_
_
_
_
_

Cinc desfilades que sintetitzen l’esperit de la 080 Barcelona Fashion

La setmana de la moda catalana se celebra del 9 al 12 d’abril al Recinte Modernista del Sant Pau

Un disseny de Carlota Barrera en l'edició anterior del 080 Barcelona Fashion.
Un disseny de Carlota Barrera en l'edició anterior del 080 Barcelona Fashion.
Mar Rocabert Maltas

La 080 Barcelona Fashion és a punt de començar. A partir de dimarts i fins al divendres, el Recinte Modernista Sant Pau acollirà la 33a edició de la setmana de la moda catalana, amb la participació de 24 marques i dissenyadors que desfilaran amb les seves noves col·leccions. Una de les novetats d’aquesta edició és una àrea anomenada 080 Aesthetics, oberta al públic al Pavelló de la Puríssima, on es podrà veure una exposició digital de diferents artistes internacionals vinculats al món de la moda. Però si us voleu fer una idea de què passa en el sector català, us recomanem cinc desfilades que sintetitzen l’esperit de la coctelera de la moda catalana.

Hoss Intropia (Dimarts 9, 17.30 h)

La marca Hoss Intropia debuta a la passarel·la 080 el primer dia, amb una col·lecció titulada ‘Holi’, inspirada en el festival de la primavera hindú, un preàmbul que ja indica que els colors estan ben assegurats. Alegria i vitalitat és el que vol expressar la dissenyadora Alejandra Valero, que ha estat la peça clau en el relleu d’aquesta marca. La firma va nèixer el 1994 i després d’una exitosa trajectòria va caure en una certa invisibilitat fins que la va adquirir el grup Tendam el 2021. Ara torna amb força i amb la mateixa directora creativa, que mostrarà uns dissenys de primavera estiu 2024 que aposten per siluetes molt femenines i romàntiques elaborades amb teixits naturals i vaporosos, amb estampats i plena de colors, com fúcsies, roses, malves i tocs de mandarina i verds combinats amb el blanc. Ja fa uns anys que en aquesta passarel·la es presenten les col·leccions que es poden trobar immediatament a les botigues. Així que qui s’enamori d’alguna peça sap que la tindrà a la botiga o a la pàgina web. ‘See now by now’, en diuen.

Un disseny de Hoss Intropia.
Un disseny de Hoss Intropia.

Txell Miras (Dimecres 10, 19.00 h)

Segurament Txell Miras és la dissenyadora independent amb una major capacitat de resiliència de la 080 Barcelona Fashion. Fa molts anys que desfila, i encara que en alguna edició no hi hagi estat, sempre torna disposada a treure el millor partit d’aquesta plataforma. Les seves col·leccions no deixen indiferent perquè sempre parteixen d’una història que les explica i els dona sentit. No tots els creatius són capaços de filar relats tan ben trabats i que realment es reflecteixin en la roba que presenten. Ella ho fa de meravella i segur que ‘Desgavellar-se en l’ombra’ ho tornarà a demostrar. Avança que aquí juga amb la segona pell, com la de la serp, i els retrats de Farncis Bacon. Desfer, deixar anar i buidar motxilles massa carregades estiren el fil d’una col·lecció bastida a base de negre, antracita, maquillatge, beix, blau marí, sorra i blau verdulat. Moda en majúscules.

Jnorig (Dimecres 10, 20.30 h)

Aquesta marca una mica difícil de pronunciar no vol dir altra cosa que el nom del seu dissenyador al revés. Javier Girón és d’origen colombià, però s’ha format com a dissenyador a Europa i als Estats Units. Ha viscut molts anys a Alemanya i la seva cultura ha deixat rastre en l’estil de la seva firma, que fa unes quantes temporades que es deixa veure a la 080. En la nova col·lecció explora la relació dinàmica entre realitats canviants i la capacitat humana d’adaptar-se a circumstàncies externes. La intel·ligència artificial, l’impacte de la tecnologia i allò desconegut graviten en dissenys que incorporen elements digitals i impressió 3D amb altres treballs artesans. L’art hi és molt present amb les pintures abstractes de Kaneda o les escultures de Sekine. Serà interessant veure com lligar els dos mons.

Un disseny de Jnorig.
Un disseny de Jnorig.

Velasquez (Dijous11, 17.30 h)

Diferents lluites es troben a la marca Velasquez, que desenvolupa una estètica queer, seguint el repte de la moda de destruir patrons normatius i incloure la diversitat a la passarel·la. El creatiu darrere d’aquesta firma és Mateo Velásquez, que va sorprendre amb una presentació immersiva i molt futurista en l’edició de la primavera passada. Artesania i digitalització es tornen a donar la mà a la col·lecció ‘Abstract’, que segueix defensant la genuïtat de cada individu i aquest cop també ho fa a través de referències visuals i culturals del poble colombià on es va criar, Marmato, per celebrar la cultura minera de la classe treballadora a través del disseny, desafiar sistemes imperialistes i qüestionar estereotips culturals.

Eñaut (Divendres 12, 19.00 h)

Quan la incertesa s’ha apoderat dels nostres temps i les amenaces climàtiques i de guerra campen sense aturador, aquestes pors arriben a tot arreu. També a les ments dels que ens vesteixen. Però la resposta als perills no sempre són les mateixes. I Eñaut, un dissenyador nascut a Guipúscoa i establert a Barcelona des de fa anys, respon amb alegria. “Que la fin ens enxampi de festa”, clama en la presentació de Hamar, que també és la seva desena col·lecció i segurament d’aquí li ve l’entusiame. Va crear la marca el 2018 i la va presentar per primer cop a la 080 el 2019, quan es va endur el premi al millor disseny emergent (un reconeixement que ja no es dona). Segurament ja no li podem dir allò que és un dels dissenyadors joves, però sí que és una firma que hem vist créixer a la passarel·la catalana i a la qual volem seguir la pista.

Sobre la firma

Mar Rocabert Maltas
Es periodista de tendencias y cultura en la redacción de Cataluña y se encarga de la edición digital del Quadern. Antes de llegar a EL PAÍS, trabajó en la Agència Catalana de Notícies. Vive en Barcelona y es licenciada en Periodismo por la Universitat Pompeu Fabra.
Tu comentario se publicará con nombre y apellido
Normas
Rellena tu nombre y apellido para comentarcompletar datos

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_