_
_
_
_

Agenda

Cinema experimental, escenes, música...

Més que dibuixos. No hi ha cap dubte: l'estrella de l'edició d'enguany d'Animac -la Mostra Internacional de Cinema d'Animació que se celebra a Lleida fins a l'1 de març- és, clar, Waltz with Bashir, del director Ali Folman, que ha donat una nova dimensió al gènere amb aquest documental que exhibeix les ferides que deixa una guerra. El film es projecta avui a la sessió inaugural amb la presència d'un dels seus impulsors, Asaf Hanuka, il·lustrador responsable de la seva punyent imatge. Però després de la seva projecció encara quedarà molt per veure en una cita on els dibuixos animats troben el seu espai natural dins de les arts visuals. Hi ho fan gràcies a la tasca d'alguns dels protagonistes d'Animac, com el realitzador Laurent Pouvaret, que demà presenta una selecció d'obres carismàtiques (i multipremiades) del cinema d'animació dels darrers anys, com, entre d'altres, La Grande Migration, d'Iouri Tcherenkov, o Milch, d'Igor Kovalyov. A més de repassar el treball de referents del segle XX com Alexander Alexeieff i Claire Parker, creadors de nous llenguatges en aquest camp cinematogràfic, el millor cinema d'animació de l'actualitat es podrà veure entre avui i demà a la secció oficial, on es projecten obres sorprenents com The shock doctrine: the rise of disaster capitalism , una pel·lícula de Jonás Cuarón que posa en imatges l'assaig homònim de Naomi Klein (No Logo) sobre la història no oficial del lliure mercat. Un tastet del talent local; sessions adreçades als més petits; un homenatge a Michaela Pavlátová (que va ser nominada en una edició dels Òscars per la seva peça d'animació Words, words, words) o un debat sobre la vigència de la plastilina en el gènere són altres de les propostes d'una programació intensa on la imaginació és la reina. Animac. Fins a l'1 de març a diverses seus de Lleida. www.animac.info.

CINEMA EXPERIMENTAL

Heterodòxia. El cinema experimental no té un reclam massiu entre el públic, però és la cuina on es renoven els fonaments del setè art. Diversos experts debatran sobre l'actualitat d'aquest àmbit amb pulsions artístiques a la segona edició de la biennal Xperimenta. A més dels col·loquis, la proposta inclou un taller de cinema en 16 mm a càrrec de Bruce McClure, que realitzarà a més una performance (28 de febrer, 22.00 hores), i projeccions entre les quals destaca la tria d'obres d'Abigail Child (1 de març, 20.00 hores). En l'apartat de debats, sobresurt el que mantindran Peter Tscherkassky i Craig Baldwin (demà, 11.00 hores) per confrontar els vessants europeu i nord-americà del cinema més heterodox. Xperimenta. Del 26 de febrer a l'1 de març . CCCB (Montalegre, 5). Barcelona. Entrada gratuïta (excepte el taller a càrrec de Bruce McClure).www.cccb.org.

ESCENES

Mirada crítica. El detectiu Kurt Wallender ha donat fama universal a l'escriptor suec Henning Mankell. Però la seva primera passió literària va ser el teatre, i al llarg de la seva carrera ha escrit una vintena d'obres teatrals. Una d'elles, Antílops, arriba als escenaris catalans en una coproducció entre el Teatre Nacional de Catalunya i el Centre d'Arts Escèniques de Reus. L'obra és el reflex de l'amor de l'autor per Àfrica. Així, Mankell viu més de sis mesos a l'any a Moçambic, on, a més, dirigeix un teatre. Mankell utilitza la figura de dos cooperants suecs per criticar la superioritat, la por i la condescendència estèril amb què Occident tracta sovint els africans. Magda Puyo dirigeix la peça, interpretada per Jordi Martínez, Ferran Carvajal i Muntsa Alcañiz. 'Antílops', obra de Henning Mankell. Teatre Alegria (Plaça Didó, 1). Terrassa. Del 27 de febrer a l'1 de març / Teatre Nacional de Catalunya. (Pl. de les Arts, 1). Barcelona. Del 7 al 29 de març. -B. G.

MÚSICA

La rumba dels Ai Ai Ai. Quan la rumba catalana es converteix en passió és difícil abandonar-la. Això ho saben molt bé els Ai Ai Ai, que després d'una aturada en la seva carrera es van retrobar fa un parell d'anys. L'estil alegre i mestís del grup protagonitza el seu nou disc, Lo més gran del món, que estrenaran en directe en un concert a la Sala Salamandra. A més, aquest àlbum va posar fi a una dècada d'allunyament dels estudis de gravació. Però experiència no els manca, perquè dos dels seus integrants, Pep Lladó i Rafalito Salazar, van formar part del combo de l'enyorat Gato Pérez. Concert dels Ai Ai Ai. 28 de febrer, 22.00 hores. Sala Salamandra (Avinguda del Carrilet, 235). L'Hospitalet de Llobregat.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_