_
_
_
_
_

34 cites amb el fotoperiodisme

Circuit, un nou festival que aglutina fins a 80 fotògrafs repartits per tota Barcelona

José Ángel Montañés
'Sang afrikaner', d’Ilvy Njiokiktjien, a l’Fnac El Triangle.
'Sang afrikaner', d’Ilvy Njiokiktjien, a l’Fnac El Triangle.

Barcelona compta amb una llarga tradició en fotografia documental i fotoperiodisme. També en exhibicions que han mostrat molts d’aquests treballs, que eren punts aïllats a la ciutat. Però la cosa canviarà amb el naixement de Circuit 2013. Fotografia documental de Barcelona, una proposta de la Fundació Photographic Social Vision que aglutina fins a 34 exposicions de 80 autors repartides per tota la ciutat.

La majoria són projectes personals d’autors catalans o fotografies d’arxiu, com els de Francisco Ontañón, Manel Armengol, Ivan Ferreres, Manel Esclusa, Xavier Miserachs, Colita, Maspons, entre d’altres. Tot i que hi ha cinc exposicions que provenen del festival Visa pour l’Image-Perpinyà, un dels més prestigiosos d’aquest gènere, com ara el reportatge realitzat per Doug Menuez durant 15 anys a Steve Jobs, creador d’Apple, i a tota la tribu d’enginyers de Silicon Valley, a més de les imatges del poble nòmada sami d’Erika Larsen, o el retrat d’Ilvy Njiokiktjien dels camps d’ensinistrament racistes de joves blancs a Sud-àfrica.

Inèdits és una exposició col·lectiva de Pep Bonet, Samuel Aranda, Guillem Valle i Olmo Calvo, els tres primers guanyadors del World Press Photo, en què es pot veure els seus últims treballs, que no s’han vist a la premsa espanyola, mentre que a l’Espai Mercè Sala del metro de Barcelona l’antropòloga Andrea Lolicato mostra el drama de 15 famílies afectades per la crisi hipotecària.

A Circuit es donarà a conèixer la nova Associació d’Amics Paco Elvira

Fins al 31 de juliol, Circuit proposa un recorregut per centres d’art, galeries, escoles i hotels, —ara com el Chic&basic Rambles, en què les portes s’han emmarcat amb imatges de la gauche divine—, per veure una mostra de la fotografia actual.

Sílvia Omedes, organitzadora del festival, explica que l’origen de Circuit està en les mostres que s’han pogut veure al CCCB en els últims anys i que han tingut milers de seguidors. Durant aquest temps, i amb la intenció que tots els ciutadans hi participin, s’ha creat Fotometro.org, una exposició virtual concebuda com un termòmetre de la visió de la gent sobre dos temes concrets —la fi del benestar i l’inici del bé comú— i on es podran penjar imatges a la web.

El nou festival donarà a conèixer l’Associació d’Amics Paco Elvira, fotògraf recentment desaparegut, amb la voluntat de potenciar i mantenir el seu llegat, a més de crear una beca per a joves fotògrafs amb el seu nom. “Pensem en Circuit 2014, 2015 i 2016”, va dir Omedes durant la presentació, tot assegurant que la trobada se sent “hereva de la desapareguda Primavera Fotogràfica, que va posar les llavors perquè aquesta ciutat estimi la fotografia i hagi vist com han crescut molts projectes, amb més de 60 associacions i col·lectius dedicats a la fotografia”. Circuit compta amb el patrocini de l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació Banc Sabadell.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Sobre la firma

José Ángel Montañés
Redactor de Cultura de EL PAÍS en Cataluña, donde hace el seguimiento de los temas de Arte y Patrimonio. Es licenciado en Prehistoria e Historia Antigua y diplomado en Restauración de Bienes Culturales y autor de libros como 'El niño secreto de los Dalí', publicado en 2020.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_