Marro
No són temps fàcils per a editors, llibreters i escriptors en general. Malgrat la relativa eufòria de Sant Jordi, les vendes de llibres han baixat entre un 15 i un 20%, la velocitat de les devolucions fa feredat i les llibreries estan desbordades de novetats. Amb aquest panorama gens tranquil·litzador, són els escriptors qui prenen ara la paraula. Uns per signar un acord amb els editors, durament negociat durant dos anys, i uns altres per acusar-los de no fer correctament les liquidaci-ons de drets. Hi ha marro.
L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Associació Col·legial d'Escriptors de Catalunya acaben de signar un acord amb el Gremi d'Editors de Catalunya per fer uns nous models de contractes, no obligatoris, però que recullen algunes de les peticions dels escriptors (per exemple, el retorn dels drets que els editors no explotin raonablement en un període de temps determinat) i també dels editors.
Al mateix temps, més d'una cinquantena d'escriptors de tot Espanya, catalans inclosos (escritoresunidos.com), fan públic un manifest en què asseguren: "El més gran problema a què ens afrontem a curt termini és l'escassa transparència en les liquidacions en concepte de drets d'autor". "Aquestes liquidaci-ons depenen per complet de les dades que l'editor se subministra a si mateix, cosa que a la pràctica vol dir que l'editor et paga el que li dóna la gana".
Javier Sierra, Juan Ramón Biedma, Andreu Carranza, Eduard Pascual, Alfredo Conde o León Arsenal són alguns dels signants. Demanen que el Centro Español de Derechos Reprográficos (CEDRO) contracti les dades de l'estudi Nielsen, un dels més fiables sobre la venda de llibres. CEDRO respon que les relacions entre escriptors i editors no són cosa seva. "Està bé que defensin els seus drets, però nosaltres centrem el nostre treball en el tema de propietat intel·lectual sobre la reproducció".
El 23 de juny, una representació dels escriptors emprenyats assistirà a l'assemblea de CEDRO a Madrid. Als editors no els ha fet cap gràcia la revolta dels escriptors. La polèmica continuarà.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.