_
_
_
_
HISTÒRIA

Guerres brutes de la guerra

L'holocaust espanyol / El holocausto español @. Paul Preston. Base / Debate. 912 / 859 pàg. 28 / 29,90 euros. Ordre públic i violència a Catalunya (1936-1937). Dau. 418 pàg. 39 euros. Miquel Badia. Vida i mort d'un líder separatista. Fermí Rubiralta. Duxelm-Fundació Irla. 260 pàg. 22 euros.

Passats 72 anys del final del conflicte espanyol de 1936-1939 encara s'estan tirant els morts pel cap. El pitjor de les guerres són els processos d'eliminació dels ideològicament contraris a rereguarda o als territoris conquerits: la cobdícia, venjances personals i el fanatisme desfermat fan d'espoletes. Unes 200.000 persones foren assassinades lluny del front de manera irregular; a més, 20.000 republicans foren executats després de la victòria dels rebels franquistes.

Com sempre en la historiografia sobre la guerra civil, ha estat un investigador anglès, Paul Preston, qui ha decidit despullar de mites i intoxicacions aquest episodi i ho fa amb un llibre de títol demolidor: L'holocaust espanyol. Guanyador del premi Santiago Sobrequés i Vidal, Preston ho té clar: parla sempre de dues repressions ben diferents, que la proporció va ser d' 1 a 3 favorable als rebels; dels teòrics que van escalfar el pati ja el 1930; de la violència institucionalitzada en la zona rebel i de la matança de Paracuellos (d'on diu que Carrillo estava assabentat del tema).

Preston recull, citant el periodista Fernsworth, que la Generalitat no va ser responsable dels actes anticlericals dels primers mesos de guerra i alguns altres excessos. Els esforços del Govern per intentar frenar-ho queda ben palès a Ordre públic i violència a Catalunya (1936-1937), que permet veure les actes del Comitè Central de Milícies Antifeixistes, el paper de les Patrulles de Control o l'enfrontament del conseller Aguadé amb els anarquistes.

Entre aquests papers es troben referències a l'assassinat, l'abril de 1936, dels germans Badia. Miquel, membre d'Estat Català i cap de serveis d'Ordre Públic, conegut com a Capità Collons, és objecte d'una documentadíssima biografia, farcida de fotos poc vistes i amb les seves incompletes i inèdites memòries... Tot plegat, misèries de la guerra.

Guerra

Guerra

Sebastian Junger

Crítica

280 pàgines. 20 euros

Entre el 2007 i el 2008, el periodista nord-americà (La tormenta perfecta) va anar cinc cops a la vall de Korengal a l'Afganistan. A banda d'explicar la guerra, va fer un treball increïble sobre els sentiments dels soldats: la por a l'emboscada, la confiança (o no) amb l'altre...

Las torres del honor @

Las torres del honor @

Gabriel Cardona

Destino

335 pàgines. 20 euros

La jerarquització extrema (filla del franquisme) de l'exèrcit espanyol, més l'actitud del Rei, és el que va fer fracassar el 23-F. Així ho manté l'historiador i ell mateix militar de la clandestina Unión Militar Democrática en el seu llibre pòstum. Una mirada al cop d'Estat de qui ho va viure en una caserna 30 anys després dels fets.

El imperio comanche

El imperio comanche

Pekka Hämäläinen

Península

728 pàgines. 44,90 euros

Lluitaren contra britànics, espanyols, mexicans i nord-americans, i tenien atemorits els apatxes. Nòmades i socialment prou flexibles com per ser grans comerciants i ferotges guerrers. Entre el 1750 i el 1850, van ser un imperi. Un dels millors estudis sobre comanxes fet per un historiador... islandès.

El verdugo Roland Freisler: un asesino al servicio de Hitler

El verdugo Roland Freisler: un

asesino al servicio de Hitler

Helmut Ortner

Sombra

358 pàgines. 24 euros

Treball sobre un aspecte poc abordat en l'anàlisi de la maquinària nazi: l'aparell judicial estatal. El citat Roland Freisler va ser president del temible Tribunal Popular ("Volksgerichtshof"), amb mètodes denigrants (com prohibir els cinturons als encausats perquè els caiguessin els pantalons).

La penúltima frontera

La penúltima frontera

Rosa Sala Rose

Papel de Liar / Península

266 pàgines. 19,50 euros

Per escapar de debò dels alemanys a la Segona Guerra Mundial s'havia d'anar fins al nord de l'Àfrica. Però, per fer-ho, calia passar per un suposat país neutral com Espanya. No era així: la gàbia franquista va atrapar molta gent. L'autora del Diccionario crítico de mitos y símbolos del nazismo ho explica fil per randa a partir de 23 casos reals.

Diario del levantamiento de Varsovia

Diario del levantamiento de Varsovia

Miron Bialoszewski

Alba

310 pàgines. 24 euros

"Y otra vez: Shh...Pum... Shh... Pum... Fuego, llamas, el temblor de los muros; la gente corría en tropel con sus niños en brazos...". L'1 d'agost de 1944 els aliats van voler alliberar Varsòvia. Fracàs amb 200.000 morts. Records del llavors jove autor, però la fidel i antiheroica descripció el converteix en llibre d'Història.

Europa contra Europa

Europa contra Europa

Julián Casanova

Crítica

258 pàgines. 19,90 euros

El 28 de juny de 1914 alguna cosa es va trencar a Europa amb l'assassinat de l'arxiduc Francisco Fernando. Va iniciar una davallada que no s'aturaria fins, com a mínim, el 1945. Els canvis en el mapa continental, les ideologies, les crisis a Rússia, Itàlia, Alemanya, el laboratori espanyol... Tot molt senzill gràcies a la capacitat de síntesi del catedràtic d'història espanyol.

La construcción del mito de Franco

La construcción del mito de Franco

Laura Zenobi

Cátedra

368 pàgines. 16 euros

La construcció, quan el militar ja era al Marroc, de la figura del general-director; la imatge a la premsa, la ràdio i el cinema; l'ensenyament a les escoles... tot ho analitza aquesta historiadora per tal de poder veure com es va anar inventant el mite del "Caudillo", distanciant-lo, quan calia, del feixisme...

Perdedores

Perdedores

Nigel Cawthorne

Sello Editorial

336 pàgines. 23,90 euros

Cartes, interrogatoris (de combatents a les Ardenes), entrevistes i dietaris (de soldats que van viure a l'infern de les Filipines) són les fonts d'aquest llibre on parlen alemanys i japonesos derrotats a la Segona Guerra Mundial. Ser fill d'un pare que va desembarcar a Normandia i una mare artillera antiàeria a Londres explica, potser, el tipus de llibre

En busca de la China moderna

En busca de la China moderna

Jonathan D. Spence

Tusquets

1.076 pàgines. 34 euros

De l'esplendor de la dinastia Ming a la revolta de la plaça Tiannanmen el 1989, el veterà historiador anglès —un dels més grans especialistes en el que és, sens dubte, la potència mundial del futur més immediat— repassa cultura, economia, política i societat del gegant oriental, amb una generosa aportació de mapes i gràfics.

Bailando al borde del precipicio

Bailando al borde del precipicio

Caroline Moorehead

Turner

488 pàgines. 29 euros

Present a la corrupta cort de Maria Antonieta; va tenir com a amics Lafayette o Josefina; va servir Napoleó i era a Brusel•les per Waterloo. Sí, la de la marquesa de la Tour du Pin va ser una vida intensa que va reflectir en un diari, que ha servit a l'assagista per descriure un món que va anar al desastre sense deixar de ballar.

Los fascismos españoles

Los fascismos españoles

Joan Maria Thomàs

Planeta

304 pàgines. 27 euros

L'autor del fonamental Falange, Guerra Civil, franquisme. FET y de las JONS de Barcelona en els primers anys del Règim Franquista proposa ara, com és habitual en la seva producció historiogràfica, un rigorós estudi sobre els diferents grups feixistes i com s'han anat incorporant a la vida política: des del sometent fins ara.

La Sisena Flota a Barcelona

La Sisena Flota a Barcelona

Xavier Theros

La Campana

498 pàgines. 25 euros

El gener de 1951 atracava el primer vaixell i el 1987, amb l'atemptat a la Plaça Medinacelli de 1987, deixaven de fer-ho. És la presència dels marines dels EUA a Barcelona, que cada cop deixaven dos milions de pessetes. La revolució: menges, prostitució... Amb 66 fotos impagables.

La División Azul

La División Azul

Jorge Martínez Reverte

RBA

512 pàgines. 35 euros

Contra el bolxevisme i els jueus. "Rusia es culpable"... Sota aquestes premisses, Franco va posar en mans dels oficials alemanys entre el 1941 i el 1944 fins a 46.000 voluntaris. Els van enviar al front rus. Més de 5.000 hi van morir. Una documentació aclaparadora i una prosa agilíssima converteixen el llibre en un referent notable.

La belleza y el dolor de la batalla @

La belleza y el dolor de la batalla @

Peter Englund

Roca

764 pàgines. 24 euros

Un hússar austrohongarès, un pilot belga de l'aviació britànica, un metge militar nord-americà, un artiller alemany, una infermera russa... Així, fins a 20 testimonis reals recull el secretari de l'Acadèmia Sueca per crear un dels retrats més vius sobre la Primera Guerra Mundial.

La guerra de Espartaco

La guerra de Espartaco

Barry Strauss

Edhasa

308 pàgines. 26,50 euros

"L'any 73 a.C. la Itàlia romana era un bosc ressec en una onada de calor estival. Espartac va encendre l'esca". Així resumeix el professor anglès la rebel.lió d'esclaus més famosa, la del traci Espartac, que, amb 70 homes i al final amb 60.000, va fer trontollar l'imperi dos anys. Grans tesis: el pes de la religió; un exèrcit massa gran...

Nocturno de La Habana

Nocturno de La Habana

T. J. English

Debate

426 pàgines. 22,90 euros

Documents històrics i entrevistes amb supervivents són algunes de les múltiples fonts que el periodista nord-americà ha fet servir per explicar amb molts detalls com Lucky Luciano i, sobretot, Meyer Lanski —amb els negocis expulsats dels EUA per la Llei Seca— van convertir l'Havana en un immens casino. Però va arribar el comandant i va manar parar...

Camp d'Argelers: 1939-1942

Camp d'Argelers: 1939-1942

Felip Solé i Grégory Tuban

Cossetània

192 pàgines. 19,80 euros

Es diu que gairebé la meitat de les famílies catalanes ha tingut un parent a Argelers (170.000 persones). És el paradigma dels durs camps d'internament que el govern francès, planificats des de 1938, va destinar als exiliats republicans. Escruixidors testimonis orals i fotografies i documentació en un exercici de memòria històrica.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_