BIOGRAFIES

Parla, escriptor!

Chéjov en vida. Igor Sujij. Alba. 620 pàg. 28 euros. Josep Pla oral. Josep Valls. A contravent. 134 pàg. 14,50 euros. A la caça de la dona / A la caza de la mujer. James Ellroy. Angle / Mondadori. 208 / 228 pàg. 18,90 euros. Memorias de una vida. Joyce Carol Oates. Mondadori. 472 pàg. 24,50 euros. Renacida. Susan Sontag. Mondadori. 224 pàg. 20,90 euros. Consideraciones de un apolítico. Thomas Mann. Capitán Swing. 564 pàg. 26 euros. Memorias @. Arthur Koestler. Lumen. 944 pàg. 34,90 euros. L'últim quadern @. / El último cuaderno @. Jose Saramago. Edicions 62 / Alfaguara. 190 pàg. 17,50 / 18,50 euros.

Massa obligats a estar darrere els seus personatges, els escriptors aprofiten així que poden per parlar d'ells mateixos. I si no, funciona el fetitxisme. "Usted deseaba que le enviara una autobiografía; para mi se trata de un cuchillo afilado. No puedo escribir sobre mí mismo", va dir l'autor de La gavina. Ho recull Igor Sujij a Chéjov en vida, original biografia del personatge feta de retalls de textos seus i de gent que el conegué dividit per temes (família, medicina...).

De Pla s'aprofita ara el que deia quan dinava al Motel Empordà. "Catalunya és un país d'eròtics corregits per l'avarícia", ha recollit, entre d'altres frases, l'administrador del local, Josep Valls, a Josep Pla oral.

La majoria, però, prefereixen fer-se ells el llit. James Ellroy, per exemple, torna als problemes amb la seva mare i les dones, història ben negra com la seva producció. Ho revisita a A la caça de la dona.

Hi deixa l'autor de L.A. Confidential sentiments en carn viva, igual que fa la gran Joyce Carol Oates que, amb aquella prosa tan neta, va deixant anar a cada capítol de Memorias de una viuda aspectes de la vida compartida amb l'espòs ja absent.

La melangia també envaeix bona part dels fulls blaus en què escrivia Colette la seva autobiografia, inèdita en castellà fins ara (El fanal azul), on hi ha, temes personals a banda, rebotiga dels premis Goncourt.

En canvi, no hi ha concessions en els diaris personals de Susan Sontag, Renacida (1947-1964), on el seu fill ha respectat tot referent a l'homosexualitat d'ella o qualsevol altre tema amb regust autodestructiu: "¿Por qué me desprecio tanto a mí misma en mis sueños?".

La duresa, a Thomas Mann, rau en la seva postura política, justificativa del paper del seu país a la Primera Guerra Mundial, que abordà el 1918 a Consideraciones de un apolítico. A les antípodes ideològiques, Arthur Koestler, de qui ara s'ofereixen en un sol volum Flecha en el azul i La escritura invisible, anada i tornada al comunisme d'un dels intel.lectuals del segle XX.

Són sincers? Ho sembla, com es dedueix a L'últim quadern, de Saramago: "Cien años de soledad em va provocar un xoc tan gran que vaig haver de parar de llegir al final de la pàgina 50". Quan un escriptor parla, parla.

La vida secreta

La vida secreta

Gala Dalí

Galàxia Gutenberg / Círculo

112 pàgines. 18,90 euros

Estava amagat des de feia anys al castell de Púbol i fins ara no ha sortit a la llum. És el diari secret d'Elena Diákonova, més coneguda com a Gala, la musa de Dalí. Escrit als anys 50, en aquestes 104 pàgines escrites en francès en una petita llibreta reviu la seva infantesa russa i un episodi contemporani. Tot un descobriment.

El fin de una época

El fin de una época

Iñaki Gabilondo

Barril & Barral

182 pàgines. 20 euros

"Prepárense los periodistas para trabajar sólo al servicio de la calidad, toda vez que la necesidad ciudadana de jerarquización, de orden, contextualización y descubrimiento será cada vez mayor", es diu en aquest testament professional de lectura obligada més enllà de l'ofici per la seva càrrega ètica i emotiva.

Adéu a la Universitat. L'eclipsi de les humanitats

Adéu a la Universitat. L'eclipsi de les humanitats

Jordi Llovet

Galàxia Gutenberg

379 pàgines. 21 euros

"El pla de Bolonya ha tingut una idea exclusivament administrativa i gens favorable a la dignitat de la vida intel.lectual". Ho diu l'eminent catedràtic, que evoca els seus 43 anys a la universitat. Experiència i defensa de les Humanitats en temps productius que és lliçó magistral.

Pare Manel. Més a prop de la terra que del cel

Pare Manel. Més a prop de la terra que del cel

Francesc Buxeda i Aliu

Angle Editorial

144 pàgines. 17,01 euros

El pare Manel exposa la tasca que desenvolupa amb gent marginada en diferents barris de Barcelona i les seves polèmiques opinions sobre temes d'actualitat, com l'avortament. Alguns passatges d'aquest llibre, ja en tercera edició, gairebé li han costat l'excomunió.

El exilio interior. La vida de Maria Moliner

El exilio interior. La vida

de Maria Moliner

Inmaculada de la Fuente

Turner

368 pàgines. 21 euros

Haver creat gairebé un centenar de biblioteques mitjançant les Misiones Pedagógicas i, durant la guera, haver tingut un càrrec van fer que el franquisme la sepultés. Ella va aprofitar-ho per fer, sola, el seu famós diccionari. Primera biografia total amb les veus de fills i néts.

Memorias de un liberal psicodélico

Memorias de un liberal psicodélico

Luis Racionero

RBA

406 pàgines. 22 euros

La cultura hippie de l'oest dels EUA del finals dels 60; la Transició espanyola, la seva retirada a la masia de l'Empordà acompanyat de la seva fascinació oriental... i, pel mig, des de Dalí fins a Steiner, passant per Pla i Marcuse. Són les fites d'aquests records culturals amb què l'escriptor ha guanyat el premi Gaziel.

Els castellans

Els castellans

Jordi Puntí

L'Avenç

133 pàgines. 13 euros

Uns estudiaven als hermanos i els altres a l'institut públic, però es citaven als descampats a fotre's pedres pel cap. Era el pols que mantenien els de casa, els de Manlleu, als anys 60, amb els emigrants, els castellans. L'autor evoca aquest episodi d'infantessa fent "memòria ficcionada", aprofitant l'embranzida de la seva novel.la Maletes perdudes.

La liebre de la Patagonia

La liebre de la Patagonia

Claude Lanzmann

Seix Barral

524 pàgines. 24 euros

Membre de la Resistència, amant de Simone de Beauvoir, l'home que va dedicar 12 anys a crear i dirigir el millor film sobre l'holocaust, Shoah, havia de demostrar el mateix rigor, sinceritat, tendresa i qualitat literària per posar en ordre una vida que, com diu ell mateix, n'hauria d'haver ocupat 100. Un diamant.

Millenium, Stieg i jo @ / Millenium, Stieg y yo @

Millenium, Stieg i jo @ / Millenium, Stieg y yo @

Eva Gabrielson

Columna / Destino

192 / 229 pàgines. 19 euros

"Vaig deixar l'Stieg dues vegades, però només dues setmanes", admet la vídua de l'autor de Millenium, que repassa la vida en comú, dóna claus interpretatives de la trilogia i explica els problemes que va tenir ell amb l'extrema dreta com ara ella pels drets d'autor.

Cuentas conmigo mismo

Cuentas conmigo mismo

Indro Montanelli

Esfera de los Libros

290 pàgines. 24,50 euros

Diari, entre 1957 i 1978, d'un dels grans del periodisme, en moments intensos d'Itàlia i d'Europa i on els famosos, a banda de ser excuses per reflexionar sobre la vida, són reflectits en retrats demolidors (com fa amb l'editor Feltrinelli). Impactant el record del seu atemptat: "Pensé: Tengo que morir de pie".

Història d'un estat clandestí / Historia de un estado...

Història d'un estat clandestí / Historia de un estado...

Jan Karski

Quaderns Crema / Acantilado

560 / 592 pàgines. 29,50 euros

No el creien però va ser qui va informar al món de la massacre al gueto de Varsòvia i de l'existència dels camps d'extermini nazi. Era el correu entre el govern polonès a l'exili a Londres i la resistència polonesa. Gran llibre d'aventures si no fos perquè tot va ser ben real...

Margaret Mead y Gregory Bateson

Margaret Mead

y Gregory Bateson

Mary Catherine Bateson

Gedisa

286 pàgines. 14,90 euros

El matrimoni d'antropòlegs culturals més influent en dècades (ella, autora d'Adolescencia, sexo y cultura en Samoa; ell, tercer marit, per desenvolupar la teoria del doble vincle de l'esquizofrènia), retratats per la filla que, com a bona antropòloga també, reflecteix en detall un món domèstic ben complex.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS