_
_
_
_
PENSANT-HO BÉ
Opinión
Texto en el que el autor aboga por ideas y saca conclusiones basadas en su interpretación de hechos y datos

Se’n va el Sónar, snif

Jacinto Antón

El Sónar se’n va del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ex- Can Ramoneda, a la Fira de Montjuïc, i aquí no passa res. Hi ha hagut un tàcit acord perquè ningú no faci escarafalls, a tothom li sembli molt bé i 20 anys de festival marxin cap plaça Espanya com si la cosa no tingués cap importància. Doncs mira, no.

Com que ningú no ho diu, ho dic jo: quina pena! No és que dubti que els organitzadors del Sónar en muntaran un de sensacional allà (sembla que hi haurà ombres artificials a la plaça de l’Univers, on s’instal·larà el SónarVillage; ja faran falta), però sisplau, un mínim de nostàlgia i de memòria. No ens carreguem les coses com si no deixessin un record sentimental i en aquesta ciutat tot fos oblidable i substituïble.

Ho confesso, sóc un nostàlgic que encara somnia amb les albades al pavelló de la Mar Bella, del qual el Sónar va marxar fa 12 anys. Així que això del CCCB gairebé em fa plorar. Si és que jo hi he anat fins i tot amb el meu cunyat! Tota una vida entre aquelles quatre parets, sentint que anaves un lustre per darrere de la modernitat, any rere any, sense arribar ni a agafar el mainstream; fins i tot trobant-li el gust a equivocar-te de look, de samarreta, d’ulleres (i de gustos musicals, és clar). I quins records! Les descàrregues de techno entre els plàtans, sobre l’herba artificial, el balanceig de les joves en trànsit, els efluvis de l’altra herba, les sevícies sonores del subterrani SónarHall amb la seva rampa, el tren de la bruixa tecnològic del SónarLab... Un respecte per tot allò, sisplau, que algú faci un cop de llagrimeta, o almenys un sospir.

Els responsables del CCCB han deixat clar que no els importa un rave (!) la marxa del Sónar. Al contrari, ens diuen: així podrem programar les mil coses estupendes que tenim. Espriu, per exemple. Per descomptat, amb Espriu no es queixaran els veïns. Ni els plàtans. I, afegeixen els cervells del CCCB, el centre quedarà alliberat aquests tres dies perquè el puguin visitar els usuaris normals (el subratllat és meu, però en realitat, d’ells). Com si els habituals del CCCB fossin fans de Sibelius i no suportessin els decibels. ¿Existia realment aquesta fractura, entre el Sónar i la resta de l’activitat del CCCB? Ho dubto. Aquests tres dies de no-Sónar serviran també, se’ns diu, per donar “oportunitats a altres iniciatives”. ¿No n’hi havia prou amb els altres 362 dies de l’any? Bé, cap a Montjuïc va el Sónar, desfilant com les cheerleaders de la imatge promocional, a les quals Sergi Caballero, potser amb una mica de conya, ha fet sortir ben felices d’un lleig edifici txec d’aire soviètic, ballant Strings of Life i agitant pompons...

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Sobre la firma

Jacinto Antón
Redactor de Cultura, colabora con la Cadena Ser y es autor de dos libros que reúnen sus crónicas. Licenciado en Periodismo por la Autónoma de Barcelona y en Interpretación por el Institut del Teatre, trabajó en el Teatre Lliure. Primer Premio Nacional de Periodismo Cultural, protagonizó la serie de documentales de TVE 'El reportero de la historia'.

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_