_
_
_
_

"La immigració farà més gran el rap"

El Club de los Poetas Violentos, CPV des que van comprovar que el nom complet no estava mai ben escrit, són una de les grans estrelles de l'Hipnotik. La banda, la primera que va publicar un disc de hip hop autoeditat ( Madrid, zona bruta ) i que responia a la clau del moviment que aleshores neixia a Espanya, s'ha reunit després d'anys de feina per separat dels components -l'últim disc junts va ser Grandes planes el 1998.

De moment només han fet un concert, i el de dissabte serà el segon tot i que "no necessàriament l'últim, ja que si ens truquen actuarem en d'altres llocs", afirma Supernafamacho, un dels components del grup. Posats a parlar de l'evolució de l'estil en aquests 25 anys, pren la paraula Kamikaze, un altre dels recitadors de la banda. "El canvi potser fonamental en el terreny musical és que abans només se sampleava , mentre que ara els artistes elaboren més els seus propis sons i sampleen menys. Un altre canvi és que a Espanya el hip hop va començar amb un accent social marcat, que ha anat perdent pes a favor d'una vessant més lúdica. Jo mateix, en els primers discos em passava el dia explicant què és el hip hop, mentre que ara explico més els meus sentiments i el que penso, el meu estat d'ànim".

La banda CPV va ser la primera a publicar un disc de hip hop a Espanya

Preguntat per l'absència de grans estrelles espanyoles, Kamikaze apunta diverses raons: "d'una banda, els mitjans no s'han cregut mai això del hip hop fins que ha estat inevitable adonar-se de la seva importància. D'altra banda, s'ha de tenir en compte que la música a Espanya no té la importància que té en altres països, per tant un estil nou tarda molt a assentar-se. A més, crec que la immigració té una importància capital en el desenvolupament del hip hop, i a Espanya hem començat a rebre immigrants des de fa menys que la resta d'Europa. Penso que la immigració resulta essencial al hip hop".

Finalment, la creació d'una indústria, petita però eficient al cap i a la fi, és un altre dels canvis que els membres de CPV han notat en aquests anys tot i la crisi de la indústria discogràfica. Al concert de dissabte, CPV interpretarà els seus temes clàssics, deixant molt poc espai als temes que han editat cada un dels seus components en les respectives carreres en solitari.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_