluminosos de les pantalles.

Entre l’Elliot Page de Juno i l’Arnold Schwarzenegger de Junior no hi ha tanta distància com podria semblar. Els dubtes i la impulsivitat típiques dels vint anys són retratades per Marc Torres amb molta veritat i encant, i l’escena amb el nen a l’autobús ens demostra que encara podem tenir esperança. Cavallet de mar és un cant a la realitat del present, no a un futur utòpic, i té un dels finals més compromesos, bells i emocionants que hem vist en molt de temps. Hauria de girar per tot arreu i ser vista per tots els joves del país. Aquí ho deixo.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Oriol Puig Taulé
Oriol Puig Taulé (Sabadell, 1980) es crítico y cronista de artes escénicas. Es licenciado en Historia del Arte y tiene un Máster en Estudios Teatrales por la Universidad Autónoma de Barcelona. Coordina la sección de teatro y danza del digital cultural 'Núvol', y lo encontraréis en los escenarios más insospechados

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_