_
_
_
_
Documental

Cita amb el documental

La capital catalana acull des d'avui el festival internacional DocsBarcelona, que ret homenatge a Joaquim Jordà

Durant quatre dies, des d'avui i fins diumenge, el documental forma part de la cartellera de cine de Barcelona. En quatre sales: la Filmoteca, l'Alexandra i els dos Casablanca. És el Festival DocsBarcelona. Una ocasió excel·lent per entrar més en contacte amb el cine del real i la seva fabulosa diversitat contemporània. És alhora un indicador més, i potent, de la vitalitat dels ambients que envolten el documental a Catalunya.

Els crítics i els estudiosos coincideixen a valorar com a renovadors els títols, en clau documental, que des d'aquestes contrades s'han generat en els últims deu anys. Sovint s'han fet amb fórmules de producció vinculades als estudis universitaris, com és el cas dels màsters de documental de la UAB i de la UPF. Del primer han sortit curtmetratges que han alimentat la televisió (Taller.doc) i del segon, els films últims de cineastes com Joaquim Jordà -a qui el Festival DocsBarcelona dedica una sessió de record- i Guerin. Una altra iniciativa reeixida, que surt també de la productora i distribuïdora Paral-lel 40, impulsora del festival que avui comença, és El Documental del Mes, que programa un film mensual per cada vegada més sales de cine de la geografia catalana. El públic augmenta, i més ho pot fer si les sales i les televisions s'animen en consonància. Així ho indiquen les diverses programacions que al llarg de l'any tenen lloc a Barcelona, com ara Docúpolis, Excèntric o L'Alternativa, que passen a centres culturals diversos. Fins les col·leccions de quiosc n'han encetat una de documental.

El documental és el cine fronterer per excel·lència, una cruïlla de gèneres i de formes de mirar i d'explicar les coses. Toca els límits de la realitat i de la mirada interior, de la memòria i del periodisme d'investigació. Un cine en definitiva que se sosté més en el coneixement que en l'espectacle, més ben dit, que pot arribar a fer del coneixement un espectacle i un gaudi. No debades la mirada documental està influint de forma poderosa en la ficció -en cine i en literatura- i en l'art contemporani. Els aficionats ho podran veure, i debatre si volen, amb alguns dels realitzadors i productors que aquests dies intensos són a la ciutat: Eckart Stein, Jean-Louis Comolli i Victor Kossakovsky, entre d'altres de bregats, així com amb els joves realitzadors europeus i americans que presenten els seus films en aquest festival, que arriba en bona hora.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_