_
_
_
_
_
TRADUCCIONS

Torna la ‘grandeur’ literària

Excepcional collita de títols en francès, des de Queneau a Gary, passant per Ecehnoz, Houellebecq, Bégout, Gómez Arcos…

VICTOR ESCANDELL

Si hi ha una nació orgullosa d’ella mateixa és França. La grandeur és també literària, en presumir de ser el país amb més premis Nobel de Literatura. Després d’una època de guaret, amagada entre la potència anglosaxona i la puixança nòrdica negra, la seva literatura torna amb força a casa nostra per Sant Jordi.

14 és puntual a la cita. És l’homenatge de Jean Echenoz al centenari de la Gran Guerra a partir de la breu història d’un triangle amorós en la qual l’autor condensa el drama, la passió i la quotidianitat de la guerra. Suposa el retorn d’Echenoz a la novel·la després dels tres retrats que signà a Ravel, Córrer i Electricidad. Raig Verd ha traduït al català per primer cop la segona, sobre l’èxit, la caiguda i la persecució política del mític atleta Emile Zátopek. En llengua catalana també debuta Ampliació al camp de batalla, potser el Michel Houllebecq més paradigmàtic.

França presumeix avui del realisme d’Echenoz, la imaginació d’Houllebecq i la inventiva del notable pensador Bruce Bégout, que a Le Park (Siberia) ens porta a una illa del pacífic imaginada per un milionari rus i executada per un solitari arquitecte que ajunta totes les formes de parc: un zoo, un parc d’atraccions, un cementiri....

La soledat del misteriós arquitecte de Bégout és buscada, però a Un hombre al margen, d’Alexandre Postel, la solitud del protagonista acaba sent forçada per una societat que el condemna a l’expulsió, acusat de pedofília. Una història que li va merèixer l’any passat el Goncourt a la primera novel·la.

Postel representa la nova onada de literatura francesa, un planter que ha produït un notable nombre d’escriptors imprescindibles, com Raymond Queneau o Romain Gary. Blackie Books recupera les divertidíssimes peripècies de l’alter ego femení de Queneau a Obras completas de Sally Mara. I Angle rescata La vida al davant, amb la qual Gary va obtenir el seu segon Goncourt enganyant el jurat. Com que el premi només es pot guanyar una vegada, l’escriptor va retratar l’afectuosa relació entre un nen àrab i una vella jueva amb el pseudònim d’Émile Ajar.

Gary, refugiat a França fugint de l’imperi rus, és un exemple de com la literatura francesa s’ha nodrit de l’exili. El cas s’assembla al de l’espanyol Agustín Gómez Arcos. La Guerra Civil va marcar la seva vida, i en fa un cru retrat a María República, reclosa al convent després de l’afusellament dels pares. Per sumar a la collita també compten els francòfons, amb la cita anual de la belga Amélie Nothomb (on reescriu el clàssic de Perrault Barbablava) i el ressò àrab de Naguib Mahfuz (primers relats després de l’atemptat integrista) i Tahar Ben Jelloun (un pintor culpa del seu ictus la seva vida en parella).

Aux livres, citoyens!

14. Jean Echenoz. Raig Verd / Anagrama. 96 / 104 pàg. 12,90 euros / @ 9,05 / 9,99 euros. Ampliació del camp de batalla. Michael Houllebecq. Anagrama. 176 pàg. 16,90 euros. Le ParK. Bruce Bégout. Siberia. 140 pàg. 18 euros. Un hombre al margen. Alexandre Postel. Siberia. 224 pàg. 19,50 euros / @ 8,99 euros. Obras completas de Sally Mara. Raymond Queneau. Blackie Books. 416 pàg. 23 euros. La vida al davant. Romain Gary. Angle Editorial. 224 pàg. 16 euros. María República. A. Gómez Arcos. Cabaret Voltaire. 352 pàg. 21,95 euros. Barbablava / Barba azul. Amélie Nothomb. Anagrama. 144 pàg. 14,90 / @ 11,99 euros. Los sueños. Naguib Mahfuz. Alianza. 392 pàg. 22 euros. La felicidad conyugal. Tahar Ben Jelloun. Alianza. 336 pàg. 18 euros.

Lionel Asbo

Un delinqüent a càrrec del seu brillant nebot veu com la vida li canvia després de guanyar la loteria. Una divertidíssima novel·la d’humor càustic, com caracteritza l’autor de Camps de Londres, que va aixecar polèmica pel retrat que fa d’una Anglaterra en declivi.


Lionel Asbo. Martin Amis. Empúries / Anagrama. 352 / 360 pàgines. 19 euros

Bloody Miami

Néstor Camacho, policia fill de balseros, és convertit en heroi per la premsa i vilipendiat pels seus per arrestar un exiliat cubà. El mestre del Nou Periodisme fa un retrat de la immigració centrat a Miami, que descriu com “l’única ciutat dominada políticament per gent d’un altre país que parla un altre idioma”.


Bloody Miami. Tom Wolfe. Columna / Anagrama.752 / 624 p. 24,90 eur / @ 16,99 eur

Ànima / Anima

Triomfant al teatre català per l’aplaudida Incendis, l’autor libanès signa aquí una esfereïdora i captivadora història sobre un home que es llança a perseguir per tots els Estats Units la persona que ha assassinat brutalment la seva dona, tot narrat per animals que es va trobant pel camí...


Ànima / Anima. Wajdi Mouawad. Edicions del Periscopi / Destino. 448 / 445 pàgines. 19 euros

Pistola, amb música de fons

L’autor va debutar el 1994 amb aquesta particular novel·la negra de futur distòpic: un detectiu dels clàssics en lluita contra els controladors absoluts i la droga que manté submisa la població. Segona ocasió de llegir-lo en català després d’Encara no m’estimes (Bromera).


Pistola, amb música de fons. Jonathan Lethem. Males Herbes. 277 pàgines. 14 euros

Deu de desembre / Diez de...

Millor llibre del 2013 per The New York Times, els relats curts de Saunders el converteixen en un dels principals narradors nord-americans d’avui. Captiven per la seva riquesa estilística i el seu relat cru d’una Amèrica de corporacions abusadores i classe sotmesa, retrat a estones distòpic, tràgic i còmic.


Deu de desembre / Diez de... George Saunders. 1984 / Ediciones Alfabia. 256 / 280 pàgines. 19,50 euros

Los hermanos Karamazov

Nova traducció del clàssic rus gairebé 50 anys després de l’última, amb la qual l’editorial celebra el miler de títols: un parricidi que ens parla de la culpa i el dubte amb tres germans ben diferents: un soldat, un capellà i un existencialista. Imprescindible.


Los hermanos Karamazov. Fiódor Dostoyevski. Alba Editorial. 1.008 pàg. 39,95 euros / @ 12,99 eur

Goat Mountain

Una tranquil·la i familiar jornada de caça acaba en tragèdia quan el pare convida el fill d’11 anys a acostar-se al visor per veure un caçador furtiu. Una narració inquietant, amb “personatges que es tanquen en ells mateixos i neguen el món exterior”, segons el també autor de Sukkwand Island.


Goat Mountain. David Vann. Literatura Random House. 224 pàg. 21,90 euros / @ 11,99 euros

La fondalada / La hondonada.

Un referent de la literatura anglosaxona amb només quatre obres. La història de dos germans criats vora una fondalada condemats a separar-se per la vida (un a Calculta, l’altre als EUA) i a ajuntar-se per la mort va ser finalista del National Book Award i el Booker. Un avís...


La fondalada / La hondonada. Jhumpa Lahiri. Amsterdam / Salamandra. 386 / 416 p. 20,90 / 20 / @ 9,99 (cat)

La cocinera de Himmler

Entretinguda història que repassa algunes de les calamitats del segle XX (l’horror nazi, el genocidi armeni, el maoisme...) amb els ulls d’una peculiar cuinera de 105 anys que no dubta a fer servir l’arma que sempre duu a la bossa. Cinquena novel·la del periodista francès, que també destaca en l’assaig polític.


La cocinera de Himmler. Franz-Olivier Giesbert. Alfaguara. 344 pàg. 18,50 euros / @ 9,99 euros

En las montañas de la locura

L’estranya troballa d’una expedició científica a l’Antàrtida és una de les oportunitats de recuperar el mestre del terror que reapareix aquest Sant Jordi. Les altres, noves edicions d’El caso de Charles Dexter Ward (Acantilado) El resucitador (Periférica).


En las montañas de la locura. H. P. Lovecraft. Acantilado. 152 pàgines. 14 euros

Canadà / Canadá

“Primer, parlaré del robatori que van cometre els nostres pares. Després, dels assassinats que van tenir lloc més tard”. Així s’inicia una intrigant història sobre la vida i l’exili de Dell Parsons, una nova joia de l’autor d’El dia de la independència.


Canadà / Canadá. Richard Ford. Empúries / Anagrama. 448 / 512 pàg. 24,90 / @ 16,99 euros

Lady Macbeth del districte...

Difícil destacar en l’esplèndida literatura russa del XIX, però l’autor, gran contista, ho va fer amb Lady Macbeth del districte de Mtsensk, que Xostakóvitx dugué a l’òpera: retrat de l’època de regust shakespearià, un crim que marca una dona entre Macbeth i Madame Bovary.


Lady Macbeth del districte... Nikolai Leskov. L’Avenç. 88 pàgines. 11 euros

Mujeres

Una de les últimes novel·les que va escriure el polifacètic creador de Conill Angstrom. Un repàs a l’últim mig segle dels Estats Units a partir de la figura de les dones, influència maternal i desig sexual d’Owen Mackenzie, que, retirat, fa un repàs del que ha viscut.


Mujeres. John Updike. Tusquets. 325 pàgines. 19 euros

El testament de Maria / El...

El celebrat autor de Brooklin escriu un extraordinari monòleg de la Verge Maria, dona pagana disposada a explicar la veritat sobre la mort del seu fill, i mare turmentada per l’últim moment que va viure amb Jesús. Impactant.


El testament de Maria / El... Colm Tóibin. Amsterdam / Lumen. 120 / 126 pàg. 14,90 / @ 9,99 e. (cast)

Això és tot / Todo lo que hay

La Nova York de postguerra és l’escenari que tria un dels autors més admirats dels EUA per tornar a la novel·la 35 anys després. Un oficial passat a editor no troba l’amor. També nous en català els contes de L’última nit (L’Altra, 15,50 euros).


Això és tot / Todo lo que hay. James Salter. Empúries / Salamandra. 304 / 384 pàgines. 19 / 20 euros

El barco faro

Relats d’un dels referents de les lletres alemanyes del XX amb Grass i Böll, amb una obra cabdal, traduïda per primer cop: l’últim dia de servei d’un vaixell far, després de la Segona Guerra Mundial, s’espatlla per tres delinqüents. Surarà el passat deshonest del capità en aquell conflicte...


El barco faro. Siegrfied Lenz. Impedimenta. 288 pàgines. 21,95 euros

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_