_
_
_
_

Cinc xurreries de Barcelona que mantenen la tradició tan hivernal de la xocolata amb xurros

Cada vegada són menys les casetes i locals dedicats a aquests dolços, però alguns de la ciutat tenen més de 50 anys

Xurreria Trebol, una de les més antigues ubicada al carrer Córsega.
Xurreria Trebol, una de les més antigues ubicada al carrer Córsega.
Irene Guevara

Un diumenge al matí. O una tarda freda d’hivern. Amb xocolata, o amb sucre. Menjar xurros és aquella tradició que s’adapta a qualsevol situació, context o companyia. Una tarda de gener amb la teva família i una tassa de xocolata, un matí esmorzant amb els teus amics i amigues, o un diumenge a les 11 després d’una gran nit (i ressaca). Algunes són casetes ambulants, altres porten més de 50 anys instal·lades en el mateix carrer. L’origen de la recepta té moltes versions, però a Barcelona un dia van arribar per a quedar-s’hi. Ara que la nit cau abans, i l’hivern ens porta fred, els xurros amb xocolata calenta omplen els carrers. A Barcelona, sens dubte, trobem xurreries que porten tota la vida amb la recepta original i d’altres, que han innovat: xurros roses, comptes de Tik Tok o diferents sabors per als xurros farcits. Aquí en teniu algunes.

Xurreria Trebol

Xurreria Trebol.
Xurreria Trebol.

La més famosa i clàssica entre el gremi de xurrers. Fundada el 1955 per Cecilia i Juan, la xurreria es trobava originalment en una barraca a la cantonada de la vorera de davant. Ara, la segona generació, amb Ramón Balcells al capdavant, s’encarrega d’oferir al públic xurros, bunyols, pestinyos, xuixos, croquetes o patates fregides. Compten amb una selecció dels més clàssics, però també amb alguns farciments originals d’almívar de llet, de xocolata kinder o vainilla. “Fem farciments de sis o vuit sabors, encara que hem arribat a fer-ne fins 10 de diferents”, assegura Pep López, encarregat del local. Per a ells, el xuixo és el producte més típic de la xurreria. “El continuem preparant amb la recepta de l’àvia”, comenta López. Explica l’encarregat que “el xurro no té molt misteri”, ja que la base és tan sols farina, sal i aigua, i que és clau adaptar-se a les estacions de l’any per “com canvia la massa amb el fred i la calor”. “Des de fa dos anys que no fregim amb un altre oli que no sigui d’oliva”, recalca Pep, “molts clients no saben per què els agraden més els nostres xurros, però aquest és un dels motius”. A més, elaboren la seva pròpia xocolata calenta, una recepta que “va sortir sense voler” i que ara triomfa entre la clientela. Gairebé sempre estan oberts, i és una altra de les seves característiques: obren de dijous a diumenge les 24 hores del dia, la qual cosa Cecilia, la seva fundadora, ja feia en els anys cinquanta. Carrer de Còrsega, 341, Barcelona.

Xurreria J. Alpuente

Xurreria J.Alpuente
Xurreria J.Alpuente

Quan un element tan tradicional com els xurros s’alia amb l’última moda de Tik Tok, això només pot significar èxit: 10 milions de visualitzacions en el seu Tik Tok més famós, el del seu pare preparant xurros. Juan fa 25 anys que fa xurros. Va començar a la xurreria amb el seu pare -també Juan-, però ara fa 8 anys que està al capdavant de la xurreria J. Alpuente. “A la pandèmia hi havia molt de temps lliure i poca feina, així que vaig obrir un Tik Tok i vaig començar a pujar el dia a dia a la xurreria”. Ara el reconeixen com el xurrer de Barcelona. “Ve gent de tota Espanya i també de l’estranger”, assegura Juan. Fa poc va mostrar a la xarxa social una nova recepta de xurros roses (un bany de sabor de maduixa), i ara s’han convertit en els més demandats. “Va genial per a la propaganda. Gràcies a Tik Tok s’ha redescobert el món dels xurros”. La seva especialitat, comenta, són els xuxos, una recepta que li va ensenyar el seu pare i que ell ha mantingut. Amb 43 anys, més de 350.000 seguidors a Tik Tok i més de 15 milions de likes, Juan s’ha convertit en el referent xurrer de les xarxes socials. Fins i tot, l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, ha aparegut en algun dels seus vídeos comprant patates. Carrer de Padilla &, C. de Ribes, Barcelona.

Xurreria Manuel San Román

Xurreria Manuel San Román
Xurreria Manuel San Román

Al cor de Ciutat Vella trobem la mítica xurreria San Román. Malgrat el seu recent canvi de propietari fa uns mesos, des del local comenten que es manté la recepta original del seu fundador: Manuel San Román. Oberta des del 1968, són artesans especialitzats en xurros amb xocolata, encara que també preparen patates, escorces o xurros farcits. Asseguren ser de les úniques xurreries a Barcelona que encara utilitzen el mètode tradicional de preparació: barregen en un bol la farina, una mica de sucre i la sal, i afegeixen l’aigua calenta al punt d’ebullició, per després barrejar-lo amb un pal. És en aquest moment, asseguren, que troben un punt exacte d’una massa ni molt dura, ni massa suau. Aproximadament els visiten 2.000 persones al dia. Entre elles, hi ha tant clients habituals com turistes que passen per la zona. El producte que més venen i triomfa són els xurros amb xocolata. Els trobareu a Instagram. Carrer de Banys Nous, 8, Barcelona.

Xurreria J. Argilés

Xurreria J. Argilés
Xurreria J. Argilés

Qui no ha esmorzat xurros després d’una gran nit per sobreviure a una ressaca? Si t’agrada la festa, segur que coneixes la xurreria d’en Jordi, la J. Argilés situada davant del metro de Marina, parada obligatòria per a aquells que surten de la discoteca Razzmatazz o dels bars de voltants. Forma part dels pocs llocs de carrer que queda de xurros a Barcelona, i aquest és justament dels més veterans. Va obrir el 8 de gener del 1958, fundat per José Argilés, que va ser president del gremi de xurrers durant 40 anys abans de jubilar-se. Quan va començar, servia d’esmorzar a tots els obrers que arribaven amb metro al barri de Poblenou, i ara serveix com un xut reconfortant als joves que surten de festa per la zona. Es caracteritza per obrir els caps de setmana de manera ininterrompuda, i hi trobareu xurros, porres, bunyols i patates fregides. Carrer de la Marina, 107, Barcelona.

Xurreria Ángeles – Xurreria Sarrià

Xurreria Sarrià
Xurreria Sarrià

La família Font va obrir fa 75 anys la xurreria Sarrià. Ara, en fa 45 que la porta la família Espinosa, amb la tercera generació, Ángeles, al capdavant. “Abans que jo el van portar la meva àvia i la meva mare, també Ángeles. Tota la meva família som xurrers”, comenta Ángeles López, l’actual propietària. Han anat creixent amb el barri, i amb ell, canviant la seva ubicació fins a col·locar-se definitivament a Via Augusta, on fa dos anys que hi són. Explica Ángeles que la seva especialitat són els xurros més clàssics i les patates xips artesanes. “Intentem que els nostres productes guardin l’essència de tota la vida”. Han innovat amb alguns sabors de farciments de xurros: en tenen des d’almívar de llet i crema catalana fins a pernil ibèric. També, des de la pandèmia, van començar a oferir servei a domicili a través de Glovo, i es van adaptar a l’horari dels seus clients en obrir ara tots els dies de la setmana. Ángeles mira al futur: “Tant de bo que les poques xurreries que quedem perdurem”. Espera, també, que algun dia el seu fill de 19 anys heredi el negoci. Via Augusta, 339, Barcelona.


Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_