_
_
_
_
Urbanisme

Un museu per al debat arquitectònic

El Ministeri de la Vivenda crea a Barcelona un centre dedicat a l'urbanisme

L'últim Consell de Ministres de l'any, el 29 de desembre passat, va aprovar un Reial Decret per el qual es creava el Museu Nacional de l'Arquitectura i l'Urbanisme (MAU), amb dos seus principals: una a Salamanca -que en principi s'ubicarà a l'antic edifici del Banc d'Espanya-, dedicada a l'arquitectura; i l'altra a Barcelona, consagrada a l'urbanisme. Un tercer Centre de Documentació, que es crearà a Madrid, hauria d'impulsar una xarxa de centres associats per tal de constituir un gran arxiu sobre les dues disciplines. La bicefàlia -o tricefàlia, si es té en compte el centre madrileny- no ha agradat massa al sector, que la considera una "solució salomònica" a un "problema polític", el que va suscitar al seu moment el retorn a Catalunya dels papers de Salamanca. Però tot això ja és aigua passada. La realitat és que Barcelona, que s'havia postulat -tot cal dir-ho, sense excessiu entusiasme- com a possible seu del museu des que la ministra de la Vivenda, María Antonia Trujillo, va anunciar el 2004 la seva creació, acollirà, per primera vegada a la seva història, un museu de titularitat estatal. I això crea un escenari inèdit en què les administracions catalanes i els operadors culturals de la ciutat han d'obrir el debat sobre el nou centre i com s'incardina a les diverses iniciatives preexistents.

Jordi Ludevid, degà dels arquitectes: "L'Oliva Artés podria acollir el nou museu"
"És un premi de consolació, però benvingut sigui", diu el director de la Fundació Mies
El projecte urbà funciona com un 'zoom' que permet canviar d'escala a voluntat

Cal dir que dels objectius i els continguts del nou centre se'n sap encara ben poca cosa, més enllà que haurà d'"investigar i difondre l'aportació de l'arquitectura i l'urbanisme a la cultura espanyola, així com preservar els seus testimonis", i que es nodrirà de la col·lecció "constituïda pels béns pertanyents al patrimoni arquitectònic, urbanístic i documental adscrits al Minsteri de la Vivenda". Això sí, es disposa ja de pressupost: 19 milions d'euros pels dos pròxims excercicis que han de servir per condicionar les dues seus, a inaugurar pels volts de 2009.

L'alcalde, Jordi Hereu, reconeix que el decret especifica massa poc i per això ha demanat una primera reunió entre el Ministeri, l'Ajuntament i la Generalitat. "Cal definir de quins continguts es tracta, quin tipus d'exposició es persegueix i després plantejar on la col·loquem. Problemes d'espai no n'hi haurà, però encara no sabem de quina superfície estem parlant". El ministeri assegura, per la seva banda, que la ubicació serà acordada sobre les propostes que li facin arribar la Generalitat i l'Ajuntament.

Passa a la pàgina 2

Ve de la primera pàgina

Posteriorment, el ministeri convocarà un concurs d'idees per rehabilitar, si s'escau, l'edifici triat i un altre concurs que rebrà les propostes museogràfiques.

De tota manera, sí hi havia una idea d'ubicació, anterior a la decisió que Barcelona fos una de les seus del MAU: l'Edifici Fòrum, proposat en el seu moment per l'alcalde Joan Clos. Però ara hi ha d'altres projectes per aquest espai: d'entrada, una exposició temporal per als pròxims dos anys sobre el nou urbanisme barceloní, mentre no es decideixi l'ús definitiu del triangle. Alguna altra iniciativa municipal hi vol ubicar un centre dedicat a la història natural, vinculat al zoo marítim, que s'està construint a la zona.

"El problema del MAU és que no havia estat una demanda de Barcelona, que ningú no havia liderat la petició perquè no hi havia un projecte definit", opina Jordi Ludevid, degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). "Per mi la paraula clau és coordinació, és a dir, com el nou equipament s'articularà amb els que ja existeixen. Coordinació i lleialtat entre institucions. Finalment, els que ens dediquem a això som pocs". Precisament, el COAC va signar fa uns mesos un protocol d'intencions -que pròximament s'ha de convertir en conveni- amb l'Ajuntament per tal d'ocupar 6.300 metres dels antics tallers de la fàbrica Oliva Artés, al districte 22@. Sense deixar la seu de la plaça Nova, es pretén amb aquesta ampliació disposar de més espai per a l'arxiu històric i l'imponent fons documental -uns 150.000 volums- del col·legi, els quals creixen cada any amb noves donacions, i per exposicions (en els darrers quatre anys, el COAC n'ha fet 83, un munt). "No sé quin espai necessitarà el nou museu, però jo no tindria cap inconvenient per acollir-lo a l'Oliva Artés. Cal veure-ho com una oportunitat, perquè podem establir moltes sinèrgies", assegura el degà del COAC.

De fet, en el protocol d'intencions també figura com possible futur inquilí d'aquest espai la Fundació Mies van der Rohe. El seu director, Lluís Hortet, valora la concessió a Barcelona del Museu d'Urbanisme com "un premi de consolació", atès que la ciutat aspirava a ser la seu de tot el Museu d'Arquitectura, en tant que "una de las grans capitals europees de la disciplina". "Dit això, benvingut sigui el nou museu. El paper que la Fundació Mies pot jugar del que resulti de tot plegat és seguir sent una institució pont amb la dimensió internacional". El premi europeu que concedeix la fundació i l'exposició que monta amb els projectes finalistes enriqueix any rera anys els seus importants fons documentals. "L'exposició de 2007 es portarà a la Fira de Francfort a la tardor. A part de la nostra, hi haurà altres dues exposicions d'arquitectura a la ciutat alemanya: la que prepara Ramon Prat sobre arquitectura catalana i una tercera dedicada a Gaudí". "Fallem sempre pel mateix costat", expressa Hortet tornant a la qüestió del MAU. "Primer fem els contenidors, els edificis, deprés pensem en els continguts. En aquesta ocasió hi ha dotació econòmica, que ja és molt, però els continguts estan encara per fefinir".

Ramon Prat, que elabora el projecte museogràfic del Centre del Disseny que sorgirà en un futur a la plaça de les Glòries, abunda en el "repartiment curiós" de les seus. "Es pot fragmentar el discurs, es pot aïllar l'urbanisme de l'arquitectura?", es pregunta. Ell mateix respon: "Suposo que Salamanca plantejarà un discurs més historicista. Barcelona pot encarar l'urbanisme com una disciplina vinculada a l'arquitectura o bé obrir-la a la sociologia, l'economia, la planificació del territori, etcètera. És un debat obert i potser fins i tot es pot optar per una doble via". El Centre del Disseny que Prat projecta i que hauria de tenir col·locada la primera pedra a finals d'any per estar enllestit el 2012, es recolza sobre quatre sectors: la professió (i vinculat a ella els centres acadèmics, de transmissió del coneixement); el sector productiu privat; el sector públic, i els consumidors. "L'arquitectura entra en aquest esquema com procés de disseny del projecte. Jo entenc l'urbanisme vinculat a aspectes sociològics i econòmics, de manera que penso que no hi haurà solapament, hi cabem tots. L'Edifici Fòrum podria ser una bona ubicació pel MAU, al mig d'una gran esplanada. A més, ajudaria a crear una nova centralitat des de la plaça de les Glòries fins al mar".

El president de l'Arquifad, Quim Larrea, fa broma sobre la relació entre arquitectura i urbanisme. "A mi em recorda altres binomis, com física i química, o geografia i història, disciplines que no tenen res a veure, però que sempre es citen aparellades".

Passa a la pàgina 3

Ve de la pàgina 2

"Per mi l'urbanisme consisteix en la definició del projecte urbà. És a dir, ordenar la ciutat, pensar-la per tal d'estructurar el territori i evitar-ne la seva metàstasi". Opina que Barcelona és un bon destí per un museu de l'urbanisme, perquè "hi ha tradició de projecte urbà". "Cerdà i l'Eixample són dos referents importants. Ara, jo crec que l'urbanisme ha de ser dinàmic. Per exemple, s'ha de tornar a pensar l'Eixample, tot revisant-ne l'alçada. Jo crec que es poden plantejar puntualment agulles, edificis alts que permetin mantenir la densitat crítica de la ciutat i alhora alliberar interiors d'illa. En certa manera, es tracta de tornar als orígens del Pla Cerdà. Per mi, Diagonal Mar o la Vila Olímpica no acaben de quallar perquè estan per sota de la densitat crítica que Barcelona necessita. Per tot això, jo veig interessant la idea d'un museu dedicat al projecte urbà. Aquest funciona com un zoom : pot interessar-se tant per la solució arquitectònica d'un espai concret, com analitzar barris, la ciutat sencera o territoris encara més amplis. Pot jugar amb escales variables".

Larrea no es pronuncia sobre la ubicació del futur museu. Sí fa broma sobre el tarannà català consistent en inventar-se grans esdeveniments internacionals pels quals construeix obra efímera que finalment reaprofita, amb problemes greus, és clar. "Ens afecta una vertadera convulsió per col·locar un totxo sobre l'altre. Normalment els calés se'ns acaben abans de posar-hi els continguts, raó per la qual ens trobem sempre amb contenidors, caríssims de mantenir i dels quals no sabem què fer-ne. El cas de l'Edifici Fòrum, encara que no sigui efímer, està en aquesta mateixa línia, i de fet té molts problemes de manteniment. Del que es tracta ara és de fer un bon projecte pel nou museu i buscar-li la ubicació més adequada".

Un altre dels centres preexistents amb què el futur MAU s'haurà de coordinar és el CCCB, que té com a objecte principal d'estudi la ciutat, a la qual ha dedicat exposicions de referència. Josep Ramoneda, director d'aquest centre, diu que encara se sap massa poc del MAU per aventurar què significarà per Barcelona, però està d'acord que potser obligarà al discurs de l'arquitectura i l'urbanisme catalans a obrir-se més a l'arquitectura i l'urbanisme espanyols, cosa que tradicionalment ha fet ben poc. "Però abans s'ha de conèixer bé la col·lecció del Ministeri de Vivenda per saber què se'n pot fer i on pot quedar situada. Està clar que haurem de col·laborar".

En general, la iniciativa es veu com una bona oportunitat, encara que es considera que els continguts estan a hores d'ara sense definir. Caldrà veure com es coordina la professió i les iniciatives ja existents amb el centre nouvingut. Que serà, ja s'ha dit, d'abast espanyol: a Barcelona tindrà un sostsdirector, segons estableix el Decret Llei, depenent d'un director nomenat pel ministeri. Una experiència inèdita en els darrers temps, certament.

Xarxa de museus

Tenir un museu d'arquitectura és un vell desig de Barcelona. Un desig que està justificat per la qualitat de la seva arquitectura i el seu urbanisme, de tants períodes que el museu podria abastar gairebé 1.000 anys, com fa el MNAC, des de l'arquitectura romànica fins el postmodern. I és un desig que voldria equiparar Barcelona amb d'altres ciutats que ja tenen el seu museu o centre d'arquitectura, com Rotterdam, París, Viena, Estocolm, Bogotà o Montreal. De moment, encara n' estem lluny. Per mancar, manca un lloc adient per fer grans exposicions d'arquitectura, que generalment passen de llarg, a no ser que aconsegueixin ser acollides al CCCB (que tan bones exposicions ha fet entorn a les ciutats) o a la Fundació Joan Miró. I manca la necessària cura per una bona part del patrimoni arquitectònic, aquest magnífic museu que tenim viu al carrer i que, a poc a poc, es va desmantellant. Però vet aquí que s'ha aprovat que Barcelona tingui al 2009 un Museu d'Urbanisme, compartint capitalitat de l'arquitectura amb Salamanca i Madrid.

Anem per parts per tractar cadascun dels temes. Aquesta és la tercera ocasió en què es parla d'aquest desitjat Museu d'Arquitectura de Barcelona. Se'n va parlar des de finals de l'any 2000 fins a la primavera del 2001. A partir de llavors va haver-hi altres prioritats, com el Fòrum 2004. En aquest inici es va fer palesa una qüestió de partida: no podria haver-hi un sol museu sinó una xarxa de museus; no es tractava només de museus sinó també de centres i d'arxius; no hi pot haver un sol operador sinó moltes institucions protagonistes que tenen fons i intenció de formar part de la iniciativa d'un museu d'arquitectura: l'Ajuntament de Barcelona, que té fons històrics i que té materials valuosos dels projectes urbans i de les obres d'art a l'espai públic dels darrers vint-i-cinc anys; la Fundació Mies van der Rohe, que té el fons del premi europeu del seu nom; el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, que té el millor arxiu d'arquitectura amb fons cabdals, com els del GATCPAC, i que com més es consolida més rep donacions de llegats d'arquitectes; i l'Escola d'Arquitectura de Barcelona, que a més dels seus fons històrics, com llibres procedents de la Classe d'Arquitectura de Llotja, creada el 1815 amb el professor Antoni Celles i els projectes finals de carrera de mestres d'obres i arquitectes, té també en dipòsit l'arxiu de la Càtedra Gaudí.

Se'n va parlar llavors, el 2001, perquè també s'estava preparant la gran Cité de l'Architecture et du Patrimoine promoguda per l'IFA de París. El projecte ha tingut una gestació molt més lenta del previst i, malgrat la destitució del primer director, Jean-Louis Cohen, hi segueix intervenint l'equip català de Fernando Marzà, Josep Subirós i Eulàlia Bosch.

I se'n va tornar parlar des de l'estiu del 2004 fins a finals del 2005, quan Salamanca va insistir a reclamar un dret antic per a un museu d'arquitectura (previst pel mateix Franco) i quan, desatenent els dictàmens d'una comissió estatal d'experts, es va decidir, per raons polítiques, que el futur Museu d'Arquitectura i d'Urbanisme tindria dues seus: Salamanca i Barcelona. Es tractava d'una, diguem-ne, compensació pels papers de Catalunya que havien tornat al lloc que pertanyien. I aquestes dues seus haurien de compartir protagonisme amb una tercera, Madrid.

L'altra qüestió és la de la macrocefàlia d'aquest possible museu barceloní. De partida, faci on es faci, existeixen ja una sèrie de museus, començant pels llocs dedicats a l'obra d'Antoni Gaudí: el petit museu al Parc Güell, l'Espai Gaudí a La Pedrera, el museu a la base de la Sagrada Família i, en certa manera, el Palau Güell. Aquesta xarxa, amb una seu central, es complementaria amb el contenidor del Museu del Disseny, a la Plaça de les Glòries, on està previst que l'arquitectura sigui un dels seus molts temes. En d'altres moments s'ha parlat que el museu aniria a l'edifici Fòrum.

La millor solució seria com la del sistema dels museus de la Ciència i de la Tècnica, que té una seu a Terrassa i moltes subseus arreu de Catalunya. Aquest Museu d'Arquitectura (ara d'Urbanisme) podria tenir una seu central i una sèrie de subseus situades en els petits museus existents, en els arxius i a fites com el Pavelló de Mies van der Rohe a Montjuïc.

Aquesta xarxa seria l'ocasió per recuperar edificis i conjunts oblidats, de patrimoni industrial o d'arquitectura moderna de postguerra, que no entren en el cercle de les obres emblemàtiques. Vegi's com s'està malmetent Can Ricart o com s'han mutilat les oficines de la companyia d'Aigües de Barcelona al passeig de Sant Joan. Estaria bé complementar la xarxa amb antics edificis industrials, com planeja el Col·legi d'Arquitectes amb el futur Centre d'Arquitectura a l'antiga fàbrica Oliva Artés. I aquesta xarxa es podria ampliar amb joies com La Ricarda, al Prat del Llobregat, d'Antoni Bonet Castellana, que segueix dempeus gràcies a la voluntat dels propietaris, enmig del soroll embogidor dels avions. Podria ser una peça més del museu, la que millor parla de l'aliança entre l'arquitectura moderna a Catalunya i a Amèrica, una casa que encara està moblada i que mostra una manera de viure qualificada als anys seixanta, en un ambient que té una mica de tròpic.

En aquesta cerimònia de la confusió a totes les escales, Barcelona, una de les capitals de l'arquitectura, ens demostra que de la mateixa manera que per decisió ministerial s'han creat tres seus nacionals a l'Estat, se'n podrien crear més i la seu catalana ha de ser, necessàriament, una xarxa de museus, centres i arxius que es vagin subdividint fins arribar als barris i als edificis mateixos, a les peces més autèntiques i reals de la col·lecció.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_