Des del cor del bosc
El gallec Francisco Leiro (Cambados, 1957) i el navarrès José Ramon Anda (Bakaiku, 1949) comparteixen l'ofici de la talla de fusta en gran format i, amb aquest mètode ancestral, s'han fet un lloc en l'escultura contemporània espanyola. Tots dos parteixen del món rural i han sintetitzat el primitivisme amb les referències internacionals. Leiro, en un moment donat, va fer el pas d'un poblet de Pontevedra a Nova York, fet que ha contribuït a donar-li notorietat. Anda, per contra, no s'ha mogut de casa, tot i que ha assolit un bon reconeixement.
La Galeria Marlborough, amb establiments a Nova York, Londres i Madrid, presenta a Barcelona 50m2 de Leiro dedicats a Dom Quixot. Parodiar l'excel·lent paròdia de Cervantes és impossible, ni tan sols les recreacions serioses acaben per convèncer. Leiro crea una falsa instal·lació i posa en escena els personatges de la seva collita.
Tecla Sala ha organitzat una antològica d'Anda en la qual es pot observar la multitud d'influències que recorren l'obra de l'escultor. Els troncs buits, que remeten a Oteiza, són el millor, junt amb els mobles que uneixen la contundència pagesa amb l'elegància d'un repertori que comença amb Mackintosh i altres històrics del disseny modern. L'encant s'entela, però, quan aflora l'excés de geometria i uns detalls que la postmodernitat ha convertit en tòpics.
Anda. Tecla Sala. Av. Josep Tarradellas, 44. L'Hospitalet. Fins a l'11 de maig
Francisco Leiro. 50 m2. Galeria Marlborough. València, 284, 1er. 2a. Barcelona.Fins al 30 de maig
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.