_
_
_
_
Reportatge

La fàbrica de l'anarquisme

Un reportatge de 1933 al llavors setmanari 'La Rambla' mostra L'Hospitalet com una de les grans 'pedreres' del moviment, amb 25.000 afiliats

Un dia de desembre de 1933. El reconegut reporter Francesc Madrid és a L'Hospitalet de Llobregat, segons ell "capital murciana de l'anarquisme barceloní". El que va veure, sentir i comprovar durant dies d'investigació ho escriu a les pàgines del setmanari La Rambla: "Nit de dijous. Surten d'unes botigues grises uns grups d'homes. Al carrer d'Arts i Oficis es reuneixen amb uns altres. Van embalats i decidits. Duen armes llarguts. Ametralladores. Explosius. De sobte un crit: -¡Viva el comunismo libertario! -¡Viva! També hi ha dones. Tot seguit uns trets. Uns explosius. La gent que no estava assabentada de res rep el primer ensurt. Ja hi som. De per tot arreu surten grups de gent disposada a la revolució social. Els autos que passen per la carretera de Madrid son balejats. Hom arriba a la tinència d'alcaldia. Volen cremar l'arxiu. Es posa la bandera de la F.A.I. El guàrdia urbà Calvet no pot pas fer front ell tot sol a la xusma. La tragèdia és d'aquell altre guàrdia urbà que té dos fills de la F.A.I. -un d'ells cap de grup- i que s'encaren amb el pare i li diuen que és un enemic de la societat i que el pelaran...". Això passava un dia de desembre a L'Hospitalet.

Madrid narra les violentes activitats dels nuclis més actius de la FAI, en una ciutat que el 1933 tenia cinquanta mil habitants (el 1900 eren cinc mil), dels quals vint-i-cinc mil eren afiliats a la CNT i recaptaven unes 20 mil pessetes setmanals per a l'organització. Segons les dades que publica Madrid: "La criminalitat cada any puja amb augment considerable. És una cosa impressionant anar seguint la lectura dels fets que ha entès el Jutjat. Caldria esbrinar dels que no ha pogut entendre. L'any 1930 només va entendre en 45 delictes de sang; l'any 1933 i encara no s'ha acabat, en 175. L'any 1931 va entendre en 345 casos de baralles, etc. L'any 1933 en 430. El 70 per 100 d'aquests sumaris tracten de delictes de sang, terroristes, etc. Només hi ha un 10 per 100 d'accidents desgraciats, etc. Hi ha hagut uns 500 desnonaments. Hi ha un 40 per cent de professionals del no pagar".

L'anarquisme va tenir en la immigració que va arribar als anys vint, i en les seves problemàtiques socials, una de les seves pedreres. Era un dels grans temes periodístics d'aquells anys republicans. El 1934 el jove periodista Josep Maria Planes va començar a publicar a les pàgines de La Publicitat una sèrie de reportatges denunciant les activitats delictives de la FAI, d'aquells "gàngsters de Barcelona". No li van perdonar mai. L'abril de 1936, quan els germans Miquel i Josep Badia són assassinats a mans de pistolers de la FAI, Planes i el periodista Avel·lí Artís Gener (Tísner) van engegar una forta campanya a la premsa denunciant sense embuts els autors del crim. Amenaçats públicament per la FAI, Tísner va haver de fugir de Catalunya i a Planes el van assassinar a sang freda a l'Arrabassada, el 24 d'agost de 1936. Molts d'altres periodistes, com Eugeni Xamma, o Josep Maria de Sagarra, van ser amenaçats per la FAI i van haver de fugir o ser protegits per la Generalitat.

Memòria i utopies, en bus o al diari

F.C.F.

Els grans noms de l'anarquisme català tornen; si més no, en paper. Heus ací alguns dels títols més recents on el moviment i els seus principals partits hi tenen un paper determinant.

- El eco de los pasos (Backlist / Queimada). Recuperació de la descatalogada (publicada el 1977 per Ruedo Ibérico) autobiografia de Joan Garcia Oliver. Escrita amb una inusual fluïdesa.

- Joan Peiró, afusellat (Edicions 62). Abans de morir, Josep Benet ja va deixar enllestida aquesta biografia sobre qui va ser ministre d'Indústria amb Largo Caballero i secretari general de la CNT. Contrari als sectors més extremistes del sindicat, acabada la guerra va ser capturat pels nazis a França i extraditat a Espanya, on va ser afusellat pels franquistes.

- Escola de rebel·lia. Història d'un sindicalista (El Jonc). Conferències, entrevistes i una petita (i no molt aconseguida) novel·la (Escola de rebel·lia) que ens apropa a la vida dels sindicalistes conformen aquest volum sobre un dels anarquistes més carismàtics, Salvador Seguí, el Noi del Sucre, assassinat pel pistolerisme patronal el 10 de març de 1923 a Barcelona.

- L'Òmnibus de la Mort (Ara Llibres). Bon reportatge d'investigació del periodista Toni Orensanz sobre la tristament coneguda com a Brigada de la mort, una banda d'incontrolats anarquistes que van asfaltar camins de sang i odi a Falset.

- Solidaridad obrera y el periodismo ácrata (Ediciones de Solidaridad Obrera). L'estudiós Francisco Madrid ofereix una altra mirada a l'anarcosindicalisme a partir de la història del seu gran diari, creat el 1907 i cabdal entre els anys 20 i 30, fins a l'extrem que les vagues a Barcelona es convocaven només posant-hi un anunci al diari.

- Banderes al vent! La Barcelona de les utopies, 1914-1936. (Meteora). Obra pòstuma del catalanòfil David H. Rosenthal, els moments daurats dels canvis socioeconòmicsa i culturals a Catalunya on l'ideari anarquista hi va tenir molt a dir.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_