_
_
_
_
AGENDA

Tot un palau per al figuratiu

Museu Europeu d'Art

Modern

Barra de Ferro, 5, Barcelona

Sempre ha estat present. Amb més o menys fortuna, l'art figuratiu ha acompanyat tot el desenvolupament de la història de l'art i aquests dies està vivint un moment àlgid gràcies a la gran mostra d'Antonio López a Madrid i a l'obertura a Barcelona d'un museu, dedicat exclusivament a aquest gènere, del qual el pintor és en certa manera el padrí. El Museu Europeu d'Art Modern (MEAM), que demà fa un mes de vida, és la resposta de l'arquitecte i col.leccionista José Manuel Infiesta "a la dictadura de l'abstracció i al menyspreu per l'art figuratiu". El nou museu ocupa el Palau Gomis, un fabulós palau del segle XVIII, a pocs metres del Museu Picasso, amb el qual comparteix l'elegant rehabilitació, firmada per l'arquitecte Jordi Garcés. A les dues plantes s'hi exposa una selecció de pintura figurativa contemporània de la Fundació de les Arts i els Artistes, creada per Infiesta el 2005, i que té unes 400 obres.

"Gairebé totes les peces vénen del concurs Figurativa, que vam crear el 2006 i en què Antonio López va formar part del jurat. És la nostra aposta a favor de la figuració i dels joves que continuen treballant amb un gènere, sovint oblidat pel món de l'art actual", explica Infiesta. Figurativa, que acaba de celebrar la sisena edició a Madrid, està dotada amb 36.000 euros en la modalitat de pintura (repartits entre els dos guanyadors Jordi Díaz i José Carlos Naranjo) i 44.000 euros en escultura (deserta enguany), a més d'un fons per a adquisició de 120.000 euros. Les 55 obres finalistes, triades entre més de 900 propostes de 35 països, s'exposaran a la Casa de la Moneda de Madrid fins a final d'octubre i després a la Fundació Daurel de Barcelona. Diverses d'aquestes obres, i les dues pintures guanyadores, confluiran en la col.lecció del centre que "amb aquestes adquisicions respon a l'exclusió sistemàtica del realisme dels museus d'art contemporani". Una contradicció segons Infiesta, si es té en compte tots els joves que es dediquen al realisme en les seves diverses declinacions, tal com es pot apreciar a les sales del MEAM.

El col.leccionista també té unes 500 peces d'escultura figurativa europea del segle XX en marbre, bronze i terracota, i una selecció d'escultura catalana, des de Llimona fins avui dia, que s'aniran exposant en mostres de llarga duració. "El primer mes, la mitjana de visitants ha estat d'uns 200 visitants diaris. Ens esperàvem una afluència majoritària d'estrangers i ens ha sorprès gratament la presència destacable de barcelonins. Per això hem decidit ampliar l'oferta de propostes culturals i per a la tardor estem preparant material didàctic i activitats per a les escoles", indica Elisa Soler, directora del museu, que acaba d'inaugurar un cicle de concerts acústics de blues, que mantindran les portes del museu obertes fins a mitjanit, els divendres.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_