_
_
_
_

"L'interessant sol ésser marginal"

La revista musical Rockdelux arriba als 25 anys d'història en una situació de canvis profunds en el món de la comunicació. La irrupció de les noves tecnologies ha variat la fisonomia de la música i de la informació que hi va relacionada i, en aquest context, Rockdelux reivindica un paper "que està més lligat a la informació contrastada i argumentada que a la simple comunicació de fets informatius o innovadors", assegura Santi Carrillo, director editorial de la publicació. Les descàrregues de franc i les noves maneres de consum musical proporcionades per plataformes com Spotify són uns altres elements amb què ha de lluitar la que passa per ser la revista mundial més exquisida de les que es publiquen a Espanya.

Què pot oferir Rockdelux ara que tothom pot tenir un punt de vista propi en escoltar la música alhora que ho fa el periodista especialitzat?, ens podríem demanar. Santi respon: "A Internet hi ha moltes fonts però no se sap si estan contrastades o quins interessos tenen. S'ha perdut el que podríem anomenar un esperit científic, una manera de treballar més cultivada, elaborada i contrastada. El que intentem preservar és aquest esperit i garantir una bona informació fonamentada en l'experiència, el criteri i la intuïció que ens fa apostar per determinats temes o artistes. Ens hem d'adaptar als nous temps però sense perdre la nostra identitat". Precisament, la proliferació de punts de vista, l'horitzontalitat amb què transcorre la informació avui en dia "fa que sigui encara més necessari algú que filtri el que hi ha a la xarxa, aquelles informacions de les quals s'ignora tot el rerefons", assegura Carrillo.

A aquesta situació innovadora i canviant se li ha de sumar el gradual allunyament de la lectura en general dels més joves, cosa que afegeix una dificultat més a la revista: "Efectivament, la porció del pastís mercantil es redueix perquè les noves generacions estan acostumades a un altre ritme de veure les coses i, en general, no consideren llegir ni diaris, ni llibres, ni revistes. És un problema que no només tenim les revistes musicals, sinó tots els mitjans de comunicació escrits. Què hi podem fer? "Doncs seguir pensant en un públic curiós que vol consumir fonts fiables d'informació amb opinions que sap d'on vénen i per què es mantenen. El que ens ocupa és parlar de coses que no són òbvies, i que no estan a l'abast de tothom perquè les coses més interessants i atrevides solen estar submergides. L'interessant sol ser marginal, estrany, ocult o underground . Seguir així és la millor manera d'afrontar els canvis imposats pels temps", afirma Santi Carrillo.

Una altra de les formes a través de les quals Rockdelux encara els canvis és expressada pel contingut mateix del número Especial 25 Aniversario , un resum del millor de la dècada que, a part de música, inclou literatura, còmics, sèries de televisió i cine.

"Som una revista de música, però sempre hem volgut augmentar la panoràmica pop al cine, els còmics i la literatura, com a resposta també als canvis de comportament del públic i dels seus hàbits de consum. Per exemple, el fenomen de les sèries de televisió ha estat un dels més importants de la dècada, i creiem que és important reflexionar-hi sense que signifiqui que els perfils d'una revista musical es desdibuixen". Per acabar, Juan Cervera, director de redacció de la revista, respon a com els canvis tecnològics alteraren l'estètica de la música actual: "Qualsevol pelacanyes d'Oklahoma pot escoltar fàcilment música de pigmeus o gamelan de Java, i per tant la seva música serà cada vegada més híbrida. És el que passa actualment, que en un minut de música de grups com Animal Collective hi pots resseguir desenes d'influències. El pop actual i el del futur immediat serà cada cop més híbrid".

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_