De l'OK al KO
La boxa a Catalunya segueix viva tot i que sense l'esplendor d'abans de la guerra, quan Gironès o Cravan entraren a la llegenda
A la seu de la federació catalana, un vell boxejador canta un tango. Quan acaba, els seus amics, veterans com ell, l'aplaudeixen. És tarda de revetlla i mentre mengen coca i beuen cava, fan petar la xerrada. Al pis del carrer Xuclà, molt a prop del comerç on es va inventar el Cacaolat, és fàcil deixar-se portar per la melancolia; les parets parlen de temps passats, que sens dubte van ser millors. Entre quadres de García Monzó, centenars de fotografies demostren que hi va haver un dia que a Barcelona aixecaves una llamborda i apareixia un pes mosca. En les imatges apareixen molts d'aquells ídols: Manuel Leg, Jaime Corts, Jaume Pascual, Alberto Velasco, Mariano Arilla, Martínez Fort i, per descomptat, Ros, Flix i Gironès, el noi del Carrer Llibertat, número 29, el que va ser guardaespatlles de Macià i va pagar amb presó i exili pel seu treball al servei del president de la Generalitat "Altres temps, no tornaran", avisa Joan Antoni Fortes i Feliu, 19 anys tirant del carro com a president de la federació d'un esport que existeix, encara que no ho sembla.
Com succeeix en altres gimnasos de Barcelona, la sala s'omple d'executius, però en lloc de córrer per una cinta, fan guants. "Hi ha molt estrès i això els relaxa", explica la recepcionista
Autocrític, Fortes assumeix errors en el passat que van donar peu a la fama dolenta que persegueix la boxa. "Indubtable, alguna cosa haurem fet malament, no podem culpar de tots els mals als altres", assumeix tan reflexiu com valent i assenyala el tèrbol professionalisme en el qual es va submergir la boxa en els anys 70 i 80 com el gran culpable que l'esport de les dotze cordes hagi viscut a les portes de la desaparició durant molt de temps. Ell no ho diu, però sí que hi ha qui recorda l'època que la boxa va ser carn de portada perquè dos sicaris van apunyalar el president de la federació: "Onze ganivetades, va sortir viu i va desaparèixer. No va voler mai saber res més de la boxa", recordava la setmana passada un dels propietaris d'un gimnàs de l'extraradi barceloní. "No tinc por, però si vols que t'expliqui la veritat, digues que em dic Paco i punt", demana abans d'explicar-se: "Si passes pel carrer Robadors, veuràs putes. No són les que jo vaig conèixer en la meva joventut, però són putes. La boxa és el mateix: Hi va haver, hi ha, i hi haurà molta merda", conclou l'esmentat Paco.
"A la boxa a Catalunya l'ha salvat l'esperit romàntic de quatre bojos enamorats que han tirat del carro en els pitjors moments, amb cap ajuda institucional, perquè molestem. Però hi ha futur, el pitjor ha passat", convé Fortes, el president de la federació, alhora que assenyala el treball de base com la sortida per a un esport que ha viscut massa temps a la vora del KO: "Només hi ha una sortida: oblidar-nos del professionalisme i dedicar-nos a la boxa amateur ". Conductor d'autobús, Fortes acaba de llicenciar-se en Dret. Va ser púgil amateur abans que directiu i des de la talaia que li confereix el càrrec, proclama: "Res justifica el maltractament que ens dediquen avui els organismes esportius d'aquest país: fins al beisbol li van donar infraestructures que van acabar per retornar en no poder donar-li utilitat. Nosaltres, amb el que tenim, ja fem bastant".
És divendres i en un gimnàs del carrer Rogent de Barcelona, prop de la Meridiana, sis xavals es preparen per a l'inici del seu entrenament diari. Un fa flexions, un parell salten a la corda. "Això és dur", avisa l'encarregat del servei de musculació. El centre gaudeix de gran prestigi perquè, segons diuen els que en saben, s'hi treballa bé. Té segell de garantia: és el gimnàs de Xavi Moya, un referent. Campió del món de Full-contact, diverses vegades, d'Europa en la modalitat de Boxa Tailandesa i d'Espanya en boxa clàssica, pes mitjà, el lluitador barceloní, nascut el 1967, és tot un referent per a la lluita catalana que, com a empresari, ha aconseguit viure d'això. És un cas atípic dins del panorama català. Si en el quadrilàter va ser sempre tècnicament perfecte, a fora va saber canalitzar la seva vida en penjar els guants i no només regenta el gimnàs, sinó que s'ha aventurat en l'organització de vetllades. "Una ruïna, la boxa no dóna diners", diuen.
En el seu gimnàs hi ha dues hores de classe diària de boxa, una al matí i l'altra a la tarda; els dilluns i els dimecres, de les 14.30 hores fins a les 15.30. Com succeeix en altres gimnasos de Barcelona, la sala s'omple d'executius, però en lloc de córrer per una cinta, fan guants. "Cada vegada s'hi apunta més gent, hi ha molt estrès i això els relaxa", assegura Carmen, la mare de Moya, que atén des de la recepció. "Evidentment, no vivim només de les classes de boxa", explica. Allà, a l'Sport Rogent, hi treballa i entrena Benito Eufemia, que dimarts passat es va enfrontar amb Mandy Boukali en una vetllada celebrada en una discoteca de L'Hospitalet. "Dels murs al ring" anunciava el cartell. Eufemia ho explica: "Tretze anys m'he passat a dins, però ja he pagat. Ara, la meva llibertat és la boxa", assegura. Als 38 anys, la seva lluita és el somni de mitja vida a la presó. Va estar a punt de de quedar-se pel camí -per defensar un funcionari el van punxar a la Model- així que arribats a aquest punt sap quin és el seu camí i segueix combatent -literal i figuradament- amb la intenció d'obrir un centre propi."És un bon noi", assegura Carmen quan parlar d'Eufemia, un tipus amb vida de pel·lícula.
"Això, el cinema. I els periodistes, que heu vist moltes pel·lícules i només parleu de boxa per coses dolentes", diu Francisco Rodríguez en justificar perquè el que va ser un esport de masses -Gironès va ficar a 80.000 persones al vell estadi de Montjuïc per a un campionat del món, que va perdre- no té ara més de 500 llicències i viu lluny, molt lluny, del la seva millor glòria.
Als 83 anys, Paco, així el coneixen, dirigeix un gimnàs a l'altra banda de la ciutat, un dels 9 que preparen boxejadors a Barcelona, segons fonts federatives, que apunten que a Catalunya n'hi ha 52,. És especialment activa la zona d'Osona i la ciutat de L'Hospitalet: quatre campions de Catalunya amateurs al 2006 van sortir d'un gimnàs del carrer Montseny. Per zones, es nota la presència d'immigrants, principalment romanesos, búlgars i àrabs.
Francisco Rodríguez fa memòria: "Van ser 77 combats, 34 com a professional", assegura. "Vaig guanyar i també vaig perdre, però mai vaig veure un tongo", explica, gairebé ofès, quan el reporter li parla de si va conèixer màfies a prop del ring. "Molta pel·lícula és el que hi ha", insisteix. Ell també enyora els vells temps, per descomptat: "A l'Iris, al Nou Món, a l'Apolo i al Price. A Barcelona se celebraven vetllades cada dos per tres, no com ara", lamenta. "Afició n'hi ha, però ningú ho explica".
"Ens van tombar, van ser molts cops abans de besar la lona. Però ens vam posar drets i vam boxejar, estem vius, el combat continua", simplifica Forts des del seu despatx federatiu. Al seu darrere, un decàleg del bon boxejador, un vell regal enviat des de Buenos Aires, recull les obligacions i deures del púgil que s'honri a ser-ho: "Viuré senzilla i honradament", es pot llegir. Al fons del pis, el veterà comença de nou la seva vella cançó, trista història amb gust a derrota i sang.
El rei dels fracassats
A priori, l'Arthur Cravan reunia totes les condiciones per convertir-se en un mediocre: era un boxador digne, però mancat de geni, i un poeta dispers, de brillantor ocasional i imprevisible. A més a més, era nebot de l'Oscar Wilde, i ja sabem quina mena d'estigma persegueix els descendents dels genis, condemnats a pidolar-ne les engrunes del talent.
Tanmateix, Cravan també va ser, a la seva manera, un home de veritable geni. La mesura del seu art convé cercar-la, justament, en la capacitat de subvertir els valors, de convertir cada fracàs en una troballa èpica. El terme mig li era inaprehensible. Com ell mateix va escriure: "és possible que sigui el rei dels fracassats, perquè segur que sóc el rei d'alguna cosa". O encara millor: "els corromputs només saben veure la bellesa en les coses belles".
Una de les obres mestres de l'Arthur Cravan va ser el combat de boxa que el va enfrontar al campió del món de l'època, Jack Johnson, a la plaça de toros Monumental, el 1916. Cravan havia arribat a Barcelona fugint de la Gran Guerra, i aviat va demostrar que no pensava passar desapercebut: aprofitant un partit de l'Espanyol, va saltar a la gespa per presentar-se en societat. El cronista del Papitu ho explicava així: "Sort que a la mitja part ens varen distreure presentant-nos a un tal Cravau (sic), mestre en trompada seca, que és més alt que en Zulueta i més ben plantat que en Batlle! L'home, modest, va demanar a la premsa que li fes bum-bum! Què carai voldria dir?". Cravan, que en realitat era campió de França amateur (això sí, per incompareixença del rival), va aconseguir persuadir tota la ciutat que era campió d'Europa.
Uns dies després, en Cravan aprofitava un altre acte públic per reptar Johnson a un combat. A tot o res. Johnson aleshores era una celebritat mundial, i també havia arribat a Barcelona fugint, en el seu cas dels racistes que no acceptaven un campió del món de pell negra. Johnson dedicava els dies i les nits a esbargir-se als cabarets i bordells del Paral·lel, i devia estar-ne fart o anar just de calers, perquè va acceptar el duel contra Cravan. La festa estava servida.
Titulars a cinc columnes: "El 23 de abril tendrá lugar el sensacional match entre los afamados campeones: JACK JOHNSON (NEGRO) contra ARTHUR CRAVAN (BLANCO)".
A partir d'aquí comença la llegenda: ¿Cravan va pujar al ring borratxo? ¿Johnson estava comprat per allargar la lluita? ¿Tongo o tango? Els germans Baños varen filmar el combat, però totes les còpies es van perdre, i gràcies a això podem seguir especulant i somniant el que volguem.
Només sabem segur que l'Arthur Cravan va caure KO al sisè round, i que un periodista del Papitu va deixar escrita per la posteritat la següent frase: "Oh! I vegin si és estrany! En Johnson no sua negre!".
L'Arthur Cravan va desaparèixer fa noranta anys al Golf de Mèxic, sense deixar cap rastre. Per sort, a Barcelona cap placa no recorda la seva memòria, ni cap Subirachs li ha dedicat encara un monument. Que duri.
Isaki Lacuesta és director del film Cravan vs Cravan (2002)
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.