Quatre mil sis-cents anys jugant
El festival Dau neix per recordar-nos que jugar és cultura i que hi ha un joc per a cada ocasió
Els humans juguem des de fa desenes de milers d’anys, potser gairebé des de l’inici de l’espècie. Ara, el primer joc de tauler documentat, el primer joc com els d’ara mateix, amb tauler, daus i regles específiques, és de fa quasi 5.000 anys, concretament 4.600 anys. El 1926, sir Leonard Woolley era el responsable de l’expedició arqueològica al jaciment de la rica ciutat sumèria d’Ur, al sud de l’actual Iraq. A l’anomenada “tomba reial” hi va trobar el que avui coneixem precisament com a Joc Reial d’Ur. Es tracta d’un tauler amb calaixos, fet amb nacre, lapislàtzuli i pedra calcària vermella. Una ornamentació sumptuosa per a un objecte que per força havia de servir per al viatge al més enllà d’un emperador.
Des de llavors ja no hem parat de jugar: escacs, go, mancales, backgammon, cartes, dòmino, oca, parxís... Gràcies a la impremta en color, la primera meitat del XIX el joc es democratitza i es fa més accessible a la gent. I amb la societat del benestar es guanya definitivament un lloc a la taula del menjador: el Monopoly, el Cluedo, l’Scrabble i el Risk són icones culturals quotidianes del segle XX.
D’uns anys ençà hem començat a conèixer un nou tipus de jocs de taula, més accessibles, amb regles entenedores i més ràpids de jugar, on l’atzar no compta tant i cal ruminar una mica, però sobretot en què la cosa important és la interrelació entre els jugadors. Perquè jugar és aturar la vida de cada dia i dedicar una estona a fer allò que a la vida normalment no es fa: transformar-nos en princeses, lladres, monstres, zombis o exploradors de l’espai. Durant la partida tornarem a ser criatures i farem aquest paper davant dels companys de taula, i així podrem mentir, robar, seduir... En el joc s’hi val tot. Creacions com Catan, Carcassonne, Jungle Speed o ¡Aventureros al tren! estan cridats a succeir els esmentats com a icones del segle XXI.
El festival Dau Barcelona, organitzat per la Direcció de Creativitat i Innovació de l’ICUB, ha nascut per recordar-nos que jugar és cultura i que hi ha un joc per a cada ocasió. I com que els jocs existeixen perquè hi ha qui se’ls empesca, a Dau Barcelona els autors també en són els protagonistes.
Oriol Comas és comissari del festival Dau Barcelona i autor del llibre El món en jocs (RBA).
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.