AGENDA

Dos darrers clics

JACQUES LÉONARD

Arxiu Fotogràfic de Barcelona

Fins al 14 de gener

LA MALETA MEXICANA

MNAC. Barcelona

Fins al 15 de gener

Lo que más afecta es lo que sucede más cerca. Para no perderte nada, suscríbete.
Suscríbete

Dues de les millors exposicions sobre fotografia que potser malauradament no tornarà a tenir Barcelona fins d'aquí a molt de temps si la situació econòmica no canvia radicalment i de pressa s'acaben aquest cap de setmana. No seria cap bestiesa per aprofitar, doncs, i veure-les una després de l'altra.

Diumenge serà el darrer dia de La maleta mexicana al MNAC, bona mostra fruit d'una de les descobertes en aquest camp més significatives dels darrers anys com van ser les famoses tres capses amb els 4.500 negatius —molts sobre la guerra civil espanyola— de Robert Capa, Davis Seymour (Chim) i Gerda Taro. A banda de qüestions estètiques i d'unes interessants discussions sobre les ubicacions i enquadraments d'algunes de les imatges preses, la mostra ha donat peu també a més d'una identificació dels prop de 200 nens fina ara anònims que apareixen a les imatges.

Una conseqüència de la guerra que van plasmar els tres fotògrafs estrangers fou, a Barcelona, el fenomen del barraquisme, que castigà especialment un espai (Montjuïc) i una gent determinada. Entre aquests, els gitanos. Qui millor en reflectí les conseqüències en aquest col·lectiu fou el francès Jacques Léonard que, en estar casat amb una gitana, pogué fer un dels més espectaculars recorreguts per la vida íntima quotidiana, gairebé antropològic, d'aquest col·lectiu entre els anys 1950 i 1970. L'Arxiu Fotogràfic de Barcelona permet descobrir aquell món (tan llunyà, tan proper) tot just fins dissabte.

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS