_
_
_
_
Crítica
Género de opinión que describe, elogia o censura, en todo o en parte, una obra cultural o de entretenimiento. Siempre debe escribirla un experto en la materia

La bellesa del no-res

Critiques de les exposicions d'Ignasi Aballí i Alberto Peral

La bellesa no sembla d'entrada que sigui cap prioritat en l'art actual. El joc conceptual, cerebral, irònic i, fins i tot, provocatiu ha suplantat un concepte que havia estat bàsic, encara que no pas únic, durant segles i segles. D'altra banda, molts artistes moderns que l'han pretès assolir en tota la seva esplendor han caigut en la carrincloneria pompier , ja des del mateix informalisme i les figuracions posteriors, i captar-la sense caure en el ridícul no és cosa fàcil. I és que la bellesa és un concepte que canvia malgrat l'anhel que té de ser impassible i eterna. Podem trobar ara molt bell un quadre cubista, tot i que a l'època que es va fer molta gent l'hauria pogut considerar horrorós i aberrant, malgrat el seu sentit implícit d'ordre, formal i cromàtic. És innegable que hi ha qui, en l'acte creatiu, busca una harmonia entre el contingut i l'estètica i, quan s'assoleix plenament, sense caure en el ridícul, el resultat pot arribar a ser esplèndid.

Tant Ignasi Aballí (Barcelona, 1958) com Alberto Peral (Santurtzi, Biscaia, 1966) no defugen aquesta harmonia malgrat inscriure's en la contemporaneïtat més estricta i utilitzar tota mena de suports, més enllà de quedar-se en una sola disciplina. L'un i l'altre parlen de la percepció del buit, del joc de la representació i la teatralitat, del procés de síntesi entre la figuració i l'abstracció, de la forma depurada i de la realitat d'imitació que acaba sent l'obra d'art, i tots dos ho fan, també, amb una certa dosi d'ironia i elegància.

Aballí ha partit en dos l'espai de la Galeria Estrany-De la Mota per crear dos àmbits oposats, un de clar i l'altre fosc. Tot plegat acaba sent una gran instal·lació dedicada al blanc i al negre, a la llum i a l'ombra, a l'horror del full o la tela en blanc, i també a la solitud i el pas del temps. En tots dos àmbits ens obliga a una contemplació pausada i silenciosa un cop superat el refús inicial de la mateixa buidor que s'hi exposa. En un i l'altre també la llum és protagonista, la llum que no il·lumina res o, més ben dit, no il·lumina res més que la mateixa paret blanca de la galeria, fotografiada per a l'ocasió, en un joc de reflexos; o la d'un tub fluorescent vell que fa pampallugues i es projecta a la paret i, a partir d'ella, il·lumina el muntacàrregues que presideix l'espai industrial de l'exposició. La referència al Màlevitx suprematista, i per extensió a l'Ad Reinhardt monocrom, és inevitable en moltes d'aquestes obres. D'altra banda, els vídeos muts amb individus parlant sols al carrer o en un bar, o el d'una nòria parada amb gent a dins sense esverar-se, generen una atmosfera d'absoluta incomunicació, i el del rellotge de sorra buidant-se passa a ser una radiografia del temps que passa i mor inútilment.

VER VISIONES
Ignasi Aballí
Galeria Estrany-De la Mota
Passatge Mercader, 18. Barcelona
Fins a l'11 de juliol

ENTORNADO
Alberto Peral
+ R Galeria
Sant Eusebi, 40-44. Barcelona
Fins al 20 de juny

Peral fa més de 20 anys que està instal·lat a Barcelona; la primera exposició seva va ser a l'Espai 10 de la Fundació Miró el 1992. Des del 2009 impulsa la iniciativa Halfhouse, un lloc de trobada per a l'intercanvi i la comunicació artística entre creadors novells i consolidats, comissaris i teòrics. Ell s'ha centrat, de sempre, en l'estudi de la forma depurada, l'oval, l'esfera, el quadrat, el triangle... com a imatges sintètiques, primigènies i simbòliques. L'escultura i la representació del volum són els seus objectius principals. A la galeria +R, Peral presenta una sèrie d'escultures de petit format molt refinades, algunes tallades en obsidiana, una pedra semipreciosa, que ens remeten a Brancusi, un dels autors recurrents en la seva producció. Un tros d'alabastre sense polir damunt un torn/peanya d'escultor també parla del vertigen al full en blanc, l'abisme del creador abans de començar l'obra. Paral·lelament, inclou un conjunt de fotografies d'espais anònims en les quals ha tallat i aixecat una part de la imatge, doblegant-la sobre si mateixa per crear un efecte tridimensional que l'altera de manera absoluta, com un mirall desdoblat que deixa veure el que hi ha al darrere: la paret plana i el buit, despullant l'aparent realitat per crear, amb molt pocs mitjans, una icona del tot al·lucinada.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_