_
_
_
_
_
AGENDA

Una mica d'or de la pintura catalana

L'EDAT D'OR DE LA

PINTURA CATALANA

Artur Ramon Art

Carrer de la Palla, 23

Barcelona

www.arturamon.com

Del 6 d'octubre al 8 de gener

del 2012Reivindicar una època encara infravalorada de la pintura catalana, mitjançant obres de primera fila rarament exposades al públic. És l'objectiu de la mostra L'edat d'or de la pintura catalana, que s'inaugura avui a la Galeria Artur Ramon de Barcelona.

L'exhibició, per a la qual ha calgut tres anys de recerca, recopilació i restauració de les peces, aplega 20 pintures de 17 artistes, creades entre el 1885 i el 1930, un període de gran efervescència econòmica, social i cultural, que es va veure truncat per l'esclat de la guerra civil.

"Són obres, triades per la singularitat i la qualitat que tenen, que condensen 40 anys d'art català, un període que es va començar a recuperar en la dècada de 1970 i, més recentment, gràcies a l'interès internacional", assegura el galerista Ramon, que ha aplegat obres majoritàriament de col·leccions privades, mantingudes lluny de la mirada del públic. És el cas de la peça més important de la mosta, La cria, de Ricard Canals, que no s'ha tornat a veure des que es va presentar l'any 1933 a la sala Parés, quan un col·leccionista la va adquirir.

"Totes les obres estan en venda, és el requisit i la limitació de la nostra professió. No estic d'acord amb demanar préstecs perquè l'exposició tingui més efecte. És una trampa, això és un espai comercial, indica contundent el galerista.

Cap de les pintures del recorregut, que comença avui amb una marina de Dionís Baixeras i acaba amb el paisatge de Miravet de Mir, ha estat escollida de manera arbitrària. Hi ha una de les poques dones no gitanes d'Isidre Nonell, "on s'aprecia la influència sobre el Picasso del període blau"; també un dels estranys retrats no militars de Cusachs; tres Ramon Casas, Tamarit al maig i dos retrats de dona, protagonitzats per la model amb qui es va obsessionar a París; i tres paisatges de Ramon Pichot: Cadaqués, Granada i Normandia.

Els preus van dels 24.000 euros del retrat La lectura, de Laureà Barrau, als 250.000 euros de la tela esmentada de Canals. Algunes pintures ja llueixen el somiat punt vermell de la venda feta, com el Retrat d'un pintor al seu estudi, de Joan Bauzá, i una marina de Modest Urgell, que a la mostra va acompanyada de dues peces del seu fill Ricard.

Artur Ramon està convençut que és la millor exposició que ha organitzat mai, una afirmació que sorprèn quan es tracta d'una firma que té més de 80 anys de vida, 25 dels quals amb una galeria que té, entre els clients, museus molt importants. La mostra, que romandrà oberta fins al 8 de gener, es completa amb un ambiciós programa d'activitats, que inclou conferències, debats i visites guiades.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_