_
_
_
_
_
REPORTATGE

El manga que fa por

Un nen a qui li encanten els insectes, i el seu món, és objecte del que avui se'n diu bullying a l'escola. Desconnectat del món exterior es dedica als animals, fins que un dia un cuc vermell el pica i li canvia la vida, i el cos. A partir d'aquí, es barreja l'argument d'Spiderman i el de La Metamorfosi de Kafka: estem parlant de El niño gusano, un clàssic del manga sortit de la mà d'Hideshi Hino. Aquest autor icònic del manga de terror és una de les estrelles convidades de la XVI edició del Saló del Manga, que comença demà a la Farga de l'Hospitalet i on s'estarà fins dilluns. Aquest any, l'exposició principal es dedica precisament al terror nipó, no del tot semblant al nostre i que té com a principals protagonistes els yokai, una mena d'espectres de la muntanya i boscos que poden ser esperits o també éssers inanimats que s'han transformat. A Manga de por, entre l'obra de Kasuo Umezu, Shigeru Mizuki o Go Nagai, s'hi podrà veure també la historieta d'un andalús, Miguel Martínez, guanyador del concurs d'aquest any amb un manga, és clar, de por.

"El terror té moltes arrels disperses en la cultura japonesa, en els seus fantasmes"
El manga representa una gran part de la venda de còmics entre joves i dones

"La idea d'aquest manga em va venir d'una il.lustració que tenia des de fa molt anys en què un monstre robava el peluix d'una nena i, a partir d'aquí, vaig crear la història", explica aquest jove de 24 anys, que va començar a interessar-se pel manga gràcies a la sèrie Bola de Drac. No és original perquè aquesta sèrie ha estat la causa de la mangamania que des de fa anys arrasa entre molts joves espanyols. "Passava temps dibuixant el Goku i els altres personatges, i d'aquí va sortir tot", comenta Martínez, que confia que podrà dedicar-se professionalment al còmic encara que, ara com ara, explica, ho veu difícil i, malgrat el premi (uns discrets 400 euros), ni tan sols ha pogut costejar-se el viatge a l'Hospitalet per assistir al Saló i veure alguns dels mestres del manga que hi assistiran, com el propi Hino.

És, segurament, la gran estrella del festival i el principal reclam aquest any. Hino —creador de Galería de Horrores, Criatura Maldita, Panorama Infernal, La Serpiente Roja, entre d'altres— és un referent del còmic del qual s'exposaran originals, tot un somni fet realitat, en l'exposició Manga de por. Repassarà la tradició japonesa del món del terror de la mà dels comissaris Marc Bernabé i Eduard Terrades, que han plantejat un muntatge que fa un repàs dels orígens dels fantasmes japonesos de la tradició populars i com aquests s'han traslladat al manga, curiosament primer al fet per noies, i al cinema.

"El terror té moltes arrels disperses en la cultura japonesa, en els seus fantasmes", explica Carles Santamaría, director del Saló del Manga, per a qui es tracta d'un tipus de por que "per a ulls occidentals, de vegades pot semblar més naïf". No és doncs cap casualitat l'elecció d'aquest any, realitzada aprofitant la presència de Hino i que, com sol passar, es veurà reforçada per la coincidència amb Tots Sants i Halloween. Per Santamaría, "val la pena explicar com s'explica el terror" en un llenguatge com és el manga.

El que és clar és que a partir de demà hi haurà processó de nens i joves cap a La Farga.

Arribar a setze edicions d'un esdeveniment de tal magnitud sembla una broma, però consolidar una proposta tan alternativa té la seva complicació i els seus motius. Si per una banda el còmic japonès semblava exòtic fa tres lustres, avui no s'entén una secció d'historietes d'una llibreria sense una nodrida representació de manga, veritable bastió de les vendes del còmic en general. De fet, el manga representa gran part de la venda de còmics entre joves i dones, i també és un dels productes més demanats a les biblioteques barcelonines. L'ínclit Jean Giraud, més conegut com a Moebius, deia que "el manga és una plaga", i pot ser, però si el Saló del Còmic rep uns 100.000 visitants el de manga, més específic, en té una mitjana de 60.000, xifres que permeten parlar d'un fenomen consolidat.

A qui va adreçat el Saló? Carles Santamaría té clar que la majoria de visitants són joves, però també pensa en un públic més ampli. "Volem fer-lo per a cosplayers i otakus, però també oferir una selecció sobre la cultura popular japonesa que interessi més gent; és cap on anem", assumeix Santamaría.

De fet, la projeccció internacional del Saló del Manga queda fora de dubte, i no només per la quantitat d'autors que es passejaran per l'Hospitalet. El mateix cònsol general del Japó a Barcelona, Teruaki Nagasaki, situa aquest esdeveniment com un dels tres més importants dels dedicats al manga a tot el món. Encara que a Espanya hi ha altres salons, aquest que organitza Ficomic és el més antic i el segon més gran a escala mundial fora del Japó, superat només pel Japon Expo de París. I encara més, el Ministeri d'Afers Exteriors nipó va distingir l'estiu passat el Saló com una de les entitats que ajuden a fer-ne conèixer la cultura internacionalment.

Pel que fa al programa, entre el cartell de convidats sobresurten noms com el de l'autora de shojo manga (històries dedicades a noies) Wataru Yoshizumi, autora de títols com Marmalade Boy, Quartet Game o Porque me gustasi. A més, la també mangaka (autora de còmic) Kayono assistirà al saló.

D'altra banda, Kenji Kamiyama, un dels autors més aclamats entre els aficionats de l'anime —reconegut per Ghost in the Shell— també es deixarà veure per La Farga de l'Hospitalet.

Un altre contingut del Saló serà l'actuació de la cantant pop japonesa Yuuki, una jove solista i compositora que els últims dos anys ha dut a terme concerts en diverses ciutats europees, en una gira per París, Frankfurt i Düsseldorf, com a integrant del tàndem Jelly Beans.

I, encara que se surti una mica de programa, un altre estrella d'aquest festival serà la presència a Barcelona de Peter Molyneux, un dels més grans visionaris del món dels videojocs, que presentarà Fable III, el nou lliurament de la popular saga de rol i acció desenvolupada per Lionhead Studios en exclusiva per a la consola Xbox 360, de Microsoft. Divendres 29 d'octubre, Fable III surt a la venda a Espanya.

Regístrate gratis para seguir leyendo

Si tienes cuenta en EL PAÍS, puedes utilizarla para identificarte
_

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_