Àlbums de premi
El príncep dels embolics / Ramon
Roberto Aliaga. Traducció: Miquel De sclot. Il·lustracions: Roger Olmos / Jesús Cisneros. Traducció: Marta Ponzoda
Baula / Libros del Zorro Rojo
44 pàgines. 14,90 euros /
24 pàgines. 12,90 euros
L'amabilitat i la crueltat són substantius antagònics que conflueixen en la vida de les persones, a vegades amb més insistència l'un que l'altre. La peculiaritat estranya del Premi Lazarillo de literatura infantil (guardó estatal de gran tradició, amb dues modalitats -narrativa i àlbum il·lustrat- i on es poden presentar originals en qualsevol llengua oficial de l'estat) que fa que guanyar-lo no porti implícit la publicació de l'original, provoca situacions curioses com la d'ara, quan coincideixen al mercat la mirada amable del llibre guardonat el 2007 ( Ramon ), amb la mirada cruel del premiat el 2008 ( El príncep dels embolics ).
Ramon, escrit i il·lustrat per Jesús Cisneros (Saragossa, 1969), és un llibre poètic, amb ingredients gairebé minimalistes. El títol és el nom del protagonista, home esprimatxat que al llarg del llibre ens mostra el seu passeig dominical. Aquest està embolcallat amb un color ocre tirant a sèpia, un paisatge i unes figures pertanyents a un temps passat, de principi del XX, que assisteixen al passeig d'en Ramon, un personatge que es diferencia de la resta per portar obert un paraigua de color taronja. El protagonista, amb uns quants gestos i una colla d'expressions, es mostra com una persona sensible, amant de les petites coses.
Es tracta d'un àlbum poètic, un conte amable que comunica tranquil·litat i deixa un sentiment positiu al lector. Al darrere, un il·lustrador amb una trajectòria encara breu: ha publicat alguns llibres, tot i que ha aconseguit el Premi Lazarillo i també el prestigiós Premi d'Àlbum Il·lustrat Ciutat d'Alacant, el 2006. El 2008, publicà ¿Y yo que puedo hacer? (Oqo), escrit per José Campanari, amb una història que pel seu to i pel tipus d'il·lustració enllaça amb Ramon.
El príncep dels embolics, per la seva banda, és una faula moderna protagonitzada per un corb (caracteritzat com si fos un home de negocis) que el que fa és enverinar la convivència per treure'n un profit, en aquest cas, trencar l'harmonia entre els elements d'una vella alzina. Un personatge maleït que, com tants n'hi ha al món, compleix la seva funció a la natura. El text de l'alacantí Roberto Aliaga té una força dramàtica important, que és amplificada de forma excel·lent per les il·lustracions de Roger Olmos. Destaca molt la posada en escena, però especialment la caracterització minuciosa dels personatges i dels seus elements. Tan sols cal observar amb atenció els múltiples incisos de l'escorça i el rostre de l'alzina, i els moviments impetuosos del corb. Un conte que s'afegeix a alguns del títols que han fet de la trajectòria de l'il·lustrador una de les més brillants de l'actualitat amb títols tan emblemàtics com La cosa que fa més mal del món (Oqo, 2005), o bé l'espectacular Sherlock Holmes i el cas de la joia blava (Lumen, 2008).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.