Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra
OPINIÓ

En defensa de la Comunitat Valenciana

"Necessitem unir-nos, arribar a un acord de totes les forces polítiques i socials, per a fer una proposta seriosa que ens permeta tenir una posició forta a Espanya per a defensar els nostres interessos"

La Comunitat Valenciana està formada per gent orgullosa, orgullosa de tot allò que hem construït col·lectivament al llarg de la història. Els valencians som una societat amb capacitat d’iniciativa, de generar empreses, d’estudiar, investigar i innovar. Som un poble treballador, obert, i solidari amb tots els pobles d’Espanya. Tenim una tradició antiga per obrir-nos pas en tots els mercats del món i superar les dificultats, per greus que siguen.

Per contra, ens trobem en una situació greu, immersos en una crisi econòmica que ens afecta de manera especialment intensa, amb una Generalitat intervinguda, la imatge de la Comunitat per terra i el model de política i de gestió dels governs autonòmics valencians del PP trencat i desprestigiat. I tot això, en mig d’una ofensiva de la dreta espanyola i valenciana contra els serveis públics, contra l’Estat del Benestar i contra l’Estat de les Autonomies. Tres pilars bàsics de la Constitució Espanyola que ens han permés uns nivells de progrés social, de creixement econòmic i d’estabilitat política que mai havia conegut Espanya en la seua història.

¿Què li ha passat a la Comunitat per arribar a esta situació? El pas del temps ha demostrat que la Comunitat ha sigut una de les menys beneficiades de totes les CC AA, tant que ha acabat convertint-se en un problema d' igualtat entre espanyols. Per a dir-ho clarament: els valencians i les valencianes hem sigut els “pàries”de l' Estat Autonòmic. I ho som per tres raons fonamentalment.

1. En primer lloc, la inversió dels Pressupostos de l' Estat ha sigut històricament discriminatòria. No és tolerable que fins i tot el País Basc, que està al 135% de renda per càpita, la Comunitat està al 88%, tinga més inversió en els Presupostos per a l’any 2013 que la nostra. Ningú entén que se siga solidari amb els que més tenen.

2. En segon lloc, els diferents sistemes de finançament autonòmic ens han atorgat menys recursos per habitant que la mitjana d' Espanya. No hi ha cap motiu per a justificar que cada valencià reba 657 euros menys a l' any que un ciutadà de La Rioja, 441 euros menys que un ciutadà d'Aragó, 274 euros menys que un català o 112 euros menys que un madrileny per a finançar els mateixos serveis, i tot açò amb una renda per càpita 12 punts per sota de la mitjana, suportant un esforç fiscal major i una taxa d' atur superior a altres comunitats amb millor finançament.

Front a aquestes discriminacions evidents el President Fabra calla posant una vegada més els interessos del seu partit per davant dels de la Comunitat.

3. Per últim, la llosa del PP durant 17 anys. A més a més, de la insuficient inversió de l’Estat, de l’injust sistema de finançament està la gestió del PP. Uns dirigents que han malgastat els recursos en fundacions, empreses públiques fantasmes, grans esdeveniments i projectes improductius com la Fórmula 1, els aeroports sense avions com el de Castelló o les terres mítiques. Mentres han oblidat àrees estratègiques per al benestar de tots com l' educació, la sanitat, l' atenció a la dependència, i altres fonamentals per al creixement econòmic com l' agricultura, el turisme i la política industrial. A Castelló tenim l'últim exemple amb l'abandó per part de la Generalitat del sector ceràmic davant la pujada del gas que pretén el Govern de Rajoy.

No estem plantejant una nova versió del “victimisme”, ni del recurs a “l’enemic de fora” tan propi dels nacionalistes. El que plantegem és la necessitat de canviar a tots els nivells. Canvi en la relació amb la resta de Comunitats i amb el Govern central. I canvi en la nostra pròpia societat.

Per això necessitem unir-nos, arribar a un acord de totes les forces polítiques i socials de la Comunitat, per a fer una proposta seriosa que ens permeta tenir una posició forta a Espanya per a defensar els nostres interessos, sortir de la crisi i crear ocupació.

Aquest 9 d’Octubre, dia dels valencians i valencianes, ens ha de servir més que mai per a reivindicar el nostre dret a ser tractats amb igualtat i per a manifestar la confiança en el futur d'aquesta Comunitat.

Ximo Puig es secretario general del PSPV-PSOE