Un quart de segle de fidelitat
MARIA JOÃO PIRES
Royal Philharmonic Orchestra
Pichas Zukerman, director
L'Auditori, 3 d'octubre. Barcelona
Un quart de segle de fidelitat
Són ja 25 anys de mútua fidelitat. Una fructífera relació que va començar l'11 de març de 1986 en què la gran pianista portuguesa Maria João Pires (Lisboa, 1944) va acceptar l'oferta de la promotora barcelonina de concerts Ibercamera per oferir un recital al Palau de la Música Catalana. Èxtasi! va ser el títol amb què Francesc Taverna-Bech va encapçalar la crítica d'aquell concert a EL PAÍS. Des d'aleshores, Pires ha actuat freqüentment a Barcelona, la major part de les vegades de la mà d'Ibercamera, promotora de concerts amb què ha projectat noves aventures. Avui, Maria João Pires inaugura la 28a temporada de concerts d'Ibercamera a Barcelona, i ho fa estrenant nou company per fer música de cambra: el violinista i director d'orquestra Pinchas Zuckerman (Tel Aviv) amb qui, per començar, tocarà una sonata per a violí i piano de Beethoven i, després, acompanyada per la Royal Philharmonic Orchestra i sota la seva direcció, el Concert per a piano i orquestra núm. 27 de Mozart.
Maria João Pires inaugura avui amb Pinchas Zuckerman el cicle Ibercamera
El concert, amb tots els intèrprets vells coneguts del públic del cicle —la Royal Philharmonic és la setena vegada que hi actua, i Zuckerman ho fa des del març de 1990—, inclou també una simfonia, la Setena de Beethoven. I és que Ibercamera és una temporada de fidelitats, la del públic amb el cicle de concerts, tot i que el curs passat van perdre un 3,5% dels abonats, xifra que es va compensar amb l'augment de la venda d'entrades, gairebé un 5%; i la dels seus programadors amb els artistes al que conviden sovint a actuar a la capital catalana —aquest nou curs els directors d'orquestra Valeri Gergiev, Lorin Maazel, Daniele Gatti i Zoltán Kocsis, les orquestres del Teatre Mariinski de Sant Petersburg, la Nacional de França, la de París o els pianistes Radu Lupu i Dezsö Ránki.
Fidels sí, però també oberts a novetats, a les joves promeses de la música clàssica. Aquesta nova temporada debuten al cicle la darrera jove estrella del piano xinesa, Yuja Wang (Pequín, 1987), i també espanyols, com el director d'orquestra burgalès Eduardo Portal, de 32 anys, poc conegut a Espanya però amb una ascendent carrera a Europa, que aixecarà la batuta al front de l'Orquestra de Cambra de Viena en un concert en què actuaran com a solistes dos joves catalans, el pianista José Enrique Bagaria, guanyador d'una de les edicions del Concurs Maria Canals, i la trompetista Mireia Farrés, solista de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
En aquesta nova temporada, que té 1,5 milions d'euros de pressupost, Ibercamera inclou com a novetat un concert-conferència del ja retirat pianista austríac Alfred Brendel, un dels grans, i sessions cinematogràfiques en les quals es presentaran, als cinemes Alexandra, documentals sobre els directors d'orquestra Sergiu Celibidache i Valery Gergiev, els pianistes Sviatoslav Richter i Brendel i el coreògraf John Neumeier.
Tu suscripción se está usando en otro dispositivo
¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?
Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.
FlechaTu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.
Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.
En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.
Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.