_
_
_
_
REPORTATGE

El gol dels antitaurins

Poques vegades una votació se celebra a crits, com un gol, des de la llotja del Parlament. Un paràgraf de cinc línies en té la culpa: la modificació de la Llei de Protecció dels Animals, que prohibeix "les corrides de toros i els espectacles amb toros que incloguin la mort de l'animal". Quan Ernest Benach, president de la cambra, va donar per aprovada la modificació per 68 vots a favor i 55 en contra, un crit d'alegria va omplir un Parlament acostumat a la correcció: hi ha moments de solemnitat i votacions celebrades amb llargs aplaudiments. Però res comparable amb l'explosió de joia i de tristesa, que es va desfermar a l'hemicicle després d'aprovar la prohibició. El format de la votació (PSC i CiU van donar llibertat de vot) va afegir emoció al moment i va desfermar les emocions. Dues imatges d'aquell 28 de juliol serveixen com a resum: d'una banda, l'argentí Leonardo Anselmi, cara visible del moviment antitaurí, rebent abraçades i desbordant felicitat. A l'altra banda, Serafín Marín, el torero que va agafar la causa taurina com a pròpia fins a sortir a torejar abillat amb barretina. Enfonsat, plorant a la butaca del Parlament, representa uns aficionats taurins que, tot i que escassos a Catalunya, prometen brega per evitar que s'acabin les corrides.

El debat previ es va jugar a dues bandes. A les portes de la Monumental, on la mitjana d'assistència era d'un quart d'entrada, la discussió a crits entre partidaris i detractors dels toros era habitual. Al Parlament la confrontació va ser exemplar, amb un gran nivell intel.lectual i poques referències al patriotisme, el llast que perseguia la prohibició. A la resta d'Espanya, certs sectors veuen en la reivindicació animalista una excusa del nacionalisme català. Com a prova, al.ludeixen als correbous, que continuen permesos.

L'any 2011 serà l'últim on es mataran toros a Catalunya. Tot això, si el Tribunal Constitucional, que revisarà la llei, no diu el contrari. Els magistrats, alguns d'ells assidus a la plaça sevillana de La Maestranza, tindran l'última paraula.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_