Cinc llibres per alimentar aquest Sant Jordi
La història d’un xef que va fugir de les estrelles, la d’un escriptor costumista del segle XIX, un llibre molt complet sobre nutrició, un de receptes dedicat a les sopes o un títol pensat per a les dones
Els dies previs de Sant Jordi tot són recomanacions, intents de posar una mica de seny entre tanta rauxa de publicacions. Des d’aquí també volem ficar cullerada i recomanar-vos alguns títols que s’han publicat darrerament sobre gastronomia o històries al voltant de la cuina. Hi trobareu el relat d’un xef que va fugir de les estrelles, les anotacions d’un escriptor costumista del segle XIX, un llibre molt complet sobre nutrició, un de receptes dedicat a les santes sopes o un títol pensat per a les dones i el seu cicle menstrual.
No soc un dels vostres, de Marc Casanovas
‘No soc un dels vostres’ porta un subtítol tan llarg com Àlex Montiel: Un cuiner a contracorrent. Un restaurant icònic. I la gran mentida dels xefs superestrella. El periodista gastronòmic Marc Casanovas explica la trajectòria d’aquest cuiner que podria estar jugant a la lliga dels restaurants estrellats però va decidir posar el fre de ma. Seguir al sector, però amb altres utensilis, que el van portar a obrir el local de pinchos La cuchara de San Telmo, a Sant Sebastià, que no té el beneplàcit de Michelin però sí una galàxia sencera de fidels clients. Sovint només es relata l’èpica dels que han arribat a triomfar de manera canònica, i en aquesta professió és a través de les estrelles. Però la trajectòria de Montiel també pot ser una victòria des d’altres perspectives. Va començar a cuinar molt jove al restaurant de la seva mare, L’Aram, al carrer Aragó, un lloc ara mitificat pels que el van tastar. Durant set anys, el seu nom va circular pels cercles gastronòmics, en una Barcelona preolímpica amb la cuina d’avantguarda a punt d’esclatar. Casanovas fa una radiografia de la restauració sense obviar les parts més fosques dels anys bojos i daurats de la cuina d’avantguarda barcelonina. Hi surten noms ben coneguts, com Pierre Gagnaire, Ferran Adrià, Sergi Arola o Martín Berasategui.
No soc un dels vostres
AraLlibres
290 pàgines. 22,32 euros @11,39
Un plat d’escudella, de Joan de Déu Domenech
Emili Vilanova és considerat un escriptor representatiu de la literatura costumista. I quin costum repetim més que el de menjar? Joan de Déu Domènech, que té uns quants titols dedicats a la gastronomia, recupera la Barcelona d’Emili Vilanova amb un llibre que reviu les maneres i costums del segle XIX, a través dels textos que aquest cronista va deixar. Aquí s’explica com es menjava i on es comprava a la Barcelona d’abans. Les tavernes eren un comerç de primera necessitat, on s’hi anava a omplir l’ampolla o el porró, però no hi havia ni taules ni cadires per prendre-ho allà. Els cafès eren locals sumptuosos i espectaculars, molt més confortables que els pisets on es vivia, i ja existien els reservats per als clients selectes. El 1868, n’hi havia 65 registrats a la ciutat. Les fondes eren els menjadors per a molts treballadors. Les de les classes populars rebien el nom de fondes de sisos, pel preu que tenia el plat, i el més habitual era el d’escudella. Totes aquestes curiositats s’expliquen en aquest llibre que retrata l’època en què la Rambla era l’epicentre de la ciutat.
Un plat d'escudella
L'Avenç
181 pàgines. 17 euros
Sopes, d’Ada Parellada
La cuinera Ada Parellada, que celebra els 30 anys del seu restaurant, Semproniana, a Barcelona, és l’autora d’aquest llibre amb una cinquantena de receptes de sopes. Com explica a l’inici, les sopes, habituals en les llars catalanes a l’hora de sopar, són reconfortants per al cos i ens evoquen records, sovint vinculats a la infància i la família. Són plats d’aprofitament i sostenibles, i se’n poden fer de tants ingredients com tinguem a mà. A més, les sopes es fan soles, i mentre bullen, els que cuinen es podem dedicar a d’altres coses. Però improvisar del tot no sempre resulta encertat, així que amb aquesta guia assegurareu que les sopes quedin ben bones i se les mengin totes. N’hi ha de fredes i calentes, de casolanes i d’altres cuiners, i no hi falten quatre brous bàsics, útils per improvisar una sopa o com a base de tota mena de guisats, arrossos, fideus i rostits. Un llibre bàsic per salvar els sopars amb molt de gust.
Sopes
Rosa dels Vents
254 pàgines. 21,90 euros
El gran llibre de la nutrició, d’Abel Mariné i Imma Amadeo
Si teniu ganes de documentar-vos bé sobre l’alimentació i la nutrició, aquesta guia és per a vosaltres. Tot i que el seu volum pugui espantar, està plena d’explicacions pràctiques i perfectamnet comprensibles per al públic general sobre què amaga una peça de fruita, un tall de carn o un pot de llegums. El catedràtic de Nutrició i Bromatologia Abel Mariné escriu a quatre mans amb la periodista Imma Amadeo per fer entendre les bondats d’una bona alimentació. Està dividit en capítols que agrupen grups d’aliments, begudes, condiments i espècies, additius, i també les tècniques de conservació, i tots ells acaben amb consells aplicables al dia a dia. Quants ous podem menjar a la setmana? Quin és el millor oli per fregir? La poma cuita té el mateix valor nutricional que la poma fresca? Les respostes les trobareu en aquesta enciclopèdia dels aliments, ben anomenada El gran llibre de la nutrició.
El gran llibre de la nutrició
Comanegra
712 pàgines. 29,50 euros.
Deliciosament cícliques, de Gina Estapé
Les dones són cícliques des de l’inici del seu temps. Però poca importància se li havia donat a aquesta condició fins fa ben poc i hi ha molt poca educació en aquest sentit. De fet, tant se les ha menystingut que fins i tot en els assajos clínics s’ha generalitzat l’ús de cossos masculins. Per això cal celebrar qualsevol llibre que posi en valor un dels principals diferenciadors del sexe femení, la menstruació i el caràcter fluctuant de les seves hormones, que provoquen canvis tant metabòlics com immunològics, emocionals i del sistema nerviós. La nutricionista Gina Estapé explica com funciona el cos femení, com és possible adapatar l’alimentació a les diferents fases menstruals i quins nutrients són claus en cada moment per maximitzar el benestar. Aquí trobareu claus d’alimentació en relació al cicle menstrual i receptes ideals per a cada fase.
Deliciosament cícliques
Columna
18e pàgines. 19,95 euros
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.