_
_
_
_

Cinema gai per a temps convulsos

El tret de sortida el donarà un de la casa: el realitzador català Ventura Pons presentarà la seva última creació, el documental 'Ignasi M.'

Ventura Pons (i) y Ignasi Millet, durante la presentación de la  edición del Festival de Barcelona.
Ventura Pons (i) y Ignasi Millet, durante la presentación de la edición del Festival de Barcelona.Andreu Dalmau (EFE)

L’assetjament escolar a homosexuals, la crisi d’identitat a la preadolescència, la persecució legal, l’homofòbia. Són alguns dels temes que esperen al carregador del Festival de Cinema Gai i Lèsbic de Barcelona, que es presenta en la tretzena edició amb una marcada voluntat de conscienciació i denúncia. S’emetran 48 films, “una xifra que representa només el 10% del material que ens va arribar als organitzadors”, com assegura el director del festival, Xavier-Daniel. Procedents de 22 països diferents, les obres triades tracten diversos aspectes de l’homosexualitat i la seva acceptació en les diferents societats modernes, fent especial èmfasi en les èpoques escolars i de joventut, en què les pressions poden ser més grans. El tret de sortida el donarà un de la casa: el realitzador català Ventura Pons presentarà la seva última creació, el documental Ignasi M., la première mundial del qual va ser el passat mes de setembre al Festival Internacional de Cinema de Toronto.

L’esperit militant del festival queda més que clar aquest any amb la inclusió en la programació de diversos films controvertits. Un exemple és el curtmetratge ucraïnès I love her, la directora del qual, Darya Perelay, podria ser condemnada a fins a cinc anys de presó pel govern del seu país, que considera que la demostració pública de l’homosexualitat és una ofensa criminal. Un altre plat fort serà el documental Two girls against the rain, de la cambodjana Sao Sopheak, que narra la lluita real de dues dones per unir-se legalment en un escenari de postguerra i repressió. La pel·lícula de Pons tracta, així mateix, temes socials de la Catalunya actual, com són les retallades en sanitat o els deutes hipotecaris, realitats que afecten directament la vida del protagonista. El director, de fet, assegura haver triat Barcelona per a la presentació europea del film de manera “absolutament deliberada, sense ni tan sols arribar a considerar la resta de l’Estat espanyol”, i remarcant que “sempre he tingut un gran compromís amb la cultura i la societat catalanes, i crec que en aquest moment ens ho mereixem”.

Ignasi M. narra les desventures quotidianes del restaurador d’art i museòleg Ignasi Millet, que amb tota naturalitat i constant bon humor conversa amb els seus familiars i amb l’espectador sobre la seva experiència com a homosexual malalt de VIH, afectat per les retallades i la crisi de la seva empresa. “Per mi va ser com una teràpia oberta, documentada per un amic, i que no arriba en aquest moment per casualitat: la crisi, el vincle pare-fill, la persecució legal de l’homosexualitat i la sida són temes d’actualitat total”, interpreta el mateix Millet, protagonista del llargmetratge i amic del director des fa més de 28 anys. El documental s’estrenarà a les sales comercials el 31 de gener del 2014, després d’un recorregut per diferents festivals de cinema de tot el món.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_