Herois simfònics
La nova Orquestra del Montsalvat porta la força revolucionària de Beethoven al Born
El naixement d’una orquestra simfònica és sempre una aventura. Una experiència única que viuran amb emoció, després d’una setmana d’assajos a Barcelona, els 41 joves instrumentistes procedents d’Alemanya, Àustria, Espanya, Holanda, Anglaterra, Itàlia, Portugal, Suïssa i els Estats Units que formen l’Orquestra del Montsalvat.
La nova formació, que agafa el nom de la mítica muntanya wagneriana, està dirigida pel director i compositor català Francesc Prat, format a Suïssa, i és la primera que es crea a Espanya per interpretar el repertori romàntic i els primers clàssics del segle XX amb instruments d’època i criteris històrics. L’aventura comença demà en un escenari carregat d’història, les ruïnes del Born, on cobrarà especial força simbòlica la música de Beethoven: el programa, sota el títol Heroïcitat i heroisme, reuneix part de la música incidental per a l’Egmont de Goethe, amb la soprano María Hinojosa i l’actor Josep Maria Pou com a narrador, i la Simfonia núm. 3 Heroica, en la qual Beethoven va donar impuls definitiu a la seva revolucionària concepció del món simfònic.
“Volem trencar motlles i connectar la música amb la societat buscant la complicitat del públic en projectes singulars. I ho és el fet d’interpretar una música que ens parla d’heroïcitat i heroisme en el mateix lloc en el qual van lluitar els herois de 1714”, explica Oriol Pérez Treviño, exdirector de L’Auditori de Barcelona i director artístic d’aquesta romàntica aventura en temps de crisi. “La fórmula és habitual a Europa: reunir amb un pressupost molt ajustat per a cada projecte músics especialitzats d’alt nivell, i ara és possible fer-ho aquí perquè tenim una generació de músics catalans formats a l’Esmuc que toquen en les millors orquestres d’Europa”.
“Beethoven sempre és modern”, afirma Francesc Prat, professor del Conservatori del Liceu i assistent d’Ivor Bolton, director de l’orquestra del Teatro Real de Madrid. “Haver-me format en la música moderna i ser compositor, a més d’intèrpret, em permet recrear aquesta modernitat, recuperar l’esperit que va ser revolucionari en el seu temps i que ho segueix sent cada vegada que s’interpreta la seva música”, comenta. “És una aposta de futur que vol recuperar la sonoritat del passat en un arc històric que arriba a Debussy i Stravinski”.
Tenen suport logístic de l’Ajuntament de Barcelona, que els cedeix l’espai i la infraestructura per al seu primer concert, que té un pressupost de 60.000 euros i inclou l’enregistrament d’un devedé. Per fer front a les despeses, compten amb ajudes de la Generalitat (15.000 euros), la Fundació Vila Casas (15.000 euros), altres patrocinadors privats i una previsió d’ingressos a taquilla de 12.000 euros (l’aforament és de 600 localitats, al preu únic de 20 euros). “Volem fer concerts a preus populars”, afirma Pérez, que ja treballa en un nou gran projecte: interpretar el Rèquiem de Berlioz a Santa Maria del Mar amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre.
HEROÏCITAT I HEROISME
Concert de l’Orquestra del Montsalvat. Born CC
Demà, 21 hores. 20 euros
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.