_
_
_
_
AGENDA

Flamenc, flamenc i flamenc

REMEDIOS AMAYA

i CHIQUETETE

16 de setembre. Sala Apolo

Barcelona és una ciutat de flamenc, per públic i per producció. I també per capacitat de produir espectacles. Per això no sorprèn la qualitat de cites com la que acull divendres la Sala Apolo. En el marc del Festival de Flamencos, promogut per Arte por Derecho, actuen a la capital catalana junts Chiquetete i Remedios Amaya. En aquest recital tenen cita dos dels artistes més purs de Triana, dues veus que han assumit la seva herència i projecten la seva forta personalitat més enllà de qualsevol frontera, contribuint a la grandesa d'un indret que és més que un barri, ja que sens dubte és un dels epicentres més importants de la tradició flamenca con-temporània.

Les trajectòries de Chiquetete i de Remedios Amaya ompliran l'Apolo

Només cal veure qui són els protagonistes d'aquesta fita per adonar-se de la intensitat del que proposen. José Antonio Cortés Pantoja adoptà el nom artístic de Chiquetete, com molts d'altres a la seva família ?com el seu tiet, pare de la cantant folklòrica Isabel Pantoja?. És un veterà que va començar a finals dels anys seixanta formant part del conjunt Los Algecireños fins que, el 1975, un cop obtingut el Premio Mairena, va començar el seu camí en solitari.

Després seguí com a cantaor fins que, a principi dels feliços vuitanta, revolucionà la seva carrera i va adoptar la balada romàntica. Això sí, sense oblidar-se de les seves influències flamenques. El primer elepé d'aquesta etapa, Tú y yo, de 1981, encara bevia de buleries, fandangos i soleares. El 1988 va publicar un gran èxit: la sevillana A la Puerta de Toledo. Ja als noranta va caure una mica en desgràcia. Després d'un temps retirat, el 2004 va tornar publicant Como la marea, amb la producció musical del seu fill Fran Cortés. A més, en el darrers anys ha tornat a recuperar la forma.

L'altra cara del recital és María Dolores Amaya Vega, Remedios Amaya, una trianera que és tot un paradigma del gènere. Malgrat haver estat una estrella del flamenco-rock, no ha renunciat a l'ortodòxia.

La cantaora va ser escollida per representar Espanya al Festival d'Eurovisió de Munic de 1983, amb el tema Quién maneja mi barca. Després de l'èxit de Seda en mi piel i de la seva interpretació a Flamenco de Carlos Saura, triomfà amb Me voy contigo, produït per Vicente Amigo. A més de la discografia, Amaya ha participat en molts festivals com el de La Unión, la Biennal de Sevilla, el de Nîmes o el de Chicago. Ara, actua amb la guitarra deJuan Diego, que ha publicat el seu disc de debut, Luminaria, i comptant amb la veu temperamental de Remedios Amaya.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_