_
_
_
_
_
Història

"Era un treball de pobres, però n'estic molt orgullosa"

Maria Majoral, La Tamastima, nascuda a Cal Tamastim, de Cornellana, al 1887, va començar a viatjar amb els seus pares amb només dos anys. Als 12 va emprendre el seu primer viatge com a trementinaire amb la Rosa Arnau, de 8 anys. Es va casar als 21 i va tenir quatre filles, una de les quals va morir. Al llarg de la seva vida, en els viatges l'acompanyaven les seves filles, rosses totes tres, fins que es van anar casant, per la qual cosa era coneguda com "la trementinaire de les nenes rosses". Després, les nétes es barallaven perquè les portés amb ella quan anava "pel món". Va seguir amb l'ofici fins al 1959, quan tenia 72 anys. Va morir als 89.

Emília Llorenç, néta de La Tamastima, va acompanyar la seva àvia des dels set fins als setze anys. Ara, l'Emília, amb 73 anys, és un dels últims vincles directes amb un món ja desaparegut. Així el recorda:

"Els nostres viatges podien durar entre un i dos mesos. Portàvem herbes que no es trobaven al país on anàvem, comí, corona de rei..., de vegades ens feien comandes de determinats productes per carta i els portàvem quan passàvem per allà. Fèiem la mateixa ruta que seguia la transhumància del bestiar. De vegades coincidíem, perquè els pastors també es quedaven a dormir a les masies per on passàvem.

Encara que anàvem dues dones soles no teníem por, nosaltres caminàvem de dia. I, a més, aleshores hi havia gent per tot arreu, a les masies, als pobles, als camins. No recordo que la meva àvia hagués tingut mai un sotrac. Com que sempre anàvem als mateixos llocs, ja ens coneixien. Caminàvem de sol a sol i quan es feia de nit sempre érem a una casa i a la majoria dels llocs érem com de la família. Si un dia plovia ens insistien perquè ens quedéssim i els ajudéssim a fer alguna cosa, però normalment no ho fèiem, s'havia d'anar per feina.

També era molt dur. Un vegada, l'àvia estava en estat, l'acompanyava la meva mare. Portava un nen, que no en teníem cap!, i entre el caminar i el cansament, es va començar a trobar malament i el va perdre.

Era una feina de pobres, encara que a alguns rics els hauria agradat anar-hi, molts deien que anàvem a fer lladrar gossos i ho consideraven una feina vergonyosa. Era dur, però donava una experiència que no donaven moltes altres coses, era un treball de pobres, però jo n'estic molt orgullosa.

Estic contenta pel reconeixement que comença a tenir aquest ofici, sobretot per elles, pel nom d'aquelles dones, que ho feien amb tota la bona fe, i eren molt sacrificades. M'hagués agradat que molts dels que ja no hi són ho haguessin vist. Era una feina que portava un benefici a uns altres i a costa de molt treball i sacrifici. N'ha de quedar una constància, de la vida d'aquelles dones. Que s'estengui el coneixement de les herbes, que es tornin a fer servir i que es reconegui que de vegades són millors que la química.

Quan jo li preguntava a l'àvia si a ella li agradava anar pel món, sempre responia: jo era feliç".

Entre l'art i la tradició dels remeis casolans

La trementina és l'eix d'una instal·lació que es pot veure a la Nau Côclea de Camallera (Alt Empordà) durant aquest mes de juny i que indaga en les relacions que existeixen entre l'art i la medicina tradicional practicada per dones remeieres. La mostra, que porta per títol Trementina. Una metàfora de la pintura, reflexiona sobre aquest producte derivat de la resina del pi vermell i explora les seves propietats i diferents aplicacions fins a descobrir coincidències entre el món de l'art i el món màgic, gairebé miraculós, dels remeis elaborats amb productes vegetals.

L'art com a teràpia, la catarsi creativa, el poder creatiu de la pintura troben el seu reflex en la capacitat guaridora de les trementinaires, a les quals la instal·lació de la Nau Côclea ret homenatge com a "deesses" transportadores de les essències del bosc.

A partir d'aquests vincles, la mostra planteja qüestions al voltant d'aquest producte derivat de la resina del pi vermell que, un cop destil·lat i ficat en pots, tant pot anar a parar a la cuina d'una dona de la vall de La Vansa com a l'estudi d'un pintor de Barcelona. Què hi ha de comú entre trementinaire i pintor? Què hi ha de comú entre allò que ha calmat el dolor i allò que ha seduït la mirada? La instal·lació va acompanyada d'activitats pràctiques, com ara un taller per aprendre a reconèixer les plantes medicinals i a preparar trementina i d'altres ungüents. Qui el dirigeix és l'especialista Carme Bosch, que va muntar la mostra Essències, dedicada al món de les herbes, durant la darrera edició de la mostra Girona Temps de Flors, i va realitzar un curs d'herbes remeieres a la Fontana d'Or, també a Girona.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_