Selecciona Edición
Conéctate
Selecciona Edición
Tamaño letra
llibres

Exploradors i proscrits

En la vasta terra literària dels viatges, l'exploració i l'aventura, l'emoció s'escriu amb Z: la zeta de Zerzura, l'oasi amagat del desert líbic, i també la Z, tal com sona, de la ciutat perduda a la selva amazònica. Al primer, buscat recurrentment per exploradors i aventurers —entre els quals el comte Almásy—, el novel·lista Paul Sussman li consagra un nou thriller arqueològic: El oasis secreto barreja el misteriós indret amb l'antic Egipte i narra molt entretingudament el seu suposat descobriment amb abundants intrigues, trets, serveis secrets i egiptòlegs. A Z, el periodista David Grann traça amb força gràcia el perfil d'un dels més famosos exploradors perduts, el coronel Percy Fawcett, desaparegut a l'Amazònia el 1925. Per fer-ho, s'embarca no només en una investigació documental apassionant sinó també en un viatge accidentat als llocs on es va evaporar el rastre de Fawcett, que seguia el somni de trobar la llegendària ciutat que denominava Z.

Una altra zeta, la del so ziu, ziu, de les fletxes, domina a Robin Hood, el proscrito, primera entrega d'una saga excitant d'Angus Donald que recrea el personatge a l'estil Bernard Cornwell, carregant les tintes en els aspectes obscurs de l'immortal arquer de Sherwood i de la seva llegenda.

Aventures de caire molt diferent en aquests dos llibres indispensables de dos dels nostres autors més estimats de la literatura de viatges. L'aventura de l'amor a Annemarie Schwarzenbach, que a Ver a una mujer narra amb una filigrana de sentiments la seva apassionada passió de joveneta per una altra dona el 1930 en el luxós ambient de l'estació d'esquí de Saint Moritz. I l'aventura del cronista compromès amb el món i la seva gent de Norman Lewis a El expreso de Rangún, Genocidio y otros relatos, el primer volum de les seves cròniques periodístiques, incloses la que explica la seva implicació a l'odissea dels cosacs de l'exèrcit alemany després de la II Guerra Mundial i la que narra com va conèixer Ian Fleming i Hemingway el 1957. D'un altre cronista, Alan Moorehead, Inédita ens n'ofereix l'esplèndid llibre sobre Gallipoli, i La Uña Rota publica el llibret de Hans Erich Nossack sobre el devastador bombardeig aliat d'Hamburg el 1943, El Hundimiento, glosat per Sebald.

El oasis secreto. Paul Sussman. Grijalbo. 500 pàgines. 20,90 euros.

Z. David Grann. Plaza & Janés. 415 pàgines. 19,90 euros.

Robin Hood, el proscrito. Angus Donald. 448 pàgines. 24 euros.

Ver a una mujer. Annemarie Schwarzenbach. Minúscula. 76 pàgines. 8,50 euros.

El expreso de Rangún, Genocidio y otros relatos. Norman Lewis. Altaïr. 208 pàgines. 16 euros.

Gallipoli. Alan Moorehead. Inédita. 450 pàgines. 29 euros.

El hundimiento. Hans Erich Nossack. La Uña Rota. 96 pàgines. 12,80 euros.

* Este artículo apareció en la edición impresa del Jueves, 22 de abril de 2010