ENTREVISTA

FRANCESC CABANA 'Un Ateneu sense límits'

"No serà fàcil superar la crisi sense experiència"

Francesc Cabana (Barcelona, 1934), historiador, economista i advocat, n'és soci des del 1991. És al cap de la candidatura continuista que opta a la presidència de l'Ateneu.

Pregunta. Per què votar la seva candidatura?

Resposta. Els socis votaran per un equip que té experiència de gestió, que coneix bé l'Ateneu, que ha mantingut l'equilibri econòmic, que vol mantenir els serveis i millorar-los.

P. Què és el millor del període que ha presidit Bohigas?

R. La meitat de la nostra candidatura pertany a la Junta del segon mandat de Bohigas i coneix bé el que s'ha fet. El resultat ha estat un fort increment del nombre de socis, que és una prova d'un balanç positiu.

P. I el pitjor?

R. Les limitacions imposades per la crisi econòmica en aquests darrers anys. La nova Junta hi haurà de fer front i no serà fàcil, si no hi ha experiència.

P. La seva candidatura representa totes les seccions?

R. Sí, i tant. Les seccions són el sistema nerviós de l'Ateneu i els components de la nostra candidatura les coneixen bé.

P. Què serà el primer que canviarà si guanya avui?

R. No hi ha res que m'ofengui a l'actual Ateneu. Si pogués, el que faria és completar les millores que fan falta a les instal·lacions i sales de conversa i de tertúlia. Escoltarem el que digui el soci. Per això, un dels membres de la nostra Junta tindrà la funció específica d'atendre'l.

P. Quins són els reptes més importants?

R. Ens proposem estar al servei del soci, en xarxa i amb incidència a la societat. Si guanyem, una dona serà vicepresidenta per primera vegada a la seva història. Hem incorporat a la candidatura tres joves de menys de 35 anys perquè ens ajudin a obrir l'Ateneu a les noves generacions; i que ho facin a través de les xarxes socials.

P. Quin és el sentit de l'Ateneu al segle XXI?

R. Té més sentit que mai. És un punt de trobada de la societat civil, diversa, però amb el denominador comú de dos conceptes fonamentals: Cultura i Catalanitat, en majúscules.

P. Ateneu o biblioteca municipal?

R. Ateneu, per descomptat, en la línia de la resposta anterior.

P. La crisi afecta l'Ateneu?

R. Fa dos anys que es començaren a aplicar mesures d'austeritat, que es mantindran, si guanyem. Es van augmentar les quotes dels socis, però ja no es tocaran més. No es pot posar sobre la taula cap projecte, que no tingui cobertes prèviament les despeses.

P. L'Ateneu pot créixer més?

R. El nombre de socis ha continuat augmentant els darrers mesos. Aquesta candidatura no frenaria la tendència. Una altra cosa és que s'ha de resoldre el problema aparegut en els darrers temps en què la demanda per assistir a alguns actes supera l'oferta de places.

P. És partidari de la modernització total del centre?

R. Si modernitzar significa prescindir dels elements modernistes o d'altres estils arquitectònics de l'edifici, rotundament no. Però tal com he dit, hem d'incorporar les noves tecnologies de la xarxa per fer conèixer el que es fa a l'Ateneu.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS