_
_
_
_
BAM

Ritmes de Dakar

Artistes senegalesos mostren la vida cultural d'aquesta ciutat

El wòlof és una de les llengües més parlades a Dakar, capital del Senegal. Un taller d'aquest idioma en un lloc privilegiat, el Teatre Grec, és només una de les activitats que s'han programat per tal de divulgar la cultura de la població. I és que aquesta ciutat africana és la convidada oficial de les festes de la Mercè d'enguany. Artistes especialment vinguts d'allà i residents d'aquesta nacionalitat a Barcelona mostraran l'univers creatiu d'una ciutat on conviuen tradicions ancestrals amb els sons més moderns, en especial el hip-hop.

Però, també, dansa i percussió. Toni Español va viure durant quatre anys a Dakar i quan va tornar a la ciutat comtal va fundar diverses agrupacions amb artistes senegalesos residents a Catalunya. La darrera agrupació, la Camut Band, es proposa unir el claqué amb els ritmes de la ciutat africana. Al Teatre Grec el dia 24 a les 12 del migdia, i l'endemà a les 19.30 de la tarda, els 14 ballarins que la formen actuaran acompanyats de músics senegalesos.

El 'hip-hop' és la música que més sona a la capital del Senegal

També a l'amfiteatre, del 24 al 26, tindran lloc actuacions amb grups d'aquí i del Senegal. José Menchero decorarà amb motius africans un escenari on es demostrarà com interaccionen els joves senegalesos encara que visquin a quilòmetres de distància, o com també fan servir la literatura urbana per manifestar les seves inquietuds. A més, la cantant Njaaya demostrarà com el rhythm and blues s'acopla a la música de l'ètnia serere. Black Baudelaire, grup nascut al Raval, oferirà un concert de hip-hop. I Maestro 24, banda nascuda a Sabadell, els rellevarà a l'escenari.

La dansa contemporània interpretada només per dones serà a càrrec de l'agrupació Tenane, que significa mirada. Al parc de la Ciutadella oferiran un espectacle que barreja moviments, cants i música, amb la voluntat de propagar els costums de la dona africana. Serà els dies 24, 25 i 26 a la 13 h i a les 17.30 de la tarda.

Els mateixos dies a les 20 hores, aquesta companyia de dansa i els AcroRollers, una associació de patinatge del Senegal, faran de models en una desfilada molt especial: seran els maniquís de Cheicka, un dels dissenyadors més influents del Senegal. El creador mostrarà els seus vestits amb música de hip-hop.

En canvi, a l'avinguda de la Catedral, el dia 24 a les 22.30 h, el músic Daby Touré barrejarà estils com el jazz o el funk amb ritmes pròpiament senegalesos. No només cantarà; també tocarà la guitarra i instruments de percussió. Quan el concert toqui a la fi, el succeirà al mateix escenari Awadi, una de les figures més destacades del hip-hop d'aquest país africà. Raons per l'èxit no li'n falten: combina aquest estil musical tan modern amb lletres reivindicatives que parlen de les problemàtiques socials del Senegal, en especial les precarietats que pateix la joventut.

El desembarcament de la cultura de Dakar en aquestes festes de la Mercè és total. I al Teatre Grec, de nou, el diumenge 26 a les 20.30 hores tindrà lloc la festa sabar, una reunió que transcorre entre balls i música.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_