_
_
_
_
Lletres

A cau d'orella

Els spin doctors

Toni Aira

Columna Edicions 207 pàgines. 20 euros

Per regla general, els motius que ens porten a prendre una o altra decisió són indestriables, subjectes a una casuística que la fa difícil de predir. I d'aquesta intrínseca i complexa condició humana no se n'escapen, afortunadament, els polítics professionals, per entendre'ns, els que decideixen on van a parar -com i de quina manera- els sempre limitats recursos públics. De fet, diuen que el millor polític és aquell que a l'hora de prendre una decisió és capaç de tenir en compte la major quantitat de variables. I tenint en compte les actuals societats complexes, no ha d'estranyar que el polític en qüestió necessiti d'algú, que a cau d'orella, li assenyali per on ha de tirar. Són els Spin Doctors, els prínceps de les tenebres, uns professionals que sense passar pel triple tràngol de la pertinença a un partit, de l'haver de guanyar eleccions i de patir les inclemències de tot personatge públic, aconsegueixen aquell bé tan preuat que alguns en diuen poder. Amb consistència i amb un estil pedagògic que s'agreix, el professor de Comunicació de la Blanquerna Toni Aira ens fa un repàs del que són i què fan, del perquè de la seva existència i, sobretot, el perquè de la seva rellevància.

L'autor ens situa la figura de l'Spin Doctor a partir de l'impacte i la rellevància actual del mass media, on el control de l'agenda política -és fonamental. Sota aquest apriorisme, Toni Aira ens introdueix en el món dels mitjans de comunicació, la seva importància i capacitat de construir realitats, i per això mateix convertits en obscurs objectes del desig, no només dels polítics professionals sinó de tots els actors -grups de pressió, moviments socials, empresaris, sindicats, etc.- que d'alguna manera volen intervenir en allò públic. Segueix un suggerent tractat de comunicació política que té com a eines principals la retòrica i la persuasió constant per influir en les creences, les actituds i la conducta dels electors. Una persuasió que a través de tots els mitjans possibles intentarà assolir l'objectiu últim de tota campanya electoral: aconseguir el vot del ciutadà espectador. És l'americanització de la política, un terme que l'autor desestigmatitza, situant-lo en cada context cultural i social, per bé que li reconeix una tendència a la simplificació del missatge. Ho diu el mateix Toni Aira en un exercici de realisme crític prou honest tenint en compte que d'alguna manera treballa en el gremi: "quan la política concep els seus candidats com a productes, cal que hi hagi algú que sàpiga vendre'ls". L'Spin Doctor doncs, a banda d'estrateg i conseller personal se li afegeix la feina de comercial a full time, amb una triple funció: la de navegar entre la promiscuïtat, segurament inevitable, entre periodistes i polítics, entre missatge i informació, i entre convicció ideològica i pragmatisme electoral.

En una segona part, més lleugera per bé que menys instructiva, es biografien Spin Doctors i les seves parelles polítiques: dels internacionals, entre d'altres, Karl Rove amb George Bush, Claude Guénat amb Sarkozy, Peter Mandelsson amb Tony Blair. Dels nacionals, David Madí amb Artur Mas, i Isaías Taboas amb José Montilla, ja batejats a Palau com els Héroes del Silencio. La diferència entre uns i altres reflecteix una característica prou explicativa dels sistemes polítics continental i llatí: mentre que els del Nord enllà són personal eventual, els nostres formen part de l'aparell del mateix partit. No fos cas.

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo

¿Quieres añadir otro usuario a tu suscripción?

Si continúas leyendo en este dispositivo, no se podrá leer en el otro.

¿Por qué estás viendo esto?

Flecha

Tu suscripción se está usando en otro dispositivo y solo puedes acceder a EL PAÍS desde un dispositivo a la vez.

Si quieres compartir tu cuenta, cambia tu suscripción a la modalidad Premium, así podrás añadir otro usuario. Cada uno accederá con su propia cuenta de email, lo que os permitirá personalizar vuestra experiencia en EL PAÍS.

En el caso de no saber quién está usando tu cuenta, te recomendamos cambiar tu contraseña aquí.

Si decides continuar compartiendo tu cuenta, este mensaje se mostrará en tu dispositivo y en el de la otra persona que está usando tu cuenta de forma indefinida, afectando a tu experiencia de lectura. Puedes consultar aquí los términos y condiciones de la suscripción digital.

Archivado En

Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
Recomendaciones EL PAÍS
_
_