_
_
_
_
Lletres

Dos grans senyors

Com han estat i com som

els catalans / Quina mena

de gent som

Rodolf Llorens / Gaziel

Pòrtic

353 / 230 PÀGINES. 22 / 16 EUROS

Com han estat i com som els catalans i Quina mena de gent som són ambdós reedicions, però el primer és un llibre literalment insubstituïble i el segon potser només útil per a historiadors. De l'Agustí Calvet, Gaziel (Sant Feliu de Guíxols, 1887 - Barcelona, 1964) hi ha tantes planes bones i valuoses, de viatger i d'analista, de memorialista i de cronista, que aquest llibret de postguerra i amargura que és Quina mena de gent som no sé pas si ajuda molt l'autor a mantenir el tipus. Em fa l'efecte que no, però això és també part d'una cultura flexible: fer a mans texts menors d'autors de la magnitud del Gaziel. Les angúnies d'aquests quatre assaigs escrits entre el 1938 i el 1947, revisats poc abans de morir, són les d'un home enfonsat i amb sentiment de derrota definitiva: un pròleg a la història de Ferran Soldevila, un text de circumstàncies, un discurs tristíssim.

El domina la desolació pel fracàs integral de la seva vida i d'un projecte civil i polític, com els podia passar, el 1939 i fora de Catalunya, a Manuel Azaña o Américo Castro. Gaziel creu que Catalunya ha estat un poble perpetuament vençut i condemnat fatalment al fracàs. L'autocompassió descontrolada explica la idea que la història de Catalunya "no ha estat més que una sèrie inesgotable d'amargors i contrarietats del poble català", que sempre perd. Però això és barrejar el fracàs i la impotència política amb el fracàs social, econòmic i cultural, i que jo sàpiga Catalunya ha estat i és la societat més rica i diversa, complexa i moderna de l'Espanya contemporània, i una de les més fèrtils de l'Europa moderna: si això és perdre, és que hem perdut el nord. És un fet una mica massa grotesc que la societat més europeïtzada i més sintonitzada amb els valors laics cregui, o li facin creure, que és perdedora.

Un altre món és aquest tipus sensacional d'en Llorens, professor i activista cultural nascut el 1910 i exiliat a Veneçuela el 1939 fins a la seva mort el 1985 (s'hauria de publicar urgentíssimament l'estudi que resta inèdit sobre l'exili, segons diu la solapa: si respira com Com han estat i com som els catalans ha de ser atuïdor). La prosa tibant i fresca, directa i imaginativa, i també barroca i retorçada, lliure d'una manera escandalosa i subtil al mateix temps és una autèntica festa de llengua i d'idees, fastuoses ambdues.

El pròleg d'Enric Casasses ho diu rotundament, i la temptació és no creure-se'l. Però té raó. Aquest llibre publicat el 1969 és una poderosa sacsejada que fa anar el cap com una olla de grills, i ha de posar a treballar una pila d'investigadors sobre les seves hipòtesis valentes i exagerades: impugna, d'una manera intimidatòria, els diagnòstics de l'idealisme sobre el que diu que diuen que som els catalans -comença pel "formalisme buit" de Josep Ferrater Mora i el repategen la perspectiva tant de Jaume Vicens Vives com la de Carles Pi i Sunyer o de Josep Trueta- i desmonta una a una les llegendes consoladores (mesura, seny, ironia...) per anar a tocar a terra. És una mena de materialista històric profundament lliure, que no es deixa ensarronar pels sentiments a l'hora d'interpretar el passat històric. I al mateix temps escriu com si fos un Joan Fuster passat de voltes, barrejat amb la impudícia i la cruesa de Joan Puig i Ferrater però amb gran solvència de dades històriques, des de Ramon Llull o el bisbe Joan Margarit fins a la cosa més actual llavors (com en Josep Maria Espinàs, Antoni Jutglar i Jordi Solé Tura). De fet, només sóc capaç de comparar-lo amb el desmuntatge de mites i mentides que va practicar el colombià Fernando Vallejo al llibre dedicat a l'església catòlica amb el títol, net i clar, de La puta de Babilonia.

El lema que posa al capítol dedicat a Com som els catalans és de Nietzsche: "Tot pas endavant en el coneixement és una conseqüència de la valentia, de la duresa contra un mateix". I no se n'està gens d'aplicar l'aforisme, com sap ben bé ell mateix: "En el meu ostracisme -diu cap al final del llibre- m'he volgut esbravar, lliurar-me a una efusió de sinceritat sense estar-me de res, sense afluixar, sense contemplacions, sense assuaujament, sense coixí ni matalàs".

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_