L'un cuina i l'altre frega
El compositor John Cage (1912-1992) i el ballarí coreògraf Merce Cunningham (1919-2009) es van conèixer a final de la dècada de 1950 i van formar una extraordinària parella, tant en el pla personal com en l'artístic. Una vegada li van demanar a Cage, que va deixar la seva esposa per unir-se a Cunningham, com definiria la seva relació amb el coreògraf. "Jo cuino i ell frega els plats", va respondre.
Sota aquest títol, l'Àrea de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona ha reunit una sèrie d'activitats relacionades amb aquesta extraordinària parella que emplenaran el que queda de tardor. La peça central és La anarquía del silencio , l'exposició que s'obre avui al públic al Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA). Un recorregut exhaustiu per l'obra de Cage i dels artistes que treballen amb ell. Més de 200 obres de Duchamp, Warhol, Rauschemberg, Nam June Paik, entre d'altres, que es podran veure fins al proper 10 de gener.
En paral·lel el MACBA ofereix conferències, com la de la comissària de la mostra, l'australiana Julia E. Robinson, el 23 d'octubre; actuacions excepcionals com el concert que aquell mateix dia oferirà Margaret Leng Tan, l'especialista en el "piano preparat" que Cage va crear per a les seves partitures. Seguint amb la música de Cage, el 29 d'octubre, Malcolm Goldstein (violí) i Mathias Kaul (percussió) interpretaran una selecció d'obres del mestro per a aquests instruments.
Per als qui vulguin veure, despullada, l'obra musical de Cage, el proper diumenge dia 25, l'Auditori acull un concert amb obres del compositor nord-americà que té com a artista convitada l'esmentada Margaret Leng Tan. Al programa: Concerto for prepared Piano and Chamber Orchestra (1950), Thirteen (1992) i la icònica 4' 33 (1952).
Com a homenatge al gran ballarí i coreògraf, no hi ha com anar al Mercat de les Flors per gaudir de l'última gira de la Merce Cunningham Dance Company, que oferirà sis representacions de la peça Event , del 2009, del 17 al 22 de novembre. Un espectacle que, a més a més, compta amb escenografies d'Antoni Tàpies (el 20, 21 i 22 de novembre) i Eulàlia Valldosera (17, 18 i 19 de novembre).
Trevor Carlson, l'actual director de la Merce Cunningham Dance Company, presentarà una sèrie de films de l'arxiu de la Merce amb espectacles de la compañía, i el 26 de novembre, Eduard Escoffet i Bartomeu Ferrando escenificaran la performance Sixty-two Mesostics de Cunningham / Cage. L'Institut del Teatre organitza tallers, cursos i classes magistrals amb la companyia fins a final de novembre.
Paral·lelament, a l'Ars Santa Mònica es pot veure, fins al 29 de novembre, l'exposició Freqüències , d'Eugènia Balcells, el nucli de la qual són tres instal·lacions multimèdia en què el so és un homenatge al músic Peter Van Riper, col·laborador de Cage.
El 29 d'octubre, a la Sala Apolo, en el marc del lliurament dels combatius premis oXcars 2009 de Cultura Lliure es concedirà una menció especial a Merce Cunningham en la categoria de dansa per la seva obra Loops , el seu testament vital. És tracta d'una instal·lació interactiva registrada a Creative Commons.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.