Fades: “Som l’abocador de l’odi de Catalunya”
El grup de música mallorquí estrena el seu nou single ‘Benvingudes a l’Afterparty’

Àngel Exojo, Vicenç Calafell i Ferran Pi s’han convertit en el grup revelació de l’any als Premis Enderrock per votació popular, amb un projecte que va començar l’any 2023 entre classes de filologia catalana i autotune. De la mà d’altres propostes com Maria Jaume, Svetlana o Ouineta, formen part d’una onada creativa que aposta per la música urbana en català des de la performance i la reivindicació queer. Ara publiquen el primer avançament del que serà la versió deluxe del seu últim disc, Metallix Afterparty.
“No som tan festeres com la gent es pensa. Anem a la discoteca per parlar i ballar quan sona Bad Romance”, diu l’Àngel. I com Lady Gaga, comencen una nova era. “És un allargament d’allò que vam començar fa un any amb el single Minifalda, tot i que amb el ritme frenètic de la indústria, fer això és un risc”. Una indústria on s’han fet un lloc en qüestió de dos anys. Amb el segon àlbum “sortien de l’armari al món”, i no tenen previst tornar-hi a entrar. “L’última cançó Benvingudes a l’Afterparty és la segona que hem gravat a un estudi. Abans ho fèiem dins un armari (riuen). Molt irònic tot plegat. No teníem pressupost, i fins aquest gener tampoc teníem management. Érem tres fades, ningú més”.
Tres amigues que han omplert un buit en el panorama musical català. “Potser som el primer grup que ha transgredit al mainstream amb Svetlana i Ouineta, però les propostes ja hi eren. No creiem que hàgim estat innovadores, ja hi havia gent queer en un escenari”. El fenomen girl band les ha portat a omplir concerts de botes altes i abrics de pell entre el públic. “Volem que siguin espais segurs com passa amb les dives pop, on els fans es vesteixen de formes més lliures. Fadificar-te és perdre la vergonya”, afirma en Vicenç.
A l’altra cara de la moneda, són utilitzats com a sac de boxa de l’extrema dreta. “Som un abocador de tots els odis que hi ha a Catalunya. Agafen aquesta dissidència, aquesta vulnerabilitat per tirar tot de discursos masclistes, catalanòfobs, homòfobs, i islamòfobs, fins i tot”, explica en Ferran. “Això acaba aquí!”. Així denunciaven a la gala dels Premis Enderrock els centenars d’amenaces de mort que reben cada dia. “Tenim sort de tenir-nos entre nosaltres, perquè si no és un infern”.
Fades fusiona els imaginaris de cada un dels seus integrants. La seva proposta en directe està marcada per l’estètica, la coreografia i la teatralitat amb què interpreten els temes. Les “venus catalanes” actuaran en festivals propers com l’Embassa’t o el Mobofest de Mallorca, i estan pendents de bolos arreu de l’Estat. “Ja es veurà on acaba Fades...”.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.