_
_
_
_
_

Cinc propostes per endolcir, encara més, les vacances de Setmana Santa

Mones, colombas, torrijas i bunyols són alguns dels dolços més popular d’aquesta època de l’any

Alfonso L. Congostrina
Preparació d'una mona de Pasqua a la pastisseria Escribà de Barcelona.
Preparació d'una mona de Pasqua a la pastisseria Escribà de Barcelona.GIANLUCA BATTISTA

Setmana Santa també és època de dolços. De les tradicionals mones i bunyols a delícies típiques d’altres països com la italiana Colomba. Aquests són els cinc suggeriments que fem avui al club dels cinc per endolcir unes festes religioses i primaverals on oblidar-nos, per un moment, de la dieta i de l’operació biquini serà un plaer.

Mona Mia
Mona Mia GREMI DE PASTISSERS (GREMI DE PASTISSERS)

Mona Mia

El Gremi de Pastisseria de Barcelona preveu vendre aquest any més de 700.000 mones artesanes a tot Catalunya, una xifra molt similar a la de 2022, quan ja es van recuperar les dades prepandèmiques. L’existència de la mona com a pastís tradicional del dia de Pasqua està documentada des del segle XV i el seu nom provindria de ‘munna’, terme àrab que significa “provisió de la boca”. Sembla que, en un inici, es feia amb pasta de pa com a base. Tenia forma de tortell i simbolitzava que la Quaresma i les seves abstinències havien acabat. Més endavant, s’hi van començar a posar ous durs pintats. Al segle XIX, es comença a elaborar la mona actual, amb una base de pa de pessic, mantega i xocolata, i adornada amb figures de xocolata, fruita confitada i plomalls. Als anys 30, de la mà del pastisser Lluís Santapau, s’estén la tradició de modelar grans figures de xocolata. A partir d’aleshores, pastisseries de tot el país exposen les seves creacions als aparadors. Amb els anys, les vendes de figures de xocolata han superat les de mones tradicionals amb pastís de pa de pessic.

Aquesta Pasqua de 2023 ve acompanyada d’una gran novetat. D’una banda, la mona MIA, una figura de xocolata que representa una nena científica i que cada any es dedicarà a una disciplina diferent. Es tracta d’una iniciativa de la Universitat de Barcelona, en col·laboració amb el Gremi de Pastisseria, i el seu objectiu és promoure i divulgar la ciència. La mona Mia es pot comprar en més de 30 pastisseries de la demarcació de Barcelona i també a la botiga del Museu de la Xocolata. Un dels establiments on es pot trobar és la pastisseria Triomf, al número 41 de la rambla del Poblenou de Barcelona.

Edició limitada de l'Elefant
Edició limitada de l'Elefant

Mona Elefant, del millor xocolater del món

Lluc Crusellas va entrar, fa quatre mesos, al costat dolç de la història en proclamar-se World Chocolate Master i aquesta Pasqua ho celebrarà amb una edició limitada de l’Elefant, la figura amb què es va adjudicar el títol de major xocolater del món a París. Aquesta mona de pasqua, una figura realista, s’elabora amb xocolata negra i amb llet. Pesa 1,5 quilos i fa 30 centímetres d’alçada. L’Elefant es pot adquirir a la pastisseria El Carme, a la rambla de les Davallades, 21 (Vic).

Colombas italianes
Colombas italianes

Colombas italianes

La gelateria florentina Badiani donarà aquesta setmana protagonisme a les Mones, imprescindibles de la Setmana Santa a Catalunya, però no deixarà de banda els costums italians i afegirà al seu aparador productes de pasqua tradicionals i dolços típics florentins com les colombas italianes. Les colombas són unes postres típiques de Setmana Santa a Itàlia, elaborat amb una esponjosa massa de llevat, mantega i ous frescos. A la gelateria hi podrem trobar la colomba clàssica, la de xocolata negra i, fins i tot, un gelat amb gust de colomba. Al carrer del Rosselló, 232 (Barcelona).

Les torrijas de Levaduramare
Les torrijas de Levaduramare

Torrijas Levaduramadre

La xarxa de fleques Levaduramadre ofereix a les seves cinc botigues de Barcelona un dels dolços més típics de la Setmana Santa: les torrijas. A més, per a tots aquells que vulguin cuinar els seus propis dolços, posen a la venda pa especial per cuinar aquest dolç de temporada. Les torrijas de Levaduramare estan elaborades amb un pa brioix artesanal i banyades en una infusió de llet i nata, amb sucre, canyella i ratlladura de llimona. Es caracteritzen per ser molt esponjoses, cremoses i tenir un sabor molt suau.

Bunyols de Quaresma
Bunyols de Quaresma

Els bunyols de Quaresma

Els bunyols de Quaresma són el dolç per excel·lència d’aquesta època. La pastisseria La Colmena té una llarga història venent aquests bunyols que ja s’han convertit en un dolç atemporal. A La Colmena hi trobareu el tradicional bunyol de Quaresma de massa esponjosa i lleugera, amb forma arrodonida. També els bunyols farcits amb crema i nata. Tota una explosió de sabor a la boca. La Dolceria de la Colmena és a la plaça de l’Àngels, 12 de Barcelona.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Más información

Arxivat A

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_