_
_
_
_
Crítiques

Després de la destrucció

QUERIDO AMIGO, ESTIMADO MAESTRO. CARTAS A GUILLERMO DÍAZ-PLAJA (1929-1984)

Edició de J. Amat, B. Bravo, A. Díaz-Plaja. Pròleg d'A. Caballé i epíleg de L. Cotoner. Publicacions de la Universitat de Barcelona, 237 pàgines. 16 euros

Només els informes forenses superen els epistolaris a l'hora de transmetre la sordidesa miserable del franquisme: quina mena de ferum desprenen sense voler quan els corresponsals parlen de veritat de les seves vides, quan transmeten sense voler les mancances, quan fins i tot es decoren i s'arreglen per sortir més ben parats a la fotografia. Guillermo Díaz-Plaja no va ser ni de bon tros de la pitjor collita de franquistes institucionals i orgànics: no va ser mai feixista ni falangista, malgrat que fes el possible perquè l'estimessin, i no va arribar a matar (malgrat el títol d'un bon llibre autobiogràfic, Memoria de una generación destruida, de 1966 i urgentment reeditable) el tipus despert, curiós, ràpid i culte que s'havia mogut trepidantment als àmbits de l'avantguarda d'abans de la guerra. I a més era autor de manuals de literatura d'ensenyament mitjà que molta gent recorda per beneir-lo (i entre ells gent tan severa com Rafael Sánchez Ferlosio).

Però l'afany de prosperar en aquella societat sotmesa va poder més que la lleialtat ètica o la fidelitat a la pròpia consciència i no va dubtar a col·laborar amb el poder franquista i a buscar-se un lloc a l'àmbit cultural, fos com a catedràtic universitari (que no va poder ser), fos com a director de l'Institut del Teatre (com va ser-ho durant una eternitat, que era com funcionaven llavors les coses) o fos com a membre d'una Academia Espanyola de la Llengua no precisament immaculada, cosa que també va ser. Les cartes ens donen de tot una mica i aquest és el verí dels epistolaris: fan de calidoscopis una mica enganyosos però sempre frapants a l'hora de saber què passava, a qui, i quan i com. De fet, Jordi Amat, Blanca Bravo i Ana Díaz-Plaja han editat només 127 de les 2.000 cartes disponibles i gairebé totes són inèdites, des de l'agraïment de Joaquim Ruyra el 1929 per una ressenya (Díaz-Plaja té llavors 20 anys...) fins a finals dels anys setanta i principis dels vuitanta, on llegirem l'Espriu celebrant el 1978 "els continus èxits dels teus innombrables llibres —en les dues llengües—, conferències, viatges, càrrecs" i tot orientat "a la comprensió i la bondat".

Al llibre surt de tot: professors entossudits a trobar una data, un manuscrit o la manera d'ajudar l'autor, com José Manuel Blecua; mestres un pèl desmenjats com Dámaso Alonso, joves ansiosos per tractar-lo com a interlocutor insubstituïble, com l'Antoni Vilanova, o un poeta de l'any 1940 que ja es diu Blas de Otero però encara no és Blas de Otero, o un lleial deixeble de Ramón Menéndez Pidal com Rafael Lapesa que farà el que pugui perquè se'n surti a les oposicions. I surt també un extraordinari, equànim i cruel Juan Ramón Jiménez de 1952 per renyar-lo pel seu "absurdo libro" Modernismo frente a 98, i allà mateix el poeta parla insuperablement del Gregorio Marañón d'aquells anys com a "diletante de candelero". O surt el seu germà Fernando que entén —i dóna una mesura de tot plegat- que comença a col·laborar a les planes literàries de l'ABC el 1966 servirà per escriure "dentro de tu línea y sin ligazones de otro tipo", i així no haver de trobar-se un altre article seu on "ensalzabas por dos veces el nombre del Director General sin ninguna necesidad".

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

¿Tienes una suscripción de empresa? Accede aquí para contratar más cuentas.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_